Lavvo:

Slik bor du i lavvo

Se hvordan du deler lavvoen i rene og urene områder.

LAVVO: Fagsjef for folkehelsen i Den Norske Turistforening Heidi Rustand  viser frem en handikapvennlig lavvo ved Setern i Bærum. DNT satser nå på å gjøre flere hytter tilgjengelige for handikappede.
LAVVO: Fagsjef for folkehelsen i Den Norske Turistforening Heidi Rustand viser frem en handikapvennlig lavvo ved Setern i Bærum. DNT satser nå på å gjøre flere hytter tilgjengelige for handikappede. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Scanpix
Publisert Oppdatert

Hvis vi ser på hvordan samene tradisjonelt innredet lavvoen, vil de som har opplæring fra f.eks. Forsvaret, kjenne igjen prinsippene med «rene» og «urene» områder.

Veden og hunden

Like innom døra er det inngang og vedplass. Veden skal ligge med lengderetningen inn mot ildstedet. Her har også hunder, sko og søppel sin plass.

Like innenfor vedplassen har ildstedet sin naturlige plass. Ildstedet plasseres rett under røykåpningen, midtstanga kan settes litt på skrå for ikke å komme i konflikt med bålet.

Om du skal bruke en ovn, plasseres den likt som ved fyring av bål. Innenfor bålplassen er det rom for å lage mat og oppbevaring av proviant.

Inngang, vedplass, bål og matplass deler lavvoen i to like halvsirkler.

Disse halvsirklene danner det arealet som er tilgjengelig som oppholds- og soveplass.

Skal en gå fra den ene siden til den andre, skal en ikke gå over matplassen, men bruke ved- og gangområdet.

Del

Liggeunderlagene legges slik at føttene peker mot døra, slik at en blir liggende i en tilnærmet vifteformasjon.

Slik utnyttes plassen best. Utstyr og klær som ikke er i bruk, bør legges mellom soveplassen og lavvoduken.

Uansett om du har bunnduk eller ikke, vil det være gunstig å legge bjørkeris eller granbar i bunnen som ekstra isolasjon i tillegg til liggeunderlaget.

Det beste er å starte innerst i lavvoen og stikke kvistene på skrå ned i snøen med den tykkeste enden mot åpningen hele tiden.

Slik legger du etter taksteinprinsippet. Den neste greinen dekker til de tykkeste delene av den forrige, slik at den mykeste delene av greinene kommer øverst.

Fyring

Det er viktig med god trekk når du har åpent ildsted.

Det enkleste er om lavvoen har lufteventiler som kan justeres etter behov.

Hvis ikke, er eneste løsning å lage luftehull under lavvoduken. Tre-fire luftehull parallelt ovenfor hverandre kan være nødvendig.

Åpningen i topphatten settes slik at røyken trekkes ut på lesiden i forhold til vinden.

Om det dannes et røykskille i lavvoen, er det viktig at døråpningen ikke går høyere enn røykskillet.

Luft ikke ut gjennom døren om det blir røykfullt i lavvoen, men trekk ned glidelåsen!

Flammene må ikke stikke for høyt. Ha noe vann eller snø tilgjengelig slik at du kan kaste på litt om flammene kommer for nær duken. 20-30 cm høye flammer er som regel passe.

LES OGSÅ:

Test av lavvoer

Viktig å vite når du kjøper lavvo

Slik setter du opp en lavvo

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning