Alta-laks på tilbud

Det er dyrt å fiske laks i Altaelva – vanligvis. Men det er mulig å tjuvstarte sesongen til en overkommelig pris.

ALTAELVA:Selve drømmen for laksefiskere.
ALTAELVA:Selve drømmen for laksefiskere.
Publisert Oppdatert
ENDELIG:En fornøyd fluefisker med laks fra Alta, dronningen blant lakseelvene. Tatt på rød flue, en sikker vinner i Alta.
ENDELIG:En fornøyd fluefisker med laks fra Alta, dronningen blant lakseelvene. Tatt på rød flue, en sikker vinner i Alta. Foto: Thor Olav Moen

Dronningen blant lakseelver kalles den - mektige Altaelva. En nygått Alta-laks er da også selve toppen av lykke for en laksefisker. Men veien til å stå langs elvas bredd og svinge stanga, er ofte lang og kronglete. Da kan "F olkefisket" før St. Hans være løsningen.

La det være sagt med en gang: Muligheten for fangst er ikke like store under "folkefisket" som senere i sesongen. I prinsippet er det snakk om å vente på at laksen skal komme inn fra fjorden. Men er man heldig, kommer den før 23. juni, da folkefisket tar slutt og det vanlige og atskillig dyrere fisket begynner.

Tilbudspris

Fiskere som prøver lykken må nok regne med at det som oftest er støinger, altså fisk som har overvintret i elva, som tar flua. Men man kan også overraskes og håve en nygått Altalaks - til tilbudspris!

For mange er det tilstrekkelig bare å ha muligheten til å fiske i den legendariske elva. Denne foreligger tidlig i juni. Og det tas hvert år laks også i denne perioden. Prisene er svært folkelige, målt mot regulært fiske i Alta. I juni koster fisket 50 kroner for hele perioden fram til 23. juni for Altaværinger, 50 kroner pr. døgn for tilreisende.

For de lokale er dette den reneste folkefesten, og folk strømmer til elva og elvebredden med fiskestang, elvebåt og campingvogn.

Sært og kostbart

Salget av fiskekort i Alta i ordinær fiskesesong er spesielt: Alle som ønsker å fiske, må betale en registreringsavgift for å kunne delta i trekningen av fiskekort. 2/3 av kortene gis til lokalbefolkningen, resten til tilreisende. Registreringsavgiften er henholdsvis 100 og 200 kroner.

Døgnprisen for fiske varierer noe, men billig er det ikke, heller ikke for fastboende. Tilreisende fiskere får oftest kort i to eller tre døgn, og må regne med å lette reisekassa med atskillige tusenlapper for dette.

I tillegg er det eksklusivt fiske for faste pengesterke kunder i øvre deler av elva. Kongen er blant dem som kommer tilbake hvert år for å fiske storlaks her. Sjansen for å få laks over 20 kilo må sies å være større i Alta enn i de fleste andre lakseelver i verden.

Til tross for stive priser og sære regler for fordeling av fiskekort er det hvert år lang kø av folk som vil fiske her. Det kommer av elvas status og prestisje, unike historie og ikke minst sjansen for å ta virkelig stor laks. Den særegne naturen gjør ikke fiskelysten mindre for tilreisende.

Mer info

ALTALAKS: Selve drømmen for mang en laksefisker.
ALTALAKS: Selve drømmen for mang en laksefisker. Foto: Thor Olav Moen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning