Test av friluftsutstyr 2013

Her er årets testvinnere

Best i test av over 100 produkter for friluftsliv.

Publisert Oppdatert

I løpet av dette året har vi testet over 100 friluftsprodukter i en rekke kategorier. Våre testteam har brukt hundrevis av timer på å finne ut hvilke friluftsprodukter som er verdt pengene og hvilke du bør styre unna.

Langrennsski

Vi testet 21 skipar i fire kategorier - racingski til klassisk og skøyteteknikk, og tur/treningsski til klassisk eller skøyting.

I hovedsak er det klar sammenheng mellom pris og kvalitet. Det kan virke kjedelig at så mange ski ligger på en firer eller femmer på terningene, men dette reflekterer den faktiske kvaliteten.

Våre testvinnere er Madshus Redline, Fischer Speedmax, Salomon Elite Aero, Atomic Skintec og Atomic Race Skate.

Ullundertøy

Med et middels tykt undertøysett i ull er du godt rustet for friluftsliv året rundt.

I denne testen har vi valgt ut 9 lette/middels tunge ullundertøysett, alle i 100 % merinoull. Disse settene er svært anvendelige, ettersom de er tynne nok til å kunne brukes i den varme årstiden.

Best i test er ullundertøyet Ulvang Glimt.

Dunjakker

Vi testet 14 dunjakker på under 400 gram. Alle jakkene i testen er gode produkter. Noen er bedre og mer spisset mot friluftsbruk enn andre.

Tre jakker får terningkast 6 i denne testen:

Dagstursekker

I denne testen har vi valgt ut sekker i mellomklassen med et allsidig bruksområde. De egner seg både til sykkelturer, dagsturer og turer fra hytte til hytte, samt overnattingsturer med telt og sovepose - forutsatt at du pakker med litt omtanke.

To sekker får toppkarakter:

Soveposer

Vi testet åtte soveposer, og den beste soveposen vinner på gode detaljer.

Best i test er Helsport Trollheimen LT, en super sovepose som er forseggjort og komfortabel.

Liggeunderlag

Vi testet 11 oppblåsbare liggeunderlag. I motsetning til tradisjonelle underlag i skum, som er nesten umulige å ødelegge, er de oppblåsbare utsatt for punktering av skarpe gjenstander og bålglør.

Testvinneren er Exped Downmat 7 LW. Det er det klart mest komfortable av alle som er testet.

Skalljakker for menn

Skalljakker har vi testet mange ganger på Klikk.no. Denne gangen har vi tatt for oss 13 lette skalljakker. Lav vekt, lite pakkevolum og god pusteevne er egenskaper vi har lagt stor vekt på i denne testen.

Disse fortjener seks prikker på terningen:

Skalljakker for damer

Det heter skalljakke fordi man gjerne kler seg etter et trelagsprinsipp når man skal ut på tur. Det innerste laget, ull eller superundertøy, skal holde deg tørr og varm. Mellomlaget, som en fleecejakke, isolerer mot kulde, og det ytterste laget, «skallet», holder vind og regn ute.

Den beste i denne testen er Mountain Hardware Women's Spinoza. Den egner seg til mye aktivitet, og holder deg tørr selv i hardt vær.

Test av stormlightere

En solid, sikker, liten og lett lighter som tenner under alle forhold, er en drøm for alle som er mye ute. Er du lei av fyrstikkesker som har blitt våte og billiglightere som ikke fungerer når du trenger det mest, er kanskje tiden inne for å anskaffe seg en skikkelig allværslighter.

Vi testet fire stormlightere. Tatt i betraktning den praktiske nytteverdien av dette hendige, lille redskapet, er det merkelig at det ikke finnes flere produkter på markedet enn de fire vi har testet, for det har jo ikke akkurat sluttet å blåse her i landet.

Testvinneren er Primus stormlighter, som tåler vind godt.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning