test av tre sesongs-soveposer

De beste soveposene for hele året!

Vi har testet 16 soveposer som er ment for tre sesonger. To skiller seg ut.

SOVEPOSER: Vi har testet 16 soveposer i dun- og fiber-kategoriene. FOTO: Arne T. Hamarsland
SOVEPOSER: Vi har testet 16 soveposer i dun- og fiber-kategoriene. FOTO: Arne T. Hamarsland
Publisert Oppdatert

I denne testen fra Villmarksliv er det totalt 16 soveposer - 9 dunposer og 7 fiberposer. Vår testvinner i dunkategorien er Sea to Summit Talus TS2 Long, mens Helsport Trollheimen er den beste fibersoveposen i testen.

Dun eller fiber?

Dunposer er lette, komprimerer godt og gir svært mye varme i forhold til vekt og volum. Ulempene er at dun som blir fuktig isolerer dårlig og at prisen på dunposer er høy. I moderne dunposer er duna antifuktbehandlet (hydrofob) for å unngå at de trekker fukt.

Sponset innhold
Se bestselgerne hos Fjellsport

Jo høyere andel dun i forhold til småfjær, jo bedre spenst og isolasjon har posen. Spenst/isolasjon oppgis i cuin/oz. Jo høyere verdi, jo bedre. Gåsedun har noe bedre spenst enn andedun.

Fiberposer er tyngre og mer voluminøse. De tåler mye juling og beholder isolasjonsevnen godt selv om de er fuktige. Rimeligere enn dun. Et godt valg i røffe brukssituasjoner og ved fuktige forhold.

Kropp og valg

Hvordan en sovepose oppleves er svært individuelt da vi alle har ulik kroppsfasong og lengde. Noen foretrekker en litt trang pose, andre vil ha den videre. Menn og kvinner er ulike fysiologisk sett og det å velge en modell som passer deg er viktig.

Damemodellene er gjerne videre ved hoftene og bedre isolert fra knærne og ned. Vi har testet poser i herremodell, flere av disse fås også i damemodell.

Er posen du har litt for kald, kan et soveposetrekk kanskje være løsningen. Det øker isolasjonen og holder samtidig yttersiden av posen tørr og beskyttet mot slitasje og eventuelle glør fra bålet. Trekket kan imidlertid redusere fukttransporten fra soveposen slik at posen blir klammere i løpet av natta.

Glidelåser og isolasjon

Et bedre isolert underlag gjør også at posen oppleves varmere. Glidelåsen bør være solid og lett å bruke. Går den helt ned, er det lett å lufte godt og soveposen kan ved behov gjøres om til dyne.

Minuset er at lang glidelås øker varmetapet. Ved lang glidelås er det viktig at isolasjonsklaffen på innsiden er bred og tykk nok og at den holder seg over glidelåsen. Det bør være lett å finne og bruke glidelåsen når du ligger i posen.

Normalt er det lettest for høyrehendte å ha glidelås på venstre side og omvendt. De fleste soveposene har glidelås i ca. 80 % av lengden. Det er irriterende at glidelåsen glir helt fra hverandre når den dras ned – det er tungvint å få den doble glidelåsen tredd innpå igjen, særlig i bekmørke. Generelt savnes en glidelåsstopper som gjør at du kan dra glidelåsen ned uten at dette skjer. En enkel klaff med borrelås hadde løst dette problemet.

Testkriterier og vekting

Praktisk bruk (40%): Om glidelåsen går lett og ikke setter seg fast, dobbeltvirkende for fleksibel lufting, glidelåsdragere, stramming rundt skuldre og rundt hette, innvendig lukkbar lomme for mobil, klokke, briller osv, opphengshempe i fotende. 

Komfort (30 %): Liggekomfort, fotpose (romslighet og isolasjon), om ytterstoff er vannavvisende og puster godt, vanntetthet i ytterstoff ved hette og fotpose, og om det er hydrofob-behandlet dun, bred og godt isolert glidelåsklaff som dekker glidelås stabilt, skulderklaff som isolerer og tetter godt. 

Vekt, isolasjon, holdbarhet (30%): Isolasjon i forhold til vekt/volum, kompresjonspose og oppbevaringspose, vaskbarhet og tørking.

Om testen

Posene er mottatt nye fra leverandør og er brukt under varierende forhold på godt isolert underlag. Erfaringer er notert systematisk gjennom testperioden. Posene oppgir ulike T-Lim (nedre temperaturgrense) og det fremgår ikke alltid hvordan temperaturgrenser er målt.

Generelt er erfaringen at posene holder de temperaturgrensene som er oppgitt. Unntaket er billige fiberposer der temperaturangivelsen vurderes å være for optimistisk.

Vekt er målt med pose i kompresjonstrekk slik den ligger i sekken. Våre vekter ligger derfor generelt 50-150 gram høyere enn oppgitt vekt som er uten trekk. Alle posene er veid på samme vekt. Slitestyrke er det vanskelig å bedømme ut fra en slik kort testperiode så dette er tillagt lite vekt.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning