James Bond på ski

Kjør på ski som Bond

Se hvordan James Bond har utviklet skikjøringen sin gjennom årene. Tør du følge i hans skispor denne vinteren?

AKE-CELLO: Bond og bondpiken kjører cellokasse.
AKE-CELLO: Bond og bondpiken kjører cellokasse. Foto: Foto fra filmen
Publisert Oppdatert
FOR YOUR EYES ONLY: Roger Moore imponerte som skikjører i blant annet en bobbane. Bak seg har han slemme menn med våpen og motorsykler.
FOR YOUR EYES ONLY: Roger Moore imponerte som skikjører i blant annet en bobbane. Bak seg har han slemme menn med våpen og motorsykler. Foto: Foto fra filmen

Skaperen av James Bond, forfatteren Ian Flemming, tilbrakte tid i Kitzbuel og Genève som ung mann, der han lærte tysk og fransk. Mange mener oppholdene i Alpebyene inspirerte ham til å gi James Bond skiferdigheter utover det man kan forvente å lære på de hemmelige agentenes skiskole.

On her Majestys Secret Service (1969)

James Bond (George Lazenby) besøker Piz Gloria, den gang skurkens hovedkvarter, i dag en roterende restaurant med samme navn. Restauranten ligger på Schilthorn omkranset av noen av de råeste fjellene i Sveits, blant annet Eiger og Jungfrau. Nærmeste skisted er klassiske Muerren. Vi nordmenn husker filmen bedre for Julie Eges rolle som The Scandinavian Girl, enn skiscenene.

Hvis du vil reise i James Bonds fotspor, se denne nettsiden.

The Spy Who Loved Me (1977)

I en av den mest minneverdige stuntscenene noensinne festet på film må James Bond (Roger Moore) kjøre baklengs mens han skyter motstanderne sine med et gevær forkledd som en skistav. En baklengs salto med halvskru får ham på rett kjøl, før tingene blir vanskeligere, for han er befinner seg på vei mot et høyt stup. Bond nøler ikke, men flyr med full fart ut i avgrunnen, musikken stopper og Bond aktiverer fallskjermen, for anledningen ser den ut som det britiske flagget, Union Jack.

Et dusin filmfolk tilbrakte flere uker på Baffin Island, i påvente av perfekte vind- og lysforhold. Stuntmann Rick Sylvester var nesten 30 år før sin tid med dette stuntet, som nå praktiseres blant enkelte B.A.S.E-hoppere. "Don'try this at home"-faktoren er relativt høy.

Se Rick Sylvester fortelle om stuntet i denne videoen:

For Your Eyes Only (1981)

James Bond (Roger Moore) får prøve multisport når flukten fra en skiskytter og en gruppe motorsyklister blant annet fører ham inn i en bobbane, opp på hustak og over et lunsjbord. Stuntopptakene var så intense at stuntmannen Paolo Rigon mistet livet på settet.

Skikjøringen utspiller seg i vakre Cortina.

Se videoen:

A View to a Kill (1985)

Filmen åpner med at James Bond (Roger Moore) sendes til Sibir for å finne sin avdøde kollega, 003, og en microchip han har på seg. Bond oppdages av en gruppe sovjetiske agenter som raskt åpner ild mot ham. Agentene får støtte av helikopter og snøscooter, men Bond kaster seg uten å nøle ned fjellsiden. Han overtar en snøscooter, men denne skytes raskt i filler. Deretter bruker han scooteres styremeie som snowboard i det som regnes som snowboardets første rolle i en spillefilm. Stuntmannen som aldri kom med på rulleteksten er Tom Sims, mannen bak Sims Snowboards. Etter å ha skutt ned helikopteret med et nødbluss rømmer Bond i en undervannsbåt som ventet ham. Til tross for det kreative funnet av et snowboard i isødet, og temmelig isete og bratt skikjøring, er denne scenen imponerende realistisk, sett med en skikjørers øyne.

Filmen blander opptak fra Islands største isbre, Vatnajökull og den sveitsiske isbreen Scerscen Inferiore Glacier i scenen. Hvis du vil besøke location og kjøre på ski som James Bond er den islandske byen Höfn et bra utgangspunkt. Med dagens økonomiske situasjon passer det bra å kombinere en reise til Island med shopping.

Se videoen:

The Living Daylights (1987)

Ikke akkurat skikjøring, men likevel: James Bond reiser til Bratislava der han møter den vakre cellisten Kara Milovy. Intensjonen er å kjøre sammen til Østerrike, men etter å ha kjørt bilen av veien fortsetter flukten med Karas cellokasse som akebrett.

The World is Not Enough (1999)

James Bond (Pierce Brosnan) stikker til fjells med Electra King for å inspisere en oljeledning et sted i Kaukasus. Skurkens menn har lånt en fantasifull blanding av snøscootere og paraglidere. Dermed utvikler det hele seg til en bakke-til-luft-kamp. Skiscenene skuffer voldsomt sammenlignet de foregående filmene. Det hele ender, fryktelig lite troverdig, med at Bond og Electra reddes fra en snøskred av Bonds skijakke, som viser deg å være en oppblåsbar kule.

Skiscenene ble skutt i Chamonix, men ingen i byen markedsfører seg som Bond-location. De har mer enn nok med å være hele verdens fjellsportshovedstad.

Les også:

Del seng med James Bond

Se flere Bond-saker på klikk.no/kjendis/filmogtv

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning