Test av smørefrie ski

Bye bye, klister og blåswix!

Selv proffene vil ha smørefrie ski - sjekk testen!

TEST AV SMØREFRIE SKI: Vi har testet åtte par med smørefrie ski.
TEST AV SMØREFRIE SKI: Vi har testet åtte par med smørefrie ski.
Publisert Oppdatert

Prisene oppdatert 8.2.2017. Vi har lagt inn de laveste prisene funnet via prissøktjenester på nettet. Prisene er kraftig redusert, for eksempel får du nå testvinner Atomic Redster Skintec til under halv pris, sammenlignet med prisen på testtidspunktet.

Den gamle typen smørefrie ski, med dype riller i midten, var brukbare på nullføre, men ingen tok dem helt på alvor.

Atomic Skintec forandret på dette da disse skiene kom for noen år siden. I stedet for riller, hadde denne skien en felle i smøresonen, som kunne skiftes ut ved behov. Fra 2015/2016 ble utvalget blitt mye bedre, mens det var lite nytt til 2017-sesongen. Denne testen inneholder alle de viktigste modellene. 

Atomic best i test

Det er fortsatt Skintec, nå Redster Skintec, som er den beste skia i dette markedet. Men Rossignol følger tett på en meget god ski som er noe rimeligere. Også Salomon har en modell som får terningkast 5 av oss.

Som da vi testet vanlige langrennsski, i 2013, har vi fått langrennslærere fra Norges toppidrettsgymas (NTG) på Geilo til å teste skiene for oss. Selv proffene blir fristet til å ta i bruk de nye smørefrie skiene:

- Absolutt! De er et enkelt alternativ i hverdagen. Det er en fordel å slippe å smøre ski, spesielt under vanskelige og vekslende forhold, sier Øyvind Olstad, sportssjef langrenn ved NTG Geilo, i vårt testpanel.

- Personlig liker jeg å smøre ski og er sikker på at en godt smurt ski fortsatt er best på alle fører. Men jeg er imponert over hvor bra skinskiene er. Det er en smart løsning som sparer tid i hverdagen, senker terskelen for å komme seg ut på ski og sørger for at man alltid har relativt gode ski, sier langernnstrener ved NTG, Geir Endre Rogn.

På alle fører 

Skiene er testet på både vanlig kaldt vinterføre (ca. 3 minusgrader) og i 5-6 plussgrader. Det er liten variasjon i testresultatene, men en av skiene, Fischer Twin Skin Race, er ifølge produsenten beregnet hovedsaklig på grovkornetsnø.

Ifølge Olstad er det fullt mulig å bruke de fleste skiene på de fleste fører:

- Du vil selvsagt kunne oppnå både bedre glid og feste på enkelte fører med tradisjonelle ski og smøring, men dette krever både tid, utstyr og ikke minst kunnskap om skismøring.

Kravet til teknikk avgjør mye med tanke på hva slags ski og spenn du vil ha. Testvinneren krever mye av løperen og er kanskje ikke for alle. 

- Vil du ha en ski som er veldig enkel å få feste på, er for eksempel den rimelige Atomic Sport eller Fischer sin variant gode alternativer, sier Rogn.

Tips og triks

Selv om testen har en klar vinner, er det ikke sikkert dette er riktig ski for deg. Få hjelp i butikken til å finne en godt tilpasset ski som sikrer best mulig glid og feste til din bruk:

- Vær ærlig med tanke på egne ferdigheter. Er du god teknisk, kan du i utgangspunktet ha en litt stivere ski, men dette er en balansegang, sier Olstad.

- Jeg ville lagt mest vekt på feste. Dette er ski til treningsbruk og da er det viktigst at man får trygt feste og kan gå avslappet teknisk, sier Rogn.

Skulle du oppleve at skiene du har kjøpt er noe luggete, selv om de er optimale for deg, har Olstad følgende tips: - Spray hele fellen med for eksempel Zero spray fra Swix eller en annen rimelig spray med silikon eller lignende.

Om testen:

Utvalg

Testen inneholder et representativt utvalg smørefrie ski med feller, såkalte skin-ski eller felleski. Skiene er utlånt ski av produsentene og returnert etter test. Alle skiene er preparert med identisk glider dagen før første testdag.

Testmetode og kriterier

Skiene er testet over to testdager med ulikt vær og føre.

Kriteriene som er vurdert: stabilitet, festeegenskaper, føring ( hvor lett det er å føre skiene framover), spennegenskaper, opplevd glid, opplevd vekt og svingegenskaper. Vi har lagt størst vekt på festeegenskaper og opplevd glid.

Testpanel:

Øyvind Olstad, sportssjef ved langrennslinja på Norges Toppidrettsgymnas (NTG), Geilo.

Geir Endre Rogn, trener ved langrennslinja på NTG, Geilo.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning