Vedlikehold og oppbevaring av fottøy

Slik tar du vare på gummistøvlene

Ta vare på gummistøvlene, så har du dem lenger.

IMPREGNERT: Bruk impregnering som er beregnet til gummistøvler. Det holder gummien myk og fleksibel og hindrer at støvlene sprekker.
Publisert Oppdatert
Er du ute, og det er oppholdsvær, er det smart å ta av seg støvlene så ofte som mulig for å lufte ut svette og fukt.
Er du ute, og det er oppholdsvær, er det smart å ta av seg støvlene så ofte som mulig for å lufte ut svette og fukt. Foto: Illustrasjonsfoto: Scanpix

- Selv om gummistøvler krever litt vedlikehold, er det lite i forhold til andre materialer, opplyser Klikk Helses tester av friluftsutstyr og leder for Aktivt Testteam, John-Arne Tungen.

Han forteller at hull eller revner som regel enkelt kan utbedres ved hjelp av bøter og vulkaniserende lim.

Gummistøvler er også forholdsvis billige sammenlignet med lærstøvler med for eksempel Gore-Tex.

Litt vedlikehold må til

Gummistøvler bør oppbevares på et svalt rom og ikke stå på gulv med varmekabler over lengre tid. De bør heller ikke stå ute i, eller tørkes i sollys.

- Vask støvlene med en klut eller svamp, og bruk en mild såpe. Ikke kast støvlene i vaskemaskinen, og ikke bruk en grov børste. Bruk impregnering som er beregnet til gummistøvler. Det holder gummien myk og fleksibel og hindrer at støvlene sprekker, råder Tungen

Om impregneringen påføres med svamp eller spray, har ikke så mye å si. Det viktigste er at impregneringen er silikonholdig og inneholder beskyttelse mot UVstråler.

Betaler du 1500 kroner for et par gummistøvler, vil du kanskje at de skal vare en stund. I Klikks test i 2010 av 11 par vanntette gummistøvler, lå prisen per par mellom 699,- og 1899,- kroner.

Tørk med papir

Om støvlene blir våte innvendig, bør de ikke tørke i sterk varme.

- Et godt tips er å ta ut innersålen, tørke godt med papir og legge i avispapir, sier Tungen.

Er du ute, og det er oppholdsvær, er det smart å ta av seg støvlene så ofte som mulig for å lufte ut svette og fukt. Legg gjerne støvlene opp mot vindretningen, og sett to pinner i kryss inne i skaftet slik at det kommer til så mye luft som mulig.

Les også:

Stor test av turjakker

Test av 10 billige pulsklokker

Test av 14 par lette fjellsko

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning