Kjøp smart på nett

Slik netthandler du fra utlandet

Noen timer foran skjermen kan spare deg for mye penger.

Publisert Oppdatert
OVERRASKENDE LETT: Dersom nettbutikken ikke sender til Norge, kan du likevel få varen sendt hjem til deg uten problemer.
OVERRASKENDE LETT: Dersom nettbutikken ikke sender til Norge, kan du likevel få varen sendt hjem til deg uten problemer. Foto: Foto: Robert Piekarski

Det er overraskende lett å handle fra utenlandske nettbutikker. Du finner det du vil ha, oppgir kredittkortnummeret ditt og venter noen uker. Men skal du bli fornøyd er det greit å vite litt om hvordan systemet for import av varer fra utlandet fungerer.

Småting er tollfritt

Du kan importere varer som koster under 200 kroner tollfritt. Det bare dumper ned i postkassen din. Enkelte butikker er veldig klar over denne flotte muligheten for nordmenn, så for eksempel filmbutikken Play.com og sminkebutikken lookfantastic.com lager spesielle pakker som akkurat går innenfor grensa. Portoprisen inngår ikke i summen på 200 kroner.

Lett å fortolle

Er varen verd mer enn 200 kroner må du betale toll. I praksis betyr det at du betaler moms på 25 prosent for varen. Når du bryter 200-kronersgrensa er også porten en del av summen du må betale moms for.

Hvordan du betaler momsen avhenger av hvilken frakt du har bestilt på varen. Det letteste for deg er om nettbutikken bruker et av de store internasjonale selskapene som UPS og DHL. Da er sjansen stor for at du får varen rett på døra og får muligheten til å betale tollen der og da, eller med en giro som ettersendes. Du slipper da også som regel tollgebyr, siden det er inkludert i frakten.

Dersom varen sendes via posten, eller via et transportselskap som bruker posten for å få det helt hjem til deg, betaler du for moms og gebyr på postkontoret. Prisene for fortolling vil øke fra 1. august 2008. Da vil det koste 99 kroner å fortolle varer mellom 200 og 1000, og det vil koste 199 for sendinger over 199 kroner.

Må sende internasjonalt

Et kanskje litt opplagt poeng er at du må sjekke om butikken sender til utlandet. En rekke butikker gjør ikke det. Let etter informasjon om International Shipping i nettbutikken. Noen butikker krever at du leger varen i handlekurven og går til kassen for å beregne frakt. Du kan fortsatt avbryte bestillingen selv om du gjør det. Rei.com tar for eksempel rundt 100 kroner for bestillinger under 250 kroner. For bestilinger på fire-fem tusen tar de fem hundre kroner.

Kan også lure nettbutikken

Dersom nettbutikken ikke sender til Norge, kan du likevel få varen sendt hjem til deg uten problemer. Da må du bruke fraktselskapet jetcarrier.com. Dette er et selskap som fungerer som en lokal videresender. De holder til i New Jersey i USA. Det fungerer slik at du bestiller en pakke fra en nettbutikk som ikke vil sende til Norge og oppgir JetCarrier sin adresse. En gang i uka videresender de pakker til Norge. Er det tunge og store ting kan du velge billig båtfrakt, de sender også biler, men vanligvis lønner det seg å sende med flyfrakt.

Vi har selv gjort noen dyrekjøpte erfaringen med JetCarrier. For det første samler de ikke opp sendinger. Så hvis du tror du skal være smart å sende masse småting til JetCarrier og så få en stor pakke hjem til deg, tar du feil. Du får det som enkeltpakker. I tillegg fikk vi ganske dyr frakt av en veldig lett sovepose. Grunnen var at soveposen ble sendt ukomprimert, så selv om den veide en drøy kilo, var den stor som en minibar. Det resulterte i dyr frakt siden volumet var så sort. Bruk litt tid på å beregne vekt og størrelse på sendingene dine og prøv å bestille mest mulig fra samme nettbutikk, så kan JetCarrier være en god ide.

Du bør imidlertid være oppmerksom på at det kan bli litt vanskelig å reklamere i nettbutikken om du bestiller på denne måten.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning