Original stormlighter

Denne lighterens største fortrinn er at den funker supert i sprengkulda.

Original stormlighter
Original stormlighter Foto: FOTO: Arne T. Hamarsland
Sist oppdatert

Slik leser du tabellen

Driftssikkerhet: Tenner lighteren hver gang? Hva tåler den av vind, hvordan fungerer den i kulde, og ikke minst: Tåler den fuktighet og en «dukkert»? Garanti? Vektlagt med 40 %.

Brukervennlighet: Er lighteren lett å bruke teknisk? Kan flammen reguleres, og er dette lett å gjøre med bare fingrene? Er det lett å bruke den på trange steder, som f.eks. å tenne et montert stormkjøkken? Kan den brukes med tykke hansker? Er lighteren lett å fylle, og er det lett å se hvor mye drivstoff som er igjen? Er den grei å ha i lomma? Vektlagt med 50 %.

Sikkerhet: Hvor sikker er lighteren mot feiltenning i f.eks. lomma? Er det lett å brenne fingrene? Følger det med en god bruksanvisning? Vektlagt med 10 %.

Markedsføres av: www.nautiskhandel.no

Vekt med snor, uten brennstoff: ca. 38 gram

Pris: kr 198,-

Bruksanvisning: Engelsk

Garanti: I henhold til forbrukerkjøpsloven.

Tradisjonell bensinlighter i messing. Består av en tank fylt med vatt. Tanken fylles med lighterbensin via skruåpning i bunnen.

For å tenne lighteren skyves ei hylse rundt drivstofftanken opp, slik at lokket over veken åpner, og vindbeskyttelsen kommer opp. Tennmekanismen sitter på siden av tanken, og gnistene går rett inn på veka.

En del mekanikk og utstikkende deler som gjør at den lett henger seg borti ting.

Bruker du oppbevaringsposen som medfølger, unngår du at lighteren f.eks. åpner seg i bukselomma eller at den stadig henger seg fast når du skal ha den ut.

Testens dårligste tennstatistikk, ca. 70 av 100 forsøk ga tenning.

Slukker normalt umiddelbart når den lukkes, men dersom ei flis av veka kommer på utsiden av lokket, fortsetter den å brenne.

Det går ca. 3 gram bensin i beholderen. Brenntiden er ikke sjekket, men med mindre intens flamme og hele 3 gram bensin antas det at den er betydelig lengre enn for gasslighterne i testen.

Den tåler langt mindre vind enn gasslighterne. Kommer vinden ned mot veka, skal det bare et blaff til før den slukner.

Hylsa som beskytter flammen, er i metall og blir fort glovarm. Dette begrenser hvor lenge du greier å holde lighteren med bare fingrer; mer en 15-20 sekunder på vanlig flamme er vanskelig.

For å få opp mer veke, må det brukes tang. Veka sitter hardt, og det er lett å rive av toppen hvis den er litt forkullet.

Når veka er oppbrukt er det "game over"!

Lighteren er imidlertid suveren i kulda, sammenlignet med gasslighterne.

Den tenner uten problem selv i -20 grader C, men den er sårbar når det gjelder vann.

Vannet gjør veka våt og trenger ned i bensinbeholderen. Men etter et døgns tørking og påfyll av ny bensin tenner den som før.

Lighteren kommer til på trange steder fordi du kan holde den helt bakerst og stikke hele lighteren f.eks. nedi et montert stormkjøkken.

I praktisk bruk er det en fordel å kunne bruke begge hender når lighteren skal åpnes og tennes.

Fylling av tanken er enkelt, men det er vanskelig å vite hvor mye bensin det til en hver tid er igjen på tanken.

Denne lighterens største fortrinn er at den funker supert i sprengkulda.

Denne saken ble første gang publisert 11/05 2013, og sist oppdatert 25/06 2017.

Les også