Norgesferie

10 feriemål som holder deg i form

Stor guide til aktiv ferie i Norge.

HIMMELBLÅ: Dra på øyhopping med sykkel i Helgelands skjærgård, omgitt av sagafjell som De syv søstre og Torghatten.
HIMMELBLÅ: Dra på øyhopping med sykkel i Helgelands skjærgård, omgitt av sagafjell som De syv søstre og Torghatten. Foto: Foto: Terje Rakke/Nordic Life/Innovasjon Norge
Publisert Oppdatert

For nordmenn som vil ha en aktiv ferie full av opplevelser, er kanskje hjemlandet det aller beste alternativet. Mulighetene for å fylle ferien med rafting, brevandring, skjærgårdsafari, padling, fiske og toppturer er mange.

Her er din guide til 10 av de mest aktive reisemålene landet har å by på. Kanskje lar du deg friste av kajakkpadling og hundekjøring på Svalbard, bølgesurfing i Lofoten eller golf og fiske i Trysil? Eller hva med terrengsykling i Lillehammer, strikkhopp i Telemark eller rafting, klatring og brevandring i Hardanger?

Se listen over de 10 reisemålene nederst i artikkelen.

Vekst i krisetider

Finanskrise og svineinfluensa til tross, Norge blomstret som ferieland i fjor. Det viser en rapport fra Innovasjon Norge .

Direktør Reiseliv, Per-Arne Tuftin, vektlegger at Norge som ferie- og fritidsnasjon kom bedre ut av 2009 enn man på forhånd kunne ha fryktet. Antall ferie- og fritidsankomster fra utlandet økte, samtidig som flere nordmenn valgte å feriere i eget land. 67 prosent av alle ferie- og fritidsreiser nordmenn gjennomførte i 2009 ble foretatt i eget land.

Vi elsker Norge

På siden reisetips.visitnorway.com har reisende lagt ut sine egne tips og erfaringer som turist i Norge.

En av dem er brukeren Linda , som anbefaler Lofoten på det sterkeste. Hun mener reisemålet fortjener å være på listen over 10 steder som må besøkes i løpet av livet.

- Vesterålen/Lofoten byr på et fantastisk skue. Naturopplevelsene står i kø og venter på deg, aktiviteter/attraksjoner er mangfoldige, så her er det noe for en hver smak. Den nordnorske gjestfriheten og vennligheten topper det hele, så dette er stedet å besøke når du ønsker å legge hverdagens mas og kjas bort og bare nyte øyeblikkets fantastiske tilstedeværelse, skriver Linda under overskriften «Majestetisk!».

Brukeren Tanja anbefaler å ta turen til Nordfjord for å oppleve vakker natur, fjord og fjell. Hun anbefaler spesielt panoramautsikten fra veien mellom Stryn og Nordfjordeid.

- Opplevelse for livet, slår Tanja fast.

Line har lagt ut en detaljert beskrivelse av Dalen hotell i Telemark, som hun anbefaler på det varmeste.

- Det er flott å se hvordan hotellet har blitt bevart, med orginalmaling, tapet og inventar.

Aktiviteter finnes det også mye av - elgsafari, vandring langs fjellet med båt tilbake, besøk hos lokale matprodusenter og mye mer.

Aktiv i Oslo har flotte oversikter over steder i Norge du kan leie kano og en lang liste over steder man kan dra på gårdsferie .

Helse og utvikling er trendy

Ifølge en trendanalyse gjort av Innovasjon Norge, er helseferier i skuddet. «Motivet for reisen blir derfor kanskje ikke å se nye steder, men å oppdage og å utvikle seg selv som menneske,» heter det i analysen.

Helseferier er ikke noe nytt fenomen, men det nye er at friske mennesker reiser på helseferier for å lade batterier, fikse på utseende, trene og å spise sunt. Siden opplevelser er i fokus er det viktig at opplevelsen er autentisk og ekte. Lokale kulturopplevelser, med mat og nærhet til naturen, er i fokus.

Mangfoldige tilbud

Avdelingsleder ved Destinasjon Ålesund, Britt Giske Andersen, forteller at aktivitetstilbudene til turister øker.

- I år har vi flere aktiviteter enn noen tidligere år. Sunnmørsalpene kan besøkes med guide på organiserte turer, mens erfarne fjellgåere kan henvende seg til oss for gode fjellkart, så er de igang. Øyhopping med sykkel i skjærgården Nordøyene, med dykking og overnatting på Harangsøya, er også å anbefale, sier Giske Andersen.

Direktør Hans Jørgen Andersen ved Reisemål Hardanger Fjord AS, kan også lokke med flotte naturopplevelser.

- Her har vi en veldig lett tilgjengelig isbre, Folgefonna, hvor det arrangeres breføringer daglig hele sommeren. Man kan velge mellom korte, enkle turer og lange, utfordrende turer med klatring og litt mer spenning. I Tyssedal tilbys fjellklatring i via ferrata, det er veldig spennende klatreruter som er tilrettelagt for dem uten mye klatreerfaring, sier Andersen, som særlig anbefaler «Himmelstigen», der man klatrer opp til Trolltunga.

- I Eidfjord tilbys også rafting, havkajakk, klatring, juving og breturer, det er Flat Earth adventures som arrangerer, sier Andersen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning