Test av fritidsdresser

Vi tester 13 dresser for all slags vær

Imponerende utvalg, meget god kvalitet og store prisforskjeller. Det er testteamets konklusjon etter å ha testet 13 fritidsdresser.

FRILUFTSDRESSER: Vi tester 13 helårs friluftsdresser.
FRILUFTSDRESSER: Vi tester 13 helårs friluftsdresser. Foto: John Arne Tungen
Sist oppdatert

Slik gjennomførte vi testen

* De fleste dressene er testet i 7-8 måneder, noen litt lenger og noen helt nye modeller litt kortere.

* Vi har testet to sett av flere dresser, i tillegg har de rotert innad i testteamet, som består av fem erfarne tur- og fjellfolk.

* Testerne har skrevet rapporter hver for seg. Jakker og bukser i str. herre L er veid av oss, og kan nok avvike noe fra det produsenten oppgir.

TOPP: Craft Pro Warm er topp undertøy til aktiviteter med høy intensitet på kjølige og kalde dager.

Topp treningsundertøy i kulda

Isolerer bedre enn vanlig superundertøy. Får toppscore i vår test.

Vi har testet hele dresser eller jakke med passende bukse fra samme produsent, perfekt for deg som vet hvordan du skal kle deg når du skal ut på tur.

Vi har hatt fokus på generelt, helårs friluftsliv, med noe mer vekt på vinter. Utmerket sammen med det beste helårsteltet.

Share

Vi har ikke testet de aller letteste dressene på markedet, og heller ikke de tyngste ekspedisjonsdressene.

Dressene vi har innhentet til denne testen, går under betegnelsen skallbekledning, noe som betyr at de har membran. Fordelene med et plagg med membran framfor f.eks. ren bomull, er først og fremst at den er vanntett. For maks uttelling bør du kombinere med det beste treningsundertøyet.

En jakke eller anorakk av bomull puster bedre, men er ikke like vanntett. En skalljakke er ikke vanntett på lik linje som gummiert regntøy, men alle dressene i denne testen holder regnet ute i mange timer og vil fortsette med det så lenge du vasker og vedlikeholder plagget etter de retningslinjene produsenten gir.

Pusteegenskaper

I tillegg til de mest kjente membranene, som Gore-Tex, Dermizax og eVent, finnes det andre membraner som fungerer etter noenlunde samme prinsipp, skjønt det er forskjeller. Av denne testen framgår det at plassering av ventilasjonsåpninger og passform har veldig stor innvirkning på hvorvidt jakkene oppleves tette eller «pustende».

Klær med membran slipper ut svette, men i hvilken grad, er avhengig av type membran, hvordan den er brukt i plagget og hvordan dressen er satt sammen. For å sikre vanntette sømmer tapes som regel disse. Det er viktig at dressen består av så få sømmer som mulig, og at tapen som brukes, er så smal som mulig.

Smal tape krever bedre produksjonsteknikk enn bred tape. Det høres kanskje ut som en ubetydelig detalj, men forskjellen mellom en bred og smal tape kan utgjøre så mye som et areal på størrelse med et A4-ark hvor membranen ikke fungerer optimalt eller ikke slipper ut fukt i det helle tatt.

Et område dette som regel viser seg, er inne i hetta og i ermene om disse er formsydd. Her blir det ofte mange sømmer og mye taping. Hvordan disse områdene er løst, kan si mye om den tekniske kvaliteten på dressen. Det kan være smart å sjekke dette før du handler.

Jakker som har lommer i samme stoff som jakka, får et område hvor membranen ligger dobbelt, og gir dermed dårligere pusteegenskaper.

Vann- og vindtett?

Vanntettheten varierer, men selve stoffet på alle dressene som er med i denne testen, kvalifiserer til «godt nok» når det gjelder vanntetthet, forutsatt at klærne blir rengjort og reimpregnert med jevne mellomrom.

Alle dressene i testen er vindtette, men noen oppleves likevel kaldere enn andre i sterk vind. Jakker og bukser med tynt, mykt stoff blir gjerne trykket inn mot kroppen i sterk vind slik at det isolerende luftlaget som en ønsker å skape i forhold til skallprinsippet ikke oppstår.

Om modellene er tettsittende og sterkt fasongsydd i tillegg, vil problemet øke.

Sjekk dette før du kjøper

Bukser: Til vinterbruk anbefales høye bukser. Fra livet og opp kan de gjerne være uten membran for å hindre unødige membranlag under jakka. Gå litt i trapper, og prøv å sitte på huk osv. for å kjenne på passformen. Mange bukser henger igjen over knærne og har dårlig passform i skrittet. Buksebeina skal ikke trekke for langt oppover leggen når du f.eks. sitter på huk eller løfter knærne.

Buksesele: Gir en glimrende mulighet til å lufte. Åpne i livet og buksesmekken - la buksa henge åpen kun på selene, ikke bruk beltet - topp lufting! Lommer på buksa er kjekke å ha, men ikke like viktige som på jakka.

Ei god hette: Er et «must». Den må sitte godt på og dekke godt rundt ansiktet, også på sidene. Innstillingene må være enkle å operere med hansker og votter. Hetta må følge hodets bevegelser og ikke falle ned i øynene. Avstivet skjerm fungerer best.

Krage: Gjerne med egen elastisk justering, er bra. Mange jakker med hette har ikke separat krage, men en løsning hvor kragen går direkte over i hetta. Våre testere mener at separat krage, gjerne med fleece hele veien rundt nakken, eller kun inn mot haka, er en god ting.

Lufteåpninger: Helst bør buksa også ha lufteskår eller en annen mulighet til lufting. Selv om membranen «puster», gir det et større bruksområde og bedre komfort om det også er mulig å åpne for lufting f.eks. under ermene på jakka, gjennom lommer og på inn- eller yttersiden av lårene på buksa. Glidelåsene til disse må gli godt, og må være greie både å åpne og lukke.

Lommene på jakka: Må ha god størrelse, og helst være plassert slik at de kan brukes selv om du bruker sekk eller drag for pulk. Det bør være plass til store vindvotter i lommene. Om fôret til lommene er av netting eller av samme stoff som jakka, blir en individuell vurdering. Om hovedlommene er av netting, kan de brukes som lufteåpninger, men klær du har under, kan bli fuktige av våte votter som du har i lommene. I tillegg er det greit med en mindre, utvendig lomme til mobil eller GPS osv. som er tilgjengelig uten at du må åpne glidelåsen i front. Én til to innerlommer, gjerne i netting, er praktisk.

Ermene: Må ha god lengde og god lukkefunksjon rundt håndleddene. Strekk armene over hodet, eller simuler f.eks. skigåing for å sjekke om ermene kryper opp over armen eller om jakka strammer over ryggen. Da trenger du større jakke eller en annen modell. Ermene bør være vide nok, slik at de enkelt kan trekkes utenpå korte votter eller hansker.

Jakka: Bør være lang nok til at «de edlere delene» i front dekkes og ha forlengelse bak slik at det ikke blir glippe på ryggen når du bøyer deg framover. Er jakka kort, bør du ha en bukse med høyt liv. Les ekspertenes beste jakketips.

Glidelåsene: Må være vannavstøtende eller være utstyrt med vind-/stormklaff. Selv om vi ikke har opplevd å ødelegge en glidelås, kan dette skje. Vær forsiktig med glidelåsen om du stapper jakka i sekken!

Er du usikker på hvor lenge utstyret skal holde? Sjekk vår utstyrsguide.

Les også: Slik kler du deg riktig på tur.

Denne saken ble første gang publisert 17/03 2010, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også