Test av sovepose med dun: Helsport Austfjorden

Denne soveposen tåler fukt og kulde

Dette er en av de beste soveposene til vinterbruk vi har testet.

TÅLER KULDE: Vi har testet Helsport Austfjorden rett på bakken med fjellduk - under åpen himmel i kulda. Det gikk bra.
TÅLER KULDE: Vi har testet Helsport Austfjorden rett på bakken med fjellduk - under åpen himmel i kulda. Det gikk bra. Foto: FOTO: Knut Gartland
Publisert Oppdatert

Testet under åpen himmel i kulda

Posen er brukt i telt, snøhuler, snøgrop og inne i en fjellduk rett på snøen. Den er testet i temperaturer fra 10 varmegrader og helt ned til 25 minusgrader. Ikke engang under åpen himmel på de kaldeste dagene ble denne posen kald.

Austfjorden er en sovepose som dekker de fleste behov for en skikkelig vinterpose. Vekten er ikke den laveste, men posen er derimot en av de beste vi har testet i dette sjiktet.

Les også:

Test av soveposer til vår, sommer og høst

Test av liggeunderlag

Fiber ytterst, dun innerst

Austfjorden har en kombinasjon av fiber og dun. Det er en konstruksjon der det ytterste laget består av Thermoguard 6000 isolasjonsfiber. Dette er en vannavvisende og stabil fibertype. Innerst er et beskyttet lag av dun, som skal gi økt isolasjonsevne og økt liggekomfort. Det gjør posen både lettere og mindre som komprimert enn en tilsvarende sovepose med 100 prosent fiber.

Tett inntil kroppen

Posen har en "ekspedisjonstilpasset" passform og kanaler med strikk holder posen inntil kroppen slik at det innvendige volumet (luft som må varmes opp) er minimalisert. Posen har kun 90 cm glidelås og leveres med avtagbar fleecepose rundt beina og ansiktsmaske i fleece. Den leveres med komprimeringstrekk.

Les også:

Test av dagstursekker

Test av store tursekker

Vi ligger godt

Austfjorden har et vannavstøtende ytterstoff med ripstop. Innerstoffet er mykt og gjør at vi ligger meget godt. På grunn av konstruksjonen med strikk inne i kanalene får du en sovepose som holder seg godt inntil kroppen. Posen er ca. 225 cm lang, men er beregnet for personer opp til 195 cm. Fleeceposen i fotenden opplever vi som god og fungerer bra - fleecemasken ble for liten til oss - denne ble ikke brukt.

Isolerer selv om den er fuktig

TÅLER FUKT OG KULDE: Helsport Austfjorden blir ikke for kald selv om den blir fuktig.
TÅLER FUKT OG KULDE: Helsport Austfjorden blir ikke for kald selv om den blir fuktig. Foto: FOTO: Helsport

Både i telt, snøhuler og ved bruk inne i fjellduk har man problemer med kondens, noe som kan føre til at dunposer lett kan klappe sammen. Selv om soveposen til tider ble meget fuktig, beholdt den sin fasong og isolasjonsevne.

Helsport Austfjorden

  • Nettside: Helsport
  • Sjekk priser på nettet
  • Temperaturguide etter EU standard EN-13537: Komfort mann +5 grader til -21 grader. Komfort for kvinne ned til -13 grader. Ekstremtemperatur -43 grader
  • Temperaturguide fra Helsport: Komfort -30 grader. Ekstrem -40 grader
  • Vekt (+/- 10%): 3,0 kg
  • Fyllmateriale: Fiber Thermoguard 6000 / 450g 90/10 gåsedun med bæreevne (fillpower) på 650+
  • Utvendig stoff over/under: Airtex / No slide
  • Annet: Varmekrage, innvendige strikk kanaler, lomme til hodepute, Compression Darts (gir bedre lukking av ansiktsåpningen, glidelåsen er løftet fra underlaget

Litt kranglete glidelås

Den har bare 90 cm glidelås - noe som gir mindre tap av varme. Glidesålen mangler en "stopper" i enden som hindrer den å åpne seg helt. Dette medførte en del plunder når dette skulle "monteres" i mørket. Posen har flere innvendige justeringsmuligheter. Både i hetta, bryst og nede ved beina er det strikk for tilpassing av posen. Den har et godt kompresjonstrekk med greit volum. Trekket er også vannavvisende og av ripstop.

Les også:

Test av tur-GPS

Test av frysetørret turmat

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning