Norges naturperler

På ski i Lyngsalpene

Du trenger ikke være en racer på ski for å kose deg i de vakre Lyngsalpene.

VAKKERT: Lyngsalpene byr på flotte bakker og utsikt.
VAKKERT: Lyngsalpene byr på flotte bakker og utsikt. Foto: FOTO: www.lyngenalp.no
Publisert Oppdatert
OPPSTIGNINGEN FRA LYNGSEIDET: Det var mange bare rabber nederst mot bygda, men nok snø til å gå på ski. Og utsikten ble bedre jo høyere vi kom.
OPPSTIGNINGEN FRA LYNGSEIDET: Det var mange bare rabber nederst mot bygda, men nok snø til å gå på ski. Og utsikten ble bedre jo høyere vi kom. Foto: FOTO: Merete Gamst

Lyngsalpan landskapsvernområde

<br/> <small> <a href="http://maps.google.com/?ie=UTF8&amp;t=p&amp;ll=69.771356,20.165405&amp;spn=0.474848,1.098633&amp;z=8&amp;source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left">Vis større kart</a> </small> </p> <p>Lyngsalpan landskapsvernområde (961 km²) ligger mellom Lyngen og Ullsfjord i Nord-Troms, og består av dramatiske tinder som enkelte steder stuper rett ned i havet. Det er en populært utfartsmål for skikjørere, klatrere og andre friluftsfolk. Området har også et rikt og variert fugleliv.</p> </div>

Med feller på skiene blir selv de bratteste skråninger overkommelige - både på opp- og nedtur. Og ved foten av fjellene er det mulig å fange middagen i sjøen.

Les mer:

Glitrende ski-jul

Terrengløpesko til vinterbruk

Aldri mer bakglatte ski

Finn billige reisemål

Jeg jobber meg sakte opp en bratt bakke ved hjelp av fiskebein. Jeg har knapt brukt annet enn langrennsutstyr tidligere, og det er ikke lett å venne seg til at fellene under alpinskiene forhindrer meg fra å gli bakover. Foran meg ruver én av toppene i Lyngsalpene, og guiden min, Frode Hansen, har lovet å få en heller middelmådig nedoverkjører både opp og ned bakkene.

Droppet Jiehkkivarre

Opprinnelig var planen å prøve seg på det som har vært kalt Norges vakreste alpine skitur, Jiehkkivarre-traversen. Vi skulle opp 2300 høydemeter totalt, og bruke minst 12-14 timer på turen. Store deler av løypa er 1600-1800 meter over havet, og byr på en fantastisk utsikt. Slik gikk det imidlertid ikke. Sikkerhet går foran alt, og ifølge guiden kan en sånn tur kan bare gjennomføres når værgudene er i sitt snilleste hjørne.

Under oss ser vi Lyngseidet med den vakre fjorden utenfor. Ved kaia ligger en båt fylt med utenlandske skiturister. Det er ikke bare nordmenn som synes toppturer er stas, men det er nok av plass i fjellet. Lyngsalpene består av mange topper over 1000 meter, og 8-10 av dem er gjengangere blant skifolket.

80 på topptur

Selv går vi i retning Kavringtinden (1289 moh.). Den ligger lett tilgjengelig, og Frode forteller at han og en kamerat en gang registrerte om lag 80 skigåere på tur mot toppen. Vi ser imidlertid ingen andre. Det begynner å gå mot slutten av sesongen, og det er mange bare flekker i terrenget. Dessuten ligger tåka på de øverste toppene, og forhindrer oss fra å nå de beste utsiktspunktene. Vi må derfor snu før vi kommer til toppen.

Jeg har alltid forestilt meg at Lyngsalpene er kun for folk som liker å rase ned fjellsider i 100 kilometer i timen, men konstaterer at det går greit å gå oppover på de leide randonnéskiene, og at fellene under dem forhindrer meg fra å få særlig med fart nedover. Dessuten er det godt å vite at guiden har lang erfaring med toppturer og sikkerhet under ferdsel i fjellene.

Guiden smyger seg i elegante telemarksvinger nedover fjellsidene, men jeg velger å beholde fellene på, og prøver meg på noe som ligner slalåmsvinger. Og det går overraskende greit. Fordelen med at fellene bremser farten, er at jeg kan nyte den fantastiske utsikten over fjorden, og se sola som skinner på fjellene på andre siden av den. Utsikten i seg selv er en god grunn til å besøke Lyngsalpene!

Topptur i Lyngsalpene

GUIDEN: Frode Hansen i Lyngen Mountain Guides synes det er gøy å guide besøkende rundt i Lyngsalpene.
GUIDEN: Frode Hansen i Lyngen Mountain Guides synes det er gøy å guide besøkende rundt i Lyngsalpene. Foto: FOTO: Merete Gamst

De fleste nordmenn velger telemarkski når de skal på topptur, mens utlendinger gjerne velger randonnéski. Fordelen med sistnevnte er at de gir litt bedre støtte for anklene, og det kan være til god hjelp hvis du er uerfaren som nedoverkjører.

Feller under skiene

Det er vanlig å gå med feller på skiene oppover, og ta dem av når man skal ned igjen. Men hvis du ønsker en roligere nedfart, går det an å beholde fellene på i de bratteste partiene. Den lokale sportsbutikken på Lyngseidet har noen par ski som de leier ut til besøkende.

Skredfare

Det er farlig å ferdes i fjellet hvis man ikke har kunnskap om skredfare og lokale forhold, og seinest i år ble en mann drept av snøskred i Lyngen-området. Derfor anbefales du å ta med en guide om du ikke har grundige kunnskaper om farene som lurer.

Man kan leie guide hos Lyngen Mountain Guides. De oppgir at de har med skredsøker, søkestang og spade på alle turer, samt hjelm eller annet beskyttelsesutstyr i områder som er spesielt utfordrende.

Skitt fiske

EN SKITUR i Lyngsalpene er en flott opplevelse, enten det er naturopplevelser eller fart og spenning som driver deg.
EN SKITUR i Lyngsalpene er en flott opplevelse, enten det er naturopplevelser eller fart og spenning som driver deg. Foto: FOTO: Merete Gamst

Da Villmarksliv testet sjøfisket i Lyngen, var det bare på ekkoloddet det var fisk å se. Men området er populært blant fisketurister på grunn av gode fangster store deler av året. I Lyngen kan man også prøve ridning, dykking og hundekjøring.

Regnet plasker ned, og en planlagt skitur i fortryllende godvær har forsvunnet i tjukk tåke. Majestetiske topper er omgitt av et lag grå mystikk, men fiskeværet skal visstnok være ganske bra. Aldri så galt at det ikke er godt for noe!

Min lokale fiskeguide, Gunnar Fagerborg, forteller at det er tatt torsk på 20 kilo, sei på 8 kilo, kveite på 130 kilo, og steinbit på 14 kilo på stang i området. Ifølge ham er Lillegrunnen og Gunnargrunnen bra fiskesteder, og dessuten området utenfor Store Vaggastinden og langs land ved Strupen. Gunnar leier ut leiligheter og båter i Koppangen, og har hver sommer en tilstrømning av turister på jakt etter storfisken.

Ingen storkveite

For vår del blir det imidlertid dårlig med store fisker. Ved en anledning ser det ut som om Gunnar tror det er storkveita som har latt seg lure, men det viser seg å være falsk alarm. Vi tar nesten bare fisk vi har klart å krøke fast i Svenskpilken selv, men nok til at jeg kan fastslå at det både er hyse og lange å få i området.

Lokale fiskere forklarer min dårlige fangst med at jeg nok mangler "haill". Dessuten er det ifølge dem litt nærmere sommeren at det store bittet kommer. Men mai er visstnok en fantastisk måned for sjøørretfiske i Lyngen, og de forteller om fangster på nærmere seks kilo i år. I fjor ble det tatt en fisk på 6,6 kilo!

Dykking

For dem som trives like godt med å se på fisken som å ta den opp, er det bra dykkemuligheter i området, og det er mulig å få med seg en guide for å finne de bra stedene. Man kan dykke hele året, men den beste sikten har man om vinteren.

Det arrangeres både historiske dykk, undervannsjakt, vrakdykk, nattdykk og midnattssoldykk. Mer info om dykking finnes på nettstedet Lyngenalp.no. Der er det også informasjon om muligheter for andre typer aktiviteter i Lyngen-området.

Naturgitte forutsetninger gjør at vandringer i naturen i Lyngen ofte må skje i bratt terreng, og dersom du ønsker hjelp til å komme deg ut i naturen, kan du prøve hundekjøring, kanefart eller ridning.

Det er mulig å ri langt opp i Lyngsalpene enkelte steder om sommeren. Man kan leie hester både på Heimstad og Solvik gård i Kvalvik. Det er også muligheter for andre gårdsopplevelser. Eller hva med å prøve hesteskokasting?

Besøke turhytter

Selv om flertallet av norske turister som drar til Lyngen er skientusiaster, kan det være minst like fint å dra dit på vandring i fjellet om sommeren. Det finnes noen merkede ruter, men du er for det meste overlatt til å stole på egen bruk av kart og kompass. Husk imidlertid å ta med brefører og breutstyr om du skal krysse noen av isbreene.

Det er intet stort løypenett av hytter i Lyngsalpene, men det finnes flere åpne krypinn. Du kan blant annet besøke Kvalvikhytta (400 moh.), Skihytta (600 moh.) eller Gjervassbu (800 moh.). Turistforeningen har også en hytte, Jægervasshytta, der du har tilgang med vanlig DNT-nøkkel.

Lyngsalpene

Atkomst: Lyngsalpene dekker et relativt stort område, og består av mange topper over 1000 meter. Kommunesenteret er Lyngseidet, og dit kan man kjøre på et par timer fra Tromsø via Nordkjosbotn. Man kan også kutte reisetiden med en halv time ved å ta ferge fra Breivikeidet til Svensby på Lyngenhalvøya. Fra Svensby tar det en halv time å kjøre til Lyngseidet, eller om lag 45 minutter til Nord-Lenangen.

FISKELYKKE: Bildet viser at det er mulig for fritidsfiskere å få storfisk.
FISKELYKKE: Bildet viser at det er mulig for fritidsfiskere å få storfisk. Foto: FOTO: Bård Løken / NN / Samfoto

Overnatting: Det er flere mulige utgangspunkter for turer i Lyngsalpene. Du kan for eksempel bo i Nord-Lenangen, Svensby, Koppangen eller området nær Lyngseidet, og det finnes både rom, leiligheter, rorbuer og hytter. Sjekk ut overnattingsmulighetene på nettsiden Lyngenalp.no.

Jakt og fiske

Lyngen har veldig bra forhold for sjøørretfiske, og det anbefales å teste fiskelykken i Pollenbukta i perioden mai-juni. Området er også godt tilrettelagt for havfisketurister. Med unntak av sjøfisket, er fiske og jakt i Lyngen kommune i liten grad organisert. Det finnes noen grunneierlag som selger fiske- og jaktkort for sine områder, og andre har planer om å starte slikt salg, så forhør deg med lokalbefolkningen før du legger til fjells med hagla eller fiskestanga.

Det er primært rype og hare av populært jaktbart vilt i området. Men der er også noe storfugl. Det finnes også flere elgvald i området.

LYGSALPENE: Mange topper - mye utsikt.
LYGSALPENE: Mange topper - mye utsikt. Foto: FOTO: Merete Gamst

På Svendsby Tursenter kan du kjøpe fiskekort til Barheivatnet, Langvatnet, Trollvannet og Fiskevannet for 40 kr døgnet, eller 100 kr per sesong. De selger også småviltkort for 50 kroner dagen, eller 100 kr om du vil jakte med hund. Sesongkort koster 100 kr.

BO I RORBU? I Lyngen trenger du ikke ha lang vei fra senga til fiskebåten. Her ser du Koppangen Brygger.
BO I RORBU? I Lyngen trenger du ikke ha lang vei fra senga til fiskebåten. Her ser du Koppangen Brygger. Foto: FOTO: Merete Gamst

Er du skikkelig sprek, kan du prøve deg på ørreten på Vaggas. Det er også flere vann i fjellet mellom Lyngseidet og Koppangen. Prøv for eksempel å lure ørreten i Litlevatnet, Elvejordsvatnet eller Herrevatnet. Kontakt Skinnelv-Koppangen bygdelag ved Hermod Strand på tlf. 924 64 220 om du ønsker å fiske der.

Jegervatnet med tilhørende elv er kjent for godt fiske etter sjørøye, men det er vedtatt begrensninger for fisket der de neste årene. Man trenger for øvrig fiskekort.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning