Test av langrennski

Stor test av langrennski

Klare vinnere i Norges grundigste test av langrennski.

21 SKI: Vi har testet  21 langrennsski.
21 SKI: Vi har testet 21 langrennsski. Foto: FOTO: Morten Solli
Publisert Oppdatert

Verdens ivrigste skifolk trenger gode ski, og langrennsskiene i denne testen holder jevnt over svært god kvalitet.

Vi har testet 21 skipar i fire kategorier - racingski til klassisk og skøyteteknikk, og tur/treningsski til klassisk eller skøyting.

Ekspertisen i denne testen kommer fra Norsk toppidrettsgymnas (NTG) på Geilo. Vi har fått med oss sportssjefen for langrenn, Øyvind Olstad, og to skitrenere, Geir Endre Rogn og Eivin Rudberg. Alle er elitetrenere med høy utdannelse og masse trenererfaring på høyt nivå.

NTG-trenerne har gått grundig gjennom skiene og testet dem under like forhold og med lik preparering, for at testen skal bli så objektiv som mulig. Det er ulikt hva som teller mest, både fra kategori til kategori, men også fra skiløper til skiløper.

Våre testvinnere er Madshus Redline, Fischer Speedmax, Salomon Elite Aero, Atomic Skintec og Atomic Race Skate.

Salomon-skia scorer best av de klassiske treningsskiene, men vi har gitt bedre totalpoeng til Skintec, en smørefri ski som får en ekstra tommel opp for idé og løsning.

Teknikk og pris

- For å finne den beste skia akkurat for deg, må du ta deg god tid i en god butikk, sier Øyvind Olstad.

Vekt og høyde påvirker hvordan spennet i skiene passer for deg - kombinert med din teknikk er dette avgjørende for at du får riktige ski, og da trenger du kyndig veiledning. Det er for eksempel slett ikke sikkert at testvinnerne her er de beste skiene for akkurat deg og din måte å gå på ski på.

I klassisk-grenen er fysikk og teknikk viktigere for skivalget enn i skøyting, mener Olstad. Grunnen er at utnyttelsen av skias spenn, glid og festegenskaper vil variere etter kompetansen - du må være god til å gå på ski for å få fullt utbytte av dyre racingski.

Vi har lagt mest vekt på festeegenskaper og glid, som igjen henger sammen med skias spenn. I tillegg til feste, glid og spenn har vi vurdert føring, altså hvor god skia er å føre framover i sporet, samt stabilitet og svingegenskaper.

- For noen løpere kan stabilitet være det viktigste, det kommer an på hvordan man går på ski. I tur/trening-kategorien har vi simulert en litt mer turaktig skiteknikk enn i racingkategorien, sier Geir Endre Rogn.

Pris er lik kvalitet

Skøyteskiene har andre kriterier: siden feste ikke er viktig her, er egenskapene i motbakke tillagt ganske stor vekt. Stabilitet i lett terreng, svingegenskaper, slipp og glid er de andre kriteriene i denne kategorien.

I hovedsak er det klar sammenheng mellom pris og kvalitet. Det kan virke kjedelig at så mange ski ligger på en firer eller femmer på terningene, men dette reflekterer den faktiske kvaliteten.

For å skille bedre har vi derfor tatt med desimalpoeng i omtalen av enkeltskiene - de beste skiene i testen fikk 5,4 poeng, de svakeste 3,6.

Gledelig nok er det noen unntak fra prisregelen - det mest slående i denne testen er Atomic Race Skate - en svært god skøyteski til under 3000 kroner. Pris er ikke vurdert som en del av testen, men gode kjøp vil vi gjerne fremheve.

I testene under finner du vurderingene av alle skiene:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning