Skibakker i Norge

Norges beste skibakker

Norske skisteder blir bedre sesong for sesong. Disse stedene må du oppleve.

SESONGEN ER I GANG: Mange bakker er åpne. Her er fem bakker vi mener er de beste i Norge. Bildet er fra Narvik.
SESONGEN ER I GANG: Mange bakker er åpne. Her er fem bakker vi mener er de beste i Norge. Bildet er fra Narvik.
Publisert Oppdatert

Enten du er på jakt etter morsom offpist, de lengste bakkene eller kanskje en av Europas beste afterski-steder, bør du ta en titt på denne lista. Fortell gjerne om ditt favorittskisted i artikkelkommentaren under!

Trysil

Størst i Norge.

Trysil er Norges største skisted målt i størrelsen på skiområdet, antall nedfarter og antall solgte heiskort. Med 940.000 gjester sist sesong er det tydelig at tryslingene gjør mye riktig. I år satser de på å selge mer enn en million dagskort.

Heisene er blant de mest moderne i landet, og med sine svenske eiere, Skistar, har de tatt opp trender fra utlandet: Her er det ski-in ski-out som gjelder, det vil si at man bor rett ved bakken og ikke trenger å bruke bil eller buss i løpet av skidagen. Ikke trenger man å smøre matpakke heller - den kjøper man på restauranter i bakken, og den smaker godt.

Anlegget er et av de mest familievennelige i Norge.

Les mer:

TRYSIL: Stedet med de velpreparerte pistene.
TRYSIL: Stedet med de velpreparerte pistene. Foto: FOTO: Ola Matsson, Trysilfjellet Alpin AS

På med skiene

Åpne bakker i Europa

Hemsedal

Skandinavias Alper.

De markedsfører seg som Skandinavias Alper, og følelsen når man står på en av de tre toppene som omkranser anlegget, mens man lar blikket gli fra Jotunheimen fjell i horisonten, ned til det lille tettstedet i dalen, minner om nettopp, Alpene.

Med skikjøring fra 1497 meters høyde kan Hemsedal smykke seg med tittelen Norges høyeste heis. Anlegget byr på mye heisnær off-piste, med både lett og relativt utfordrene terreng. Sist men ikke minst kommer en afterski som regnes som en av de bedre i Europa.

Mye av grunnen til Hemsedals suksess ligger i det sosiale aspektet, det skal godt gjøres å ikke møte kjentfolk her. Avstanden til markedet er også overkommelig med 3,5 timer fra Oslo.

Kvitfjell

OL-utfor i 130 km/t.

Vinter i Hemsedal.
Vinter i Hemsedal. Foto: FOTO: Henrik Trygg / Skistar

En gang i året møtes de raskeste mennene i verden på Kvitfjell, der de kommer opp mot 130 km/t. Liker du et skikkelig sug i magen bør du slipe stålkantene, legge rask voks under skia og forsøke deg på Kvitfjell. Husk bare på at du sjelden er helt alene i bakken, før du kaster deg utfor Vinterhogget, Rossispranget og de andre hengkantene i denne herlige løypa.

Siden OL i 1994 har anlegget gradvis utviklet seg til å inneholde slakere bakker, barneområde, hyttefelt og alt det andre man forbinder med et seriøst skianlegg. Det betyr at det går an å ta med ungene eller en langrennselskende partner også til Kvitfjell.

Narvik

Det beste nord for polarsirkelen.

Narvik er et av Norges mest spektakulære skisteder. 1000 høydemeter skikjøring, med utsikt rett til havs, skaper en opplevelse ikke mange skianlegg kan matche.

KVITFJELL: Her kan du kjøre som en ekte Super-G-utøver. På bildet er Bjarne Solbakken i aksjon under vårens renn. Det endte med en 32. plass.
KVITFJELL: Her kan du kjøre som en ekte Super-G-utøver. På bildet er Bjarne Solbakken i aksjon under vårens renn. Det endte med en 32. plass. Foto: FOTO: Tor Richardsen / SCANPIX

Skikjøringen starter i byen og er trolig den aller beste nord for polarsirkelen. På grunn av mørketiden regnes mars som starten av sesongen, som kan strekke seg helt til juni.

Røldal

Det lille stedet med de store snømengdene.

Seks heiser og 500 høydemeter høres kanskje ikke så imponerende ut, men når man legger til det faktum at hele anlegget ligger over tregrensa og at Røldal er velsignet med et gjennomsnittelig snøfall på 11 meter i året! Ja, da begynner tallene å bli interessante.

Røldal har fått en posisjon som frikjøringens Mekka i Norge, og har en svoren tilhengerskare som gjerne sitter den tiden det tar i bil, for å komme seg til det lille snøhullet nær Odda.

NARVIK: Få bakker byr på tilsvarende utsikt.
NARVIK: Få bakker byr på tilsvarende utsikt.

Si din mening!

Hvilket skisted syns du er best? Del det gjerne i artikkelkommentaren under!

RØLDAL: Her er norsk-canadieren Leif Zapf-Gilje på vei ned bakkene i Røldal. Røldal regnes som frikjørernes Mekka.
RØLDAL: Her er norsk-canadieren Leif Zapf-Gilje på vei ned bakkene i Røldal. Røldal regnes som frikjørernes Mekka. Foto: FOTO: Tor Richardsen / SCANPIX

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning