Test av 16 kikkerter

Stor test av kikkerter under 6000 kroner

Vi har testet allroundkikkerter til under 6000 kroner.

KIKKERT-TEST: Villmarksliv og Klikk.no har testet 16 vanntette kikkerter under 6000,- kroner.
KIKKERT-TEST: Villmarksliv og Klikk.no har testet 16 vanntette kikkerter under 6000,- kroner. Foto: FOTO: Produsent
Sist oppdatert

Når du kjøper kikkert

Forstørrelsen: Velger du lav forstørrelse, får du en kikkert som er mindre, gir bedre oppløsning og større synsfelt.

Objektivdiameter: Stor objektivdiameter gir stor lysåpning og større muligheter for å se i skumring og i mørke.

Til dårlige lysforhold: Mye forstørrelse og stor objektivdiameter er ikke nødvendigvis det beste når lysforholdene er dårlige. Er du på utkikk etter kikkert til dårlige lysforhold eller bruk i mørket, er det en fordel å gjøre seg kjent med begreper som utgangspupill og pupillediameter. Sjekk at kikkerten har gode fokushjul, og linsebeskyttere som sitter godt fast i kikkerten.

Dugg og fukt: En nitrogenfylt kikkert gir duggfrie opplevelser så sant den er tett. Skal du bruke den i all slags vær, bør den være vanntett.

I båt: Skal du bruke kikkerten i båt, bør du ikke over 7 ganger forstørrelse da den ellers blir vanskelig å holde rolig på grunn av bevegelsen i sjøen.

I denne testen har vi tatt for oss kikkerter i 8x42, som dekker de fleste bruksområdene. Vi valgte å begrense utvalget i testen ved kun å ta med kikkerter med takkantprismer. Slike kikkerter er noe dyrere å produsere, men til gjengjeld er de mindre og dermed lettere å håndtere i skog og fjell.

Testresultater

Tre kikkerter skiller seg ut positivt og fortjener terningkast fem.

Eschenback Bison har en spesiell design, er kompakt og linsene er testens beste.

Nikon Monarch 7 er en liten kikkert med myk gummiering for godt grep. Gode og skarpe bilder, med gode farger.

Steiner Ranger PRO er forseggjort og ligger godt i hendene. God fargegjengivelse, skarp på alle avstander.

Nikon Prostaff 7 får en solid firer med delkarakter 5 for størrelse/vekt og brukervennlighet, og er testens nest billigste. Et godt kjøp, med andre ord.

Les mer om hvilke delkarakterer kikkertene får ved å klikke på hver enkelt kikkert i oversikten nederst på siden.

Får hva du betaler for

Mange velger en kikkert med høyere forstørrelse, andre prioriterer større linseåpning. Høy forstørrelse reduserer lysstyrken, men det kan kompenseres ved å velge en kikkert som har linser med større diameter.

Det er vel ingen tvil om at du får det du betaler for når det gjelder optikk, men det finnes mye god optikk til rundt 6000 kroner, og i denne testen har vi valgt kun å presentere kikkerter med en øvre pris på 6000 kroner. Mange av disse kikkertene vil være «gode nok» for de fleste av våre lesere.

Det må sies at vi på høylys dag hadde problemer med å skille mange av kikkertene fra hverandre med hensyn til fargegjengivelse, skarphet og lysstyrke. Dersom vi hadde brukt optiske måleinstrumenter, ville det vært annerledes, men vi tester som brukere - ikke som ingeniører.

Det er derimot forskjeller i design, soliditet og innstillingsmuligheter mellom de ulike kikkertene som er med i testen.

Slik utførte vi testen

Testpanelet har bestått av fire jegere og friluftsfolk som alle er erfarne kikkertbrukere. Vi har brukt kikkertene i to måneder i ulikt terreng og med forskjellige mål for å vurdere optiske egenskaper.

Alle tester er gjort uten bruk av tekniske måleinstrumenter, og på samme tid for å få like lysforhold. Vi har vurdert kikkertene under varierte lysforhold, fra morgen til kveld. Vi har sett på hvordan de forskjellige modellene takler sollys.

Vi har gjennomført en kuldetest for å se hvordan de takler praktisk bruk under vinterforhold.

Kikkertene har vært utsatt for regn, samt vært i vannbad. Dette for å kunne vurdere vanntetthet og innvendig dugg. Vi fant kikkertene til å ha samme, gode egenskaper for vanntetthet og har derfor ikke vektlagt vanntetthet i karaktergivningen. De er ikke blitt testet for vann under trykk.

Slik leser du delkarakterene

OPTISKE EGENSKAPER: Her vurderer vi bildekvaliteten, detaljgjengivelse, kantskarphet, hvordan den gjengir farger og mørke/lyse områder, hvordan linsene takler side- og motlys. Vektlagt med 65 %.

STØRRELSE OG VEKT: Her er vekt, balanse og størrelse vurdert. Vektlagt med 15 %.

BRUKERVENNLIGHET OG SOLIDITET: Er kikkerten enkel å justere før bruk? Fungerer den under ulike forhold? Ligger kikkerten godt i hånden, har den en god utforming? Oppleves kikkerten solid, og sitter linsebeskytterne på en slik måte at de ikke er i veien og ikke faller av? Tåler den kulde? Vektlagt med 20 %.

Testvinneren får 5 på alle tre delkarakterene, mens testens svakeste får vurderingene 3, 4 og 4. Les mer om hvilke delkarakterer de andre kikkertene får ved å klikke på kikkertene i oversikten lenger ned.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Vi testet seks fjelltelt i 20 dager for å kåre en vinner

Stor test: 19 termoser

Vi har testet 14 par lette fjellsko

Stor test av dagstursekker

Denne saken ble første gang publisert 25/10 2012, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også