Historisk himmelbesøk

Sjelden komet synlig på himmelen

I februar kan du se kometen Lulin på nattehimmelen.

LULIN: Kanskje du er heldig og får øye på denne kometen i slutten av februar.
LULIN: Kanskje du er heldig og får øye på denne kometen i slutten av februar. Foto: FOTO: Paolo Candy/Cimini Astronomical Observatory
Publisert Oppdatert

Denne nyoppdagede kometen kan bli synlig i en vanlig prismekikkert i slutten av februar. På steder uten mye sjenerende belysning kan den også skimtes svakt uten kikkert.

Eneste besøk?

Et team astronomer fra Kina og Taiwan oppdaget kometen Lulin for første gang i juli 2007.

Kometen passerte nærmest solen 10.januar i år, litt utenfor jordens bane, og er nå på vei utover i solsystemet igjen. Det er foreløpig usikkert om den noensinne vil returnere til disse trakter, skriver astronomi2009.no.

Vinn turjakke: Del ditt beste utstyrstips

Synlig hele natten

Lulin kan vise seg å være en av få kometer som har to, og ikke bare én hale etter seg. Den ene halen er av støv, og den andre er av ionisert gass.

Kometen vil passere nærmest jorden 24.februar, og da er avstanen mellom Lulin og Jorden 61 millioner kilometer. Denne natten vil kometen være synlig hele natten, og vil stå høyest på himmelen i timene omkring midnatt.

Se Lulins bane her.

Tror Lulin blir lett å se

Ifølge New Scientist har Lulin kanskje aldri vært på disse kanter før. Og hvis den har vært i nærheten av jorden og solen må det være minst 10 millioner år siden.

- Hvis dette er første gang den nærmer seg solen, vet vi ikke hvordan den vil reagere. Noen kometer blir klarere enn forventet, og noen ikke, sier den amerikanske astronomen og forfatteren Gary Kronk.

- Det er det som er så fantastisk med kometer. Hver komet har sin egen personlighet, sier astronomen.

Han tror vi lett kan se Lulin, også uten kikkert, på det klareste.

BBC har laget et innslag som forklarer hvordan du kan se kometen Lulin på himmelen:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning