På ski gjennom Børgefjell:

Fjelleldorado for skiløpere

Nasjonalparken Børgefjell er relativt urørt sammenliknet med de fleste av våre andre nasjonalparker. En skitur gjennom Børgefjell byr på flotte naturopplevelser.

MAJESTETISK: Kvigtind, Børgefjells dronning, avkler seg skylappen og viser seg fra sin flotteste side for fjellvandrere.
MAJESTETISK: Kvigtind, Børgefjells dronning, avkler seg skylappen og viser seg fra sin flotteste side for fjellvandrere. Foto: Andre Spica
Publisert Oppdatert
NASJONALPARK: Børgefjell er en av de mest uberørte av våre nasjonalparker.
NASJONALPARK: Børgefjell er en av de mest uberørte av våre nasjonalparker. Foto: Andre Spica

I selskap med en sprek skotte på en lang skitur, gjør jeg et stopp i ei bu i sørvestenden av Store Namsvatnet. Lokale kjentfolk bistår med nyttig informasjon om isforholdene på Namsvatnet. Vannet må krysses for og nå frem til foten av Børgefjell Nasjonalpark.

Urørt

Børgefjell er et relativt urørt fjellområde sammenliknet med andre nasjonalparker. Her kan du vandre i dage- og ukevis uten å treffe folk. Ei og annen hytte er å finne, men de står stort sett låst. Vil du ha tak over hodet, må du anskaffe nøkler i forkant.

Et unntak er Viermahytta som ligger i nordøstenden av Namsvatnet. Den kan benyttes av forbifarende. Det er den vi sikter oss inn mot. Hytta ligger i utkanten av nasjonalparkgrensen og er et flott utgangspunkt for turer inn i Børgefjell.

Over isen

Vi legger i vei på isen etter litt rådslagning og tips over ei karttavle. En enslig isfisker som har søkt ro fra byen kjas og mas hilses på. To karer på snøskooter tar seg også tid til en prat. Vi når frem til Viermahytta utpå ettermiddagen uten noen dramatikk over isen.

Etter en god natts søvn er det ikke noe hjertelig syn som møter oss når vi titter ut av ytterdøren. Et lavt og tjukt skylag ligger over oss. Vi synes ikke dette er måten å ønske gjester velkommen inn i fjellheimen. Likefullt er skiene snart festet til beina og vi begir oss i vei. Det bærer i slak stigning oppover. Skiltet som sier at vi entrer nasjonalparken passeres, trær blir til busker og kratt, og vi skimter av og til de nærliggende fjellene gjennom gliper i skylaget.

Trollske solgløtt og Kvigtind

Det går et par timer før vi registrerer at det blir både lysere og klarere rundt oss. Vi kan se nærmest trollske solgløtt som lysstriper på fjellene som omgir oss. Kameraet blir fisket frem oftere og oftere. Spenningen i kroppen stiger etter hvert som vi nærmer oss Børgefjells mektige dronning Kvigtind.

Kvigtind er den høyeste toppen i Børgefjell, og når hun viser seg fra sin gode side er hun og det omkringliggende fjellmassivet et fabelaktig skue. Oppe ved Kjukkelvatnet får vi vår belønning. Det tunge skydekket letter og vi stirrer inn mot dronningen. Jeg Hun er så vakker i dag. Værskillet ligger tungt på vestsiden av fjellene, så vi befinner oss i aller høyeste på rett side; østsiden. Hun vekslet mellom å vise seg avkledd i fullt solskinn, for deretter å dekke seg til i omkransende skylag. Men ikke mer enn at hun hele tiden tittet frem på en eller annen måte. Som om hun ville vise sine beundrere alle sine gode sider... samt advare om sitt lunefulle humør.

Informasjon om Børgefjell

Visit Børgefjell

TÅKA LETTER: Solen slipper etter hvert gjennom og skaper flotte lyssettinger i de omkringliggende fjellene.
TÅKA LETTER: Solen slipper etter hvert gjennom og skaper flotte lyssettinger i de omkringliggende fjellene. Foto: Spica

Trollbundet av Børgefjell

ERFARNE FJELLFOLK: Tips fra lokalkjente, erfarne fjellfolk er nyttig. Vi skal krysse Store Namsvatnet, og trenger informasjon om isforholdene.
ERFARNE FJELLFOLK: Tips fra lokalkjente, erfarne fjellfolk er nyttig. Vi skal krysse Store Namsvatnet, og trenger informasjon om isforholdene. Foto: Andre Spica

Vi nyter hvert et stavtak på veien videre over Børgefjell. Snøen er hardblåst og områdene vidåpne og lett farbare. Jeg kaster mangt et blikk mot de vakre tindene i vest mens vi suser over fjellet. Det er ikke bare Kvigtind som er vakker her oppe. Ord blir knapt vekslet mens vi trollbundet forflytter oss.

Vi skal krysse hele fjellet på en dag. På motsatt side venter Susendalen. Der holder ei gjestfri dame til

Selv nå når hun er langt på Kvalpskarmo Gjestgiveri. Hun har gitt klar beskjed om at fjellfolk huser hun mer enn gjerne. "Fjellfarere tar mann i hus og varter opp uten å ta seg betalt. Slik har det vært fra gammelt av, og slik skal det forsatt være". Snakk om gjestefrihet. Den trette fjellvandrer takker så uendelig mye for å ha ei varm seng å se frem til.

Bjørgefjels dronning

SKI OG PULK: Spektakulære Kvigting i bakgrunn, vår mann med ski og pulk i forgrunnen.
SKI OG PULK: Spektakulære Kvigting i bakgrunn, vår mann med ski og pulk i forgrunnen. Foto: Andre Spica

Vi kaster et siste blikk tilbake mot fjellheimen etter hvert som vi distanserer oss fra Kvigtind, "Børgefjells dronning!"

Bak oss er hun en ruvende Majestet der hun troner over sitt fjellområde. Lunefull som hun er, er det aldri godt å vite hva hun har i lage, men i dag har hun valgt å vise seg fra sin beste side. I sin flotteste drakt er hun så betagende at det ikke kan beskrives hverken med ord eller bilder. Hun lokker på meg i det fjerne. Som ei hulder... Det er tredje gang jeg hilser på henne. Neste gang skal vi blir enda bedre kjent. Da skal jeg bestige henne.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning