Klar for uværet

Test av skalljakker

Vi har testet jakker du trygt kan gå til innkjøp av nå. Disse takler alt vær du kan komme ut for de neste ni månedene.

SKALLJAKKER: Finn den som passer deg.
SKALLJAKKER: Finn den som passer deg. Foto: Foto: John Arne Tungen
Publisert Oppdatert

Stort utvalg

Det er en jakkejungel der ute i butikkene så denne testen er ingen total markedsoversikt, men likevel et velfundert utvalg. Alle produsentene har både dyrere, rimeligere, lettere, tyngre, kortere og lengre modeller enn de som er med her. Mellom jakkene i testen er det variasjoner i både vekt, ulike membrantyper, passform, tekniske løsninger og ikke minst pris på jakkene.

Alle klesprodusenter har tilgang på de samme materialer i forhold til produksjon. Det som skiller seg ut på de beste plaggene, er som regel design, passform og tekniske løsninger.

På rimeligere jakker finner vi oftere lekkasjer i sømmer. Det er her vi ser et skille mellom de rimelige og de noe dyrere plaggene. Terping av sømmene er en møysommelig og kostnadskrevende prosess.

Samtidig skal det sies at det koster å være i tet i forhold til utvikling. Noe av det nyeste nå er ProShell fra Goretex. Om du venter et år eller to er det flere leverandører å velge mellom som kan tilby de samme membranløsningene på flere prisnivåer.

Skallprinsippet

Skallprinsippet innebærer at det innerste laget skal sørge for at du holder deg tørr inn mot kroppen, det midtre laget skal gi ekstra isolasjon om dette trengs og det ytre skallet skal ta av for vind og regn. I tillegg skal membranen i det ytre laget slippe ut svette i form av damp.

I praktisk bruk vil selv ikke de beste ytterplaggene klare å transportere ut all fuktighet om aktivitetsnivået er høyt. Da er det viktig at det er praktiske lufteåpninger.

Vind og vann

Alle dressene i denne testen er vindtette, men enkelte oppleves likevel kaldere enn andre i sterk vind. Jakker og bukser med tynt, mykt stoff blir lett trykket inn mot kroppen i sterk vind slik at det isolerende luftlaget blir presset sammen. Om modellene er tettsittende og sterkt fasongsydd i tillegg vil dette problemet øke.

Bekledning som skal brukes i høyfjellet eller i andre sterkt vindutsatte områder bør inneha en viss konsistens slik at de ikke klistrer seg til kroppen. Dette er også viktig i forhold til å bli kvitt svettedamp.

En skalljakke er heller ikke like vanntett som gummiert regntøy, men de fleste membrandressene holder regnet ute i mange timer. Dette vil de fortsette med det så lenge du vasker og vedlikeholder jakken etter de retningslinjene produsenten gir.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen