Dine øyne i skogen

Test av viltkamera

Med et viltkamera kan du ta bilder uten å være tilstede. Vi har testet fire modeller.

ELG ETTER SOLNEDGANG: Setter du kameraet slik at elgen må stikke hodet borti det, får du slike bilder. Tatt fra innsiden av foringskasse med Moultrie M60.
ELG ETTER SOLNEDGANG: Setter du kameraet slik at elgen må stikke hodet borti det, får du slike bilder. Tatt fra innsiden av foringskasse med Moultrie M60. Foto: Foto: Arne T. Hamarsland
Publisert Oppdatert
BEST PÅ GAUPE: Hvis jeg har funnet en god gaupepost og satser på å få et bilde når gaupa passerer forbi, er jeg ikke i tvil om hvilke kamera jeg ville satt på oppgaven: Cuddeback NF.
BEST PÅ GAUPE: Hvis jeg har funnet en god gaupepost og satser på å få et bilde når gaupa passerer forbi, er jeg ikke i tvil om hvilke kamera jeg ville satt på oppgaven: Cuddeback NF. Foto: Foto: Arne T. Hamarsland
SAMME MOTIV: For å teste kvaliteten på bildene kameraene leverer, ble ett eksemplar av Jakt 9-2007 klistret på sørveggen og alle kameraene stilt opp på 6 meters avstand. Så ble den lille biten av bildet som viser JAKT skåret ut og forstørret.
SAMME MOTIV: For å teste kvaliteten på bildene kameraene leverer, ble ett eksemplar av Jakt 9-2007 klistret på sørveggen og alle kameraene stilt opp på 6 meters avstand. Så ble den lille biten av bildet som viser JAKT skåret ut og forstørret. Foto: Foto: Arne T. Hamarsland

Ulovlig overvåking?

Bruk av overvåkingskamera til personovervåking reguleres av personopplysningsloven. Så for å gjøre en lang lovtekst kort og klar: Setter du opp kameraet på et sted der det ikke er allmenn ferdsel, er du på rimelig trygg grunn. I dette ligger at et kamera midt i tjukke skauen ved et revehi er ok, mens et kamera langs en mye brukt sti ikke er ok. Her er det imidlertid ett unntak: Dersom personer på bildene blir så små/uklare at de ikke kan gjenkjennes, er det greit med kamera på offentlige steder.

Forhandlere i Norge

Alle modellene har ulike muligheter, ulik bildekvalitet og litt varierende pris.

Scroll ned for å se testresultatene

Én ting er sikkert - å få viltkamera i huset fungerer omtrent som å få bikkje - du må følge opp, og det blir det mange fine turer ut av.

Batterier

Alle viltkameraene vi har testet, er bygd for engangsbatterier. Min erfaring er at batterilevetiden er brukbar for alle kameraene. Det er imidlertid vanskelig å si noe eksakt om hvor lenge et sett nye batterier varer. Det avhenger av batterikvalitet, temperatur, hvor mange bilder som tas og hvor stor andel av dette som er blitsbilder. Kortest batterilevetid opplever du når det er kaldt og mørkt og blitsen brukes mye.

Lever i minst to uker

Samtlige kameraer viser antall bilder som er tatt og antall registrerte bevegelser foran kamera. Hvis registrerte bevegelser er høyere enn antall bilder, skyldes dette ofte at minnekortet har gått fullt. Vinteren har vært relativt varm på Østlandet, og kameraene har ikke fått prøvd seg i sprengkulde, det vil si fra minus femten og kaldere. Men erfaring fra tidligere modeller tilsier at både batterier og kamerafunksjoner får problemer i sprengkulde. Generelt har viltkameraene flere ukers driftstid, med lite aktivitet mellom én og to måneder. Men med mye aktivitet og en IR-blits (infrarød) som stadig skal lyse opp 45 sekunders videosekvenser, kan batteriene gå i kne i løpet av et par uker.

Konklusjon

I dagslys gir alle kameraene fine fargebilder når de er i form. Men det er stor forskjell på hvor ofte de er i form. Cuddeback slår knockout på de tre andre når det gjelder kjapphet - evne til å få fyrt av et bilde idet et vilt passerer.

Når det gjelder evnen til å ta bilder av vilt som oppholder seg foran kamera, varierer resultatene fra test til test. En gang er det ene kameraet helt på topp, neste gang er det samme kameraet blant de dårligste. Konklusjonen er i alle fall at på stillestående vilt kan alle kameraene ta et tilfredsstillende antall bilder hvis forholdene ligger til rette.

Kameraenes oppløsning varierer fra tre megapiksler (MP) til 6,3 MP. Testfotografering viser at kameraene med flest megapiksler er litt skarpere enn f eks Cuddeback med sine 3 MP. Men jeg synes forskjellen er forbausende liten. Alle kameraene kan ta bilder både natt og dag. Og alle kan ta både bilder og video, men likevel er det store forskjeller. Det jeg legger mest vekt på, er at Cuddeback er det eneste kameraet som kan innstilles til både å ta bilde og video samtidig. Først knipses bildet og umiddelbart etterpå starter videoopptaket. De andre må du velge enten å ta bilder med eller å ta video med.

Kjøperåd

Hvis du ønsker et kamera som tar gode bilder både av stillestående og forbipasserende vilt, og som gir deg både bilder og video samtidig, er Cuddeback NF kameraet for deg. Da må du imidlertid leve med et plundret batteriskift og testens høyeste pris.

Skal du ha et kamera for stillestående vilt og ønsker mulighet for video nattetid, velger du Leaf River IR-3BU. Hvis du prioriterer bra fargebilder av stillestående vilt både dag og natt, samt mulighet for video i dagslys, velger du Leaf River DC-6SS.

Moultrie M60 er stort, tungt og lite kamuflert. Kameraet er testens billigste, og kan være et greit kamera å starte med hvis du ønsker å komme i gang til en rimelig penge.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning