Lavvo:

Når du kjøper lavvo

Vekt, plass og tilbehør er viktig - men vurder også dine egne behov.

Test av lavvoer
Test av lavvoer Foto: John Arne Tungen
Publisert Oppdatert

I teltet overnatter du, men i lavvoen kan du bo. Om du ikke skal gå så langt, er lavvoen et velegnet «hjem» ute i det fri!

Del

GOD PLASS: Ståhøyde og plass til å fyre bål er noen av fordelene ved å bruke lavvo i stedet for telt. Det vil derfor være hensiktsmessig å velge en lavvo som er stor nok til dette. Tenk også over at det skal være plass til sekker, hund, ved, matplass osv. På de anbefalingene på antall plasser som er gitt fra leverandør, bør en nok trekke fra rundt to personer for å få grei plass til ovennevnte.

VELG ETTER BEHOV: Tradisjonell lavvo, gjerne med bomullsduk og aluminiums- eller trestenger for å holde ut duken, er solide og stabile og kan stå ute året rundt uten så mye tilsyn.

Ulempen med disse er at de blir tunge og lite praktiske om lavvoen bare skal stå oppe en dag eller to eller om du skal flytte lavvoen med deg og kanskje bære den i sekk, men er så absolutt å anbefale om lavvoen skal stå på samme plass over tid.

VEKT: Enstangslavvo, lik de i denne testen, egner seg best for deg som skal bære et lite stykke og gjerne har lavvoen stående oppe i korte perioder. Her er vekt en viktig parameter. Enstangslavvo egner seg unektelig best til bruk i barmarkssesongen, men med godt ettersyn, god bardunering og om en unngår de verste snøfall og vinterstormene kan de også brukes i vinterhalvåret.

TILBEHØR: Riktig tilbehør er viktig, både for komfort og for at opplevelsen skal bli så bra som mulig. Myggnett i dør og i toppen og topphatt mener vi er et must. Innertelt og bunnduk hever bostandarden betraktelig og bør være en del av sortimentet til den lavvoen du velger om du har planer om å bruke den aktivt.

PRIKKEN OVER I'EN: Innvendig justering av topphatt, gode ventiler med myggnett, gode justeringsmuligheter på barduner og pluggfester, festeanordninger slik at bardunene ikke henger løst osv. er ikke det som avgjør om det er en brukbar lavvo eller ikke, men etter litt bruk vil du verdsette slike praktiske løsninger.

VANN: Høy vannsøyle er, etter våre erfaringer, ikke like viktig på en lavvo med bratte vegger som på et fjelltelt, med tanke på å holde fukt ute.

LES OGSÅ:

Slik bor du i lavvo

Test av lavvoer

Slik setter du opp en lavvo

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning