Test av familietelt

Kjøpetips

BORD OG STOLER kan ryddes bort til kvelds. Slik kan en kanskje få plass til flere liggeplasser.
BORD OG STOLER kan ryddes bort til kvelds. Slik kan en kanskje få plass til flere liggeplasser. Foto: Foto: John Arne Tungen
Publisert Oppdatert
PLASS TIL FLERE. Det er deilig med god plass. Dessuten er det en fordel å ha flere "soverom".
PLASS TIL FLERE. Det er deilig med god plass. Dessuten er det en fordel å ha flere "soverom". Foto: Foto: John Arne Tungen

Grunnflaten

Grunnflaten sier noe om hvor stor kapasitet teltet har i forhold til liggeplasser. I tillegg til plass for bagasje osv. trenger hver person liggeplass på ca. 1,6 m². For flere av de større teltene i denne testen oppgis kun antall liggeplasser som det er plass til i de dedikerte sovealkovene/innerteltene. Det er imidlertid ikke noe i veien for at bord og stoler som står i oppholdsrommet kan ryddes bort til kvelds. Slik kan en kanskje få plass til to-tre gode liggeplasser i tillegg.

Ventiler

Ventiler bør kunne lukkes. På kjølige sommerkvelder kan det være nødvendig å bruke en gassovn e.l. for å få god innetemperatur. Da er det upraktisk om store ventiler ikke kan lukkes og slipper ut all varmen.

Myggnett

Myggnett må være montert, om ikke i alle, så i alle fall i flere av luftespalter eller ventiler.

Stormmatter

Stormmatter gjør teltet mer stabilt i forhold til vind, men er ikke et must på et tresesongers telt. Det kan være en fordel ikke å ha stormmatter på telt som skal brukes om sommeren. Da får teltet bedre luftgjennomstrømning. Det er imidlertid en fordel at teltduken går godt ned mot bakken slik at ikke vinden får for godt tak i teltet.

Bardunene

Bardunene kan gjerne ha en farge som synes godt i dårlig belysning. Bardunfestene bør være slik utformet at kreftene fra vindkastene blir fordelt på et litt større område enn kun et festepunkt mellom bardunen og teltduken.

Pluggfestene

Pluggfestene bør være utformet etter samme prinsippet som bardunfestene. I tillegg er det en stor fordel om pluggfestene kan justeres slik at en ikke trenger å flytte pluggene for hver gang en "trimmer" teltet. Plugger av god kvalitet er viktig for stabiliteten. Hvis pluggene er for dårlige, er det enkelt å kjøpe kvalitetsplugger i velassorterte sportsforretninger.

Stangkanalene

Stangkanalene er enklest å bruke når de er utformet slik at det går an å stå på én side og træ inn hele stanga. Det er upraktisk om kanalene er delt opp i flere partier slik at du må træ den samme stanga flere ganger.

Glidelåsene

Glidelåsene skal være solide, gli lett og ha klaff for å unngå fuktgjennomslag. Om teltet har glidelåser fra en kjent produsent, som f.eks. YKK, er dette selvsagt positivt.

Bunnduk

Bunnduk i hele teltet er nesten et must på slike telt ved sommerbruk. Om duken er fast eller har en eller annen form for festeanordning, har ikke så mye å si. De fleste leverandører tilbyr dette som ekstrautstyr om det ikke følger med som standard. Vi anbefaler sterkt å anskaffe dette.

Vannsøylen

Vannsøylen forteller noe om hvor vanntett duken er. Ytterduken bør ha en vannsøyle på 3000-5000 mm. Verdier over dette vil som regel gå ut over rivestyrken. Erfaringsmessig varierer "ektheten" av de verdiene som blir oppgitt og hvor vanntette teltene er etter noe bruk. De fleste telt som selges nå, er vanntette. Når vi har opplevd fuktgjennomslag bunner det som regel i konstruksjonsmessige årsaker, sømmer som ikke er tapet eller at noe har ligget mot duken slik at det er dannet en "fuktbro". Alle teltene i denne testen har sømmer med tape. Vi har kommentert de som har utmerket seg positivt i forhold til fuktgjennomslag.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning