Julegavetips 2011 - gaver til friluftsfolk

Test av knivskjerpere

Vi har testet åtte knivslipere. De fleste duger.

TESTET: Villmarksliv og Klikk.no tester knivslipere til å ha med på tur.
TESTET: Villmarksliv og Klikk.no tester knivslipere til å ha med på tur. Foto: FOTO: Produsentene og Aktivt testteam
Publisert Oppdatert

Testerne: Aktivt testteam

Det faste teamet er seks menn med bakgrunn fra friluftsliv, idrett, Forsvaret og jakt. Vi har også to-tre damer som tester modeller rettet mot kvinner.

I tillegg har vi et nettverk av aktive turfolk som bistår mengdebruk ut over det teamet har kapasitet til.

Ingen av teammedlemmene er ansatt der våre tester blir publisert. Ingen har selvsagt heller tilknytning til importør, leverandør eller produsent.

Ønsker du kontakt med teamet, send en e-post til John Arne Tungen.

Les mer om Aktivt testteams testmetodikk her.

Uansett hva du bruker kniven til, trenger eggen å skjerpes en gang i blant for å holde seg skarp. De som gjør opp storvilt, vet at man ikke trenger å komme i kontakt med bein så mange ganger før det setter sine tydelige spor på kniven.

Uansett om du bruker kniv i forbindelse med jakt, fiske eller spikking, er det faktisk farligere å jobbe med en sløv kniv enn en som er skikkelig skarp. En sløv kniv glipper lett og lager dårlige kutt i f.eks. viltet. Om du ikke tar med deg knivskjerperen ut på tur, kan det være lurt å gå over kniven før du drar ut slik at du vet at du har et funksjonelt redskap.

Små forskjeller

De fleste modellene vi har med i denne testen fungerer helt greit. Funksjonsmessig er de ganske like, men det er litt forskjell på f.eks. utforming og grep. Hva du velger, avhenger av hvor og hvordan du skal bruke verktøyet.

Skal du ha en knivskjerper som kun skal brukes hjemme eller på hytta, kan du f.eks. vurdere Quick Edge fra Lansky eller Knife and Tool Sharpener fra Accusharp. Til bruk i felten vil vi anbefale Brusletto-modellen, EKA Knife Sharpener eller Quick Fix fra Lansky.

Den eneste som ikke får enten terningkast fire eller fem i denne testen, er Asaklitt-skjerperen fra Clas Ohlson. Billig, liten og lett - men gikk i stykker før kniven ble kvass. Terningkast 2.

Skjerping av kniv

Hvis kniven din har en helt rund eller skadet egg, bør den få en runde på slipestein før bryning eller finsliping. Både det, og ikke minst bruk av smergel, krever innsikt og forsiktighet slik at slipefasen blir jevn. Varmegang og ødelegging av herdingen kan bli resultatet ved feil bruk av smergel.

Skjerping av sløve kniver kan gjøres med tradisjonelle eller spesielle bryner, der vann eller olje tilsettes under prosessen.

Et enkelt diamantbryne er også en god løsning om eggen ikke er veldig sløv.

Noen av knivsliperne vi har sett på i denne testen, er keramiske, noen er typer der svært hardt metall skraper vekk litt av sidene på (den gjerne U-formede) eggen, slik at den igjen blir V-formet og skarp. Dette er raske former for skjerping, og resultatet blir ofte en meget skarp kniv.

Slik er testen gjennomført

Til denne testen har vi plukket ut knivskjerpere som skjerper begge sider av eggen på hvert drag. Vi har kun tatt med enkle utgaver som i utgangspunktet skal være mulig å ha med seg ut i felten. Vi har brukt de ulike modellene til daglig hjemme og hatt de med på ulike turer.

Alle skjerperne er testet opp mot ulike typer kniver.

Slik leser du tabellen

Pakkevolum og vekt: Et viktig moment om utstyret skal med i sekken eller ligge i jakkelomma. Vektet ganske lett da vi i utgangspunktet har sortert bort store bordmodeller. Sammenlignet innbyrdes. Vektlagt med 10 %.

Soliditet: Skjerperen bør f.eks. kunne ligge i en jakkelomme eller en sekkelomme og tåle at en setter seg på den uten at den går i stykker. Vektlagt med 30 %.

Praktisk bruk: Hvorvidt skjerperen er enkel i bruk, om den gir et godt resultat, er enkel/god å holde i. Vi har også sett på renhold av verktøyet. Vektlagt med 60 %.

Klikk deg inn på hver enkelt artikkel nedenfor, for å se hvilke delkarakterer de ulike knivsliperne får.

Trykk her og følg oss på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Stor test: Ni dagstursekker

Dette ullundertøyet er best i test

Her er julegaven alle friluftsfolk vil ha

Ingenting å utsette på denne kikkerten - annet enn prisen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning