Primus stormlighter

Testens vinner. En god og sikker stormlighter som skårer høyt på brukervennlighet, men den er ikke vanntett!

Primus stormlighter
Primus stormlighter Foto: FOTO: Arne T. Hamarsland
Publisert Oppdatert

Slik leser du tabellen

Driftssikkerhet: Tenner lighteren hver gang? Hva tåler den av vind, hvordan fungerer den i kulde, og ikke minst: Tåler den fuktighet og en «dukkert»? Garanti? Vektlagt med 40 %.

Brukervennlighet: Er lighteren lett å bruke teknisk? Kan flammen reguleres, og er dette lett å gjøre med bare fingrene? Er det lett å bruke den på trange steder, som f.eks. å tenne et montert stormkjøkken? Kan den brukes med tykke hansker? Er lighteren lett å fylle, og er det lett å se hvor mye drivstoff som er igjen? Er den grei å ha i lomma? Vektlagt med 50 %.

Sikkerhet: Hvor sikker er lighteren mot feiltenning i f.eks. lomma? Er det lett å brenne fingrene? Følger det med en god bruksanvisning? Vektlagt med 10 %.

Markedsføres av: Sports- og nettbutikker. Søk på «Primus stormlighter» eller «Primus power lighter»

Vekt med snor, uten brennstoff: ca. 68 gram

Produsert i: Kina

Pris: kr 160,- til 280,-

Bruksanvisning: Norsk

Garanti: I henhold til forbrukskjøpsloven.

Tønneformet, ca. 2 cm lang tut for flammen. Når den ikke har vært i bruk på en stund, feiler gjerne tenningen på første forsøk, men tenner stort sett 100 % deretter. Ifølge bruksanvisningen skal den ikke brukes mer enn 10 sekunder sammenhengende, men den brant uten problem i 90 sekunder under testen.

Da var den så varm at den ble slukket for å kjølne.

Lokk som stenger for flammen når den slås av, noe som medfører at den slukker umiddelbart, men lyden av gass som siger ut høres i 6-8 sekunder etter slukking.

Tåler vind utmerket.

Tenner har et gummifelt og gir svært godt grep.

Takler ikke fukt eller vann. Etter en tur under vann tok det 6-12 timers tørk før den livnet til.

Svært enkel i bruk. Ingen løse deler. Flammen kan stilles fra ca. 1 til ca. 4 cm lengde. For å stille den må du ha et 4 mm bredt flattjern, ellers får du ikke justert flammen.

På slutten av testen nektet den å tenne hvis flammen var stilt lavt. Sett den derfor på maks flamme hjemme, og bruk den slik hvis du ikke vil dra med deg et 4 mm flattjern på tur.

Det er lett å tro at stjerneskrua som sitter på samme sted, er justering av flammen, men skrur du på denne, løsner bunnen på lighteren i stedet.

Påfylling av gass sitter åpent under lighteren og går smertefritt. Lett å se hvor mye gass som er på lighteren, men den åpne plasseringen av ventilen gjør den sårbar for lommerusk og skitt.

Lang tut gjør det lett å komme til med flammen på kronglete steder.

Minimal fare for å brenne fingrene. Avstanden fra tenner til flamme er ca. 3,5 cm. Tuten kan være litt i veien når du skal ha den i lomma, men den gjør lighteren svært brukervennlig.

Tenneren er plassert ute på siden med gummi på toppen. Kan henge seg fast hvis lighteren presses sammen i lomma, noe som i teorien kan medføre at lighteren tenner i lomma, men det skjedde ikke under testen.

På de andre gasslighterne sitter tenneren under deksel og kan ikke nås når lighter ikke er i bruk.

En god og sikker stormlighter som skårer høyt på brukervennlighet, men den er ikke vanntett!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning