Hunden kan fryse, slik hjelper du den

Gjør hunden klar for kulda

Det er stor forskjell på hvordan forskjellige hunderaser klarer seg i kulda. Her er noen tips som redder turen for den firbeinte.

UT PÅ TUR:  Hunder kan også fryse. Følg disse tipsene, så får også hunden  en bra tur.
UT PÅ TUR: Hunder kan også fryse. Følg disse tipsene, så får også hunden en bra tur. Foto: FOTO: Dag Kjelsaas
Publisert Oppdatert

Hundene våre har svært forskjellige forutsetninger for å klare seg i snø og kulde. Det som er helt greie vinterforhold for en grønlandshund, kan bety store problemer for en annen rase.

Klipp hårene ved potene

Hos noen raser bør hårene ved potene klippes for å hindre at snø og is fester seg. Du kan klippe forsiktig med saks eller bruke klippemaskin. Ikke klipp helt snaut, men fjern lange hår der snøen erfaringsmessig fester seg eller iser til. Under potene kan det dessuten hjelpe å smøre med vannfri vaselin eller spraye med formfett.

Les mer:

Slik steller du hunden

Få hunden i form

FRISERING: For å hindre at snø og is fester seg.
FRISERING: For å hindre at snø og is fester seg. Foto: FOTO: Dag Kjelsaas

Snø som har festet seg

KNUSES: Prøv å unngå dette. Har det først skjedd, prøv å knuse snøballene.
KNUSES: Prøv å unngå dette. Har det først skjedd, prøv å knuse snøballene. Foto: FOTO: Dag Kjelsaas

Så ille kan det bli hvis en langhåret hund løper i snøen i mild vintertemperatur. Vær forsiktig med å klippe eller skjære løs snø/hår. Prøv heller å knuse snøballene. Det vil opplagt vært en fordel å klippe hunden før det ender som her.

Kle på hunden

Kondomdress er en god løsning når snøen har lett for å feste seg i pelsen. Dressen bør gå et godt stykke ned på beina, og hårene nedenfor bør trimmes. Kondomdressen varmer ikke så mye, så er det kaldt, kan det brukes varmedekken i tillegg. Den ene hunden på oppslagsbildet har (grønt) varmedekken, den andre bare tynt jaktdekken.

Se video: Snarveien til gode ski

På med hundesokker

Når gradestokken viser 15 minusgrader, eller hunden løfter på beina og markerer at den fryser, er det på sin plass å bruke hundesokker. På skareføre bør det brukes robuste modeller, ellers kan en type som dette benyttes. Det er en fordel om sokken har to borrelåser, slik at den sitter godt. Ha med ekstra sokker på lange turer.

KONDMODRESS: For at snøen ikke skal feste seg.
KONDMODRESS: For at snøen ikke skal feste seg. Foto: FOTO: Dag Kjelsaas

Beskytt hunden i pausen

Under pauser i kaldt vær bør hunden sitte eller ligge på et isolerende underlag. Kroppen bør også tildekkes, ikke minst når det blåser. Her er bikkja plassert i en varmepose der den kan ha det lunt under alle tenkelige vinterforhold. Sjekk hunden jevnlig om det er fare for forfrysning. Ballene hos hannhunder og pattene hos tisper er organer som lett forfryser.

Les mer:

SOKKER: Ta med ekstra sokker på lange turer.
SOKKER: Ta med ekstra sokker på lange turer. Foto: FOTO: Dag Kjelsaas

Test av varmt ullundertøy

I PAUSEN: Godt og lunt i varmepose.
I PAUSEN: Godt og lunt i varmepose. Foto: FOTO: Dag Kjelsaas

De beste turtrugene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning