Test av lavvoer

Disse teltene kan du tenne bål i

TEST: Se hvilken lavvo du bør kjøpe.

Test av lavvoer
Test av lavvoer Foto: John Arne Tungen
Sist oppdatert

Testerne: Aktivt testteam

Det faste teamet er seks menn med bakgrunn fra friluftsliv, idrett, Forsvaret og jakt. Vi har også to-tre damer som tester modeller rettet mot kvinner.

I tillegg har vi et nettverk av aktive turfolk som bistår mengdebruk ut over det teamet har kapasitet til.

Ingen av teammedlemmene er ansatt der våre tester blir publisert. Ingen har selvsagt heller tilknytning til importør, leverandør eller produsent.

Ønsker du kontakt med teamet, send en e-post til John Arne Tungen.

Les mer om Aktivt testteams testmetodikk her.

TESTET: Nikon kikkert EDG 10 x 42

Solid og god kikkert

Anbefales hvis du er ute etter en kikkert som ligger over standardkvalitet.

TEST: Om en ser bort fra de varmeste sommerdagene er disse buksene meget gode og slitesterke allroundere som kan brukes gjennom store deler av året.

Disse buksene tåler en trøkk

TEST: Slitesterke turbukser fra Norrøna.

KALDAKARI: Fleecejakken har flere gode detaljer rettet mot jakt og friluftsliv.

Varm og solid fleecejakke

TEST: Denne kommer med praktiske varmelommer på brystet.

Ståhøyde og muligheten til å gjøre opp bål eller fyre i ovn, gjør lavvo mer anvendelig enn et fjelltelt.

Du skal imidlertid vite hva du gjør når du fyrer opp bål inne i lavvoen - her er organisering av plassen i lavvoen svært viktig.

Varmen fra bålet gjør at du kan lage mat og tørke klær, men fyringen gjør også at det settes krav til valg av leirplass.

Vær nøye med terreng, plugger og barduner når du setter opp lavvoen.

Vekt, plass og tilbehør er viktig - men vurder også nøye dine egne behov når du skal kjøpe lavvo.

Den største forskjellen mellom en tradisjonell lavvo og en énstangslavvo er selvsagt vekt, stabilitet og evne til å takle nedbør i form av snø.

I denne testen har vi sett på énstangslavvoer med lette duker. Vi har lagt vekt på oppsetting, praktisk bruk, konstruksjon og standardutstyr.

Resultatene i testen er relativt jevne: To lavvoer får terningkast 5, fem lavvoer får 4 og én får 3. Det som skiller lavvoene mest, er de ulike delkarakterene - her spriker det fra 2 til 6.

De som får totalkarakter 5 er Tentipi Safir 7 og Helsport Varanger Camp.

Tentipi Safir 7 er en dyr, men meget god lavvo. Den får jevn god score på alle testkriteriene. Tentipi Onyx 7 når ikke helt opp til terning 5, men scorer veldig bra på oppsetting.

Slik gjennomførte vi testen

Vi har kun tatt inn lavvoer med duk av ulike nylontyper, ingen bomull eller bomullsblandinger er tatt med. For å kunne ha sammenlignbare resultater med tanke på stabilitet, kvalitet, fuktgjennomslag, tørkeegenskaper, osv., har alle lavvoene vært oppslått i den samme «testcampen» i en periode på noe over tre uker. Alle lavvoene har blitt justert daglig med tanke på stramming av barduner og lignende.

De er blitt revet og pakket mens de er våte for å sjekke bl.a. fuktgjennomslag, praktisk størrelse på pakkpose osv.

Testcampen hadde lokalitet i forholdsvis åpent skogsterreng ca. 400 moh. Været i perioden varierte fra ca. + 7 grader til ca. -10 grader. Vi hadde både regn, sludd, snø og godt med vind i denne testperioden.

Nesten alle lavvoene har noen tekniske detaljer som er spesielle for modellen. Disse er blitt testet praktisk i forhold til lufting, fyring, oppsett, pakking, brukervennlighet osv. Lavvoene er også blitt brukt aktivt på ulike turer.

Vekt som er oppgitt er målt av oss og kan avvike noe fra det produsenten oppgir.

Stenger, plugger, myggnett, topphatt, ytterduk og pakkpose er tatt med i veiingen. Merk at Hunters Lodge har fast bunnduk (noe som gir høyere vekt) og at det er forskjell på størrelsene på lavvoene. Dette gjør at en ikke kan sammenligne vekt direkte.

Ikke med i testen

Tre aktuelle leverandører er ikke med i testen.

Bisontelt og Frisport klarte ikke å levere aktuelle modeller i tide, men kommer med flere nyheter i år. Disse vil bli testet senere. Base Camp kommer ikke til å videreføre modellen de har nå, og vi ser da ingen hensikt å ta den med i testen.

LES OGSÅ:

Dette sportsundertøyet er best i test

Sekken duger til det meste

Her finner du testvinnerne billigst

Alle testvinnerne fra 2010

Denne saken ble første gang publisert 28/04 2011, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også