Test av Convert AvaLung fra Black Diamond

Denne kan berge deg i snøskred

Denne kjøper deg ekstra tid og ”time is life” om du ligger nedgravd etter et ras.

Publisert Oppdatert

Glimrende skisekk med integrert pustesystem som kan redde deg om du blir tatt av snøras. Sammen med skredsøker og andre livreddende dingser , kan det komme godt med i deler av fjell-Norge med ekstrem skredfare.

Om du blir tatt av ras og blir liggende under snøen, synker sjansen dramatisk for at å overleve etter ca 15 minutter, fordi du blir kvalt.

Har allerede reddet et liv

Med AvaLung mener Black Diamond (BD) at en kan puste mer enn én time mens en ligger nedgravd. De har allerede et eksempel: En skiløper som ble tatt av snøras i Sveits i januar nå i år overlevde ved hjelp av dette pustesystemet.

Han hadde da pustet i ca 70 minutter gjennom systemet før han ble reddet av letemannskapet.

Vi har konsentrert oss om å teste sekken som en skisekk - vi har ikke gravd oss ned i snøen for å se hvor lenge vi kan overleve ved hjelp av pustesystemet - vi stoler på BD at dette er utprøvd og den (u)heldige skiløperen i Sveits har jo vist at det virker i praksis.

Vi håper vi aldri får bruk for AvaLung!

Convert er tiltenkt skiløpere som ikke følger de oppkjørte løypene og trenger en dagstursekk som skal romme det en trenger av sikkerhetsutstyr, klær og mat. Toppturentusiaster burde se på denne.

Se også hvilken snøspade du bør satse på å ha med på turen.

Sekkens egenskaper

Sekken er inndelt i to hovedrom og lange glidelåser gir god tilgang. Hovedrommet har pose til drikkeblære og er stort nok til å romme mat, termos, noe ekstra klær osv. Her kan du bunkre opp et lite forråd av kompakte og næringsrike, frysetørrede middagsretter .

Det ytre rommet har egne rom som egner seg å organisere sikkerhetsutstyr som spade, spadeskaft og søkestenger - det er også her plass til annet utstyr som f.eks lue, votter osv. Lommer på begge sider av hoftebeltet til f.eks sjokolade/mobil og på toppen av sekken er det er fleecefôret lomme hvor det passer godt å oppbevare f.eks alpinbriller eller kamera.

I tillegg er det en liten frontlomme og et skjult hjelmnett som en kan trekke fram og feste oppe på sekken. Utvendig har sekken festepunkt for isøks og et festesystem som gjør at en kan bære skiene diagonalt bak på sekken - kjapt og enkelt i bruk.

I venstre skulderreim ligger rør og munnstykke til pustesystemet - på høyre skulderreim isolert strømpe til drikkesystemet.

Fakta

Black Diamond, Convert AvaLung

Kruse Topptur, tel. 32 06 19 66, www.topptur.no

Pris: 1999.-

Volum: 30 liter

Vekt: ca 1,5 kg

Annet: Kommer i to rygglengder og flere farger. BD har også andre sekker med AvaLung
Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen