Vi har testet 14 dunjakker

De beste dunjakkene

Dyr testvinner - men du får en veldig god jakke til en femdel av prisen.

SJEKK CUIN: Ikke hørt om? Nei vel, men se etter cuin fra 750 - jo høyere cuin, desto bedre dunspenst og dermed bedre dunjakke. FOTO: Produsentene
SJEKK CUIN: Ikke hørt om? Nei vel, men se etter cuin fra 750 - jo høyere cuin, desto bedre dunspenst og dermed bedre dunjakke. FOTO: Produsentene
Publisert Oppdatert

Kort oppsummert

Villmarksliv har testet 14 tykke dunjakker. Arcteryx Firebee er testvinneren, men den er også veldig dyr, med en pris på nesten 10.000 kr. Berghaus Ramche koster rundt halvparten og er tett opptil i kvalitet - det gjelder også Bergans Expedition og RAB Resolution. Bergans Memurutind er budsjettvinneren.

Kvalitetstegn og konstruksjon

Dunjakkas funksjon og kvalitet henger sammen med total dunmengde og spenst, om den har en konstruksjon som gjør at jakka blir vindtett og om det er riktig mengde dun i de ulike dunkamrene, slik at det ikke oppstår flate/tomme områder.

Lengden på jakka og den generelle konstruksjonen kan hindre kuldebruer. Særlig rundt albuen der ermene får en knekk, er det risiko for at dunene fordeler seg ujevnt, og da kan det oppstå kuldebruer og kuldegjennomslag.

Klapp på dunene!

Det gjelder også oppe på skuldrene og i overgang skulder/overarm, hvor flere jakker blir veldig tynne.

Om du opplever dette, kan du prøve å henge opp jakka eller legge den på et flatt underlag og klappe (som om du klapper i hendene), eller massere med begge hendene over ”problemområdet” slik at duna får en sjanse til å fordele seg på en bedre måte.

Dunjakka bør helst ligge i en romslig pappkasse eller henge i en luftig oppbevaringspose når den ikke er i bruk. Om den blir våt, er det viktig at den tørkes så raskt som mulig.

Dun og cuin

Dunkvalitet oppgis som regel i prosentvis forhold mellom dun og fjær og «dunspenst» eller «fillpower» i cuin, (cubic inches per ounce). De beste kunstfibrene tilsvarer ca. 500 cuin.

Skal du kjøpe dunjakke, bør du sjekke at dunspensten ligger over dette. De beste jakkene har 750 cuin EU/800 cuin US og oppover – jo høyere desto bedre, men desto høyere blir også prisen!

Du kan få samme isolasjonseffekt med f.eks. 650 cuin som med 850 cuin, men da trengs mer dun, slik at jakka blir tyngre og større.

Det er flere standarder for dunspenst - "cuin EU" og "cuin US" er vanligst i Norge. Flere leverandører slurver med å oppgi standard.

750+ cuin EU tilsvarer f.eks. ca. 850+ cuin US. Forholdet dun/fjær ligger som regel på 90 % dun og 10 % fjær på dunjakker i god kvalitet. Jakkene med absolutt best dunkvalitet, har opp mot 96 % dun, men alt over 90 % dun er meget bra.

Om testen

Fem erfarne testere har disponert jakkene i ca. fem måneder. Jakkene er brukt til alt fra daglige gjøremål, i forbindelse med andre testoppdrag og som varmeplagg på posteringsjakt.

Jakkene er vurdert av hver enkelt tester og i tillegg sammenlignet innbyrdes når de har vært samlet. Totalvekt er målt av oss. Dunspenst og fyllvekt er hentet fra produsent.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning