TEST: Åtte uker med Garmin Fenix 5

Fenix 5 er klokken jeg ikke har lyst til - eller behøver - å ta av meg.

GARMIN FENIX 5: Når en har med seg barn på tur kan to kilometer opp på en fjellknaus fort ta en time. Da er det en fordel at batteriet varer en stund.
Publisert

Fenix 5 er Garmins nye sportsklokke. Den fikk stort sett gode kritikker av anmeldere kort tid etter lanseringen, men hvordan er klokken i faktisk bruk?

Jeg har nå brukt klokken hver dag i to måneder - som både hverdags- og turklokke - en metode som ofte avslører et produkts svakere sider.

I så måte overrasker Fenix 5. Men først noen ord om utgangspunktet for testen.

I lang tid har jeg brukt Apple Watch i kombinasjon med treningsappen Endomondo for å registrere turer og treninger. Samtidig ønsker jeg at klokken kan brukes døgnet rundt, tåler dusj og bading og kan brukes på helge- og ukesturer uten at jeg må ha med ekstra ladere i ryggsekken.

Styrken i Apple Watch ligger i et svært brukervennlig grensesnitt under en trykkfølsom skjerm, et massivt utvalg av trenings-apper og tilbehør, og med sømløs integrering mot mobilen.

Svakhetene er et batteri som må lades hver dag, og selv om Apple sier den tåler vann, nøler jeg med å kaste meg ut i saltvann med klokka på armen.

For å begynne med konklusjonen: Lever du et aktivt liv og ønsker én klokke som duger til alt, er det egentlig ikke et valg. Fenix 5 banker Apple Watch langt ned i turstøvlene.

Dette er hvorfor:

Du trenger ikke å tenke på lading

Dessverre har Garmin laget en egen type ladekabel til Fenix 5 isteden for en universell USB-kabel. Det vil si at når du roter bort kabelen, må den erstattes med en ny - du har neppe en slik liggende hjemme fra før av.

Og det kan være en utfordring å huske hvor kabelen er mellom hver lading. Selv med aktiv bruk hvor både GPS og GLONASS  (russisk satellittsystem) er i bruk samtidig, har vi ladet omtrent hver 10. - 14. dag.

Det betyr at du kan dra på helge- og ukesturer med Fenix 5 på armen, uten å ha med ekstra ladebatteri i sekken.

Mye av årsaken til at batteriet holder, skyldes skjermen. Her er det ingen trykkfølsom eller fargesterk skjerm. Oppløsningen er på 240 x 240 bildepunkter og all navigasjon foregår med fem knapper på sidene av klokka.

Ulempen er et menysystem som kan gi akutt hodepine. Og - ja - det tar tid å lære seg navigasjonen.

Den transflektive fargeskjermen fungerer imidlertid utmerket i sollys, og et trykk på light-knappen løser utfordringen i mørket.

NAVIGASJONSKNAPPER: Menysystemet i Garmin Fenix 5 er tuftet på fem knapper rundt klokken. For å gjøre det enda mer innviklet, aktiverer de fleste knappene en ny undermeny ved å holde knappen inne. Det tar tid å lære.

Du trenger ikke å bekymre deg for vann

Siden jeg ikke tar av meg klokka for å lade den, vil jeg helst slippe å ta den av overhodet. Det er ikke et problem.

Fenix 5 har en vanntetthet på 10 atm (100 meter). Det vil ikke si at den tåler et dykk ned til 100 meter, men at den er dusj-, bade- og snorkelsikker.

I praksis kan jeg altså ta min daglige dusj og hoppe i havet med klokka på armen.

Fullblods sportsklokke

Garmin Fenix 5 er først og fremst en sportsklokke. Den har et vell av forhåndsinnstilte aktiviteter, og du kan også opprette egne.

En kan koble et pulsbelte trådløst med klokken, men Fenix 5 registrer også pulsen på håndleddet. Som med Apple Watch vil jeg si at det fungerer greit, men er ikke nøyaktig nok dersom du trener i pulssoner.

Selv er jeg mer opptatt av at GPS-målinger er nøyaktige, så turer mellom sjø og fjell blir registrert skikkelig med data til å stole på.

Vær obs på at selv om du har satt klokken til å generelt måle i kilometer, kan det være at aktiviteter registrerer milepæler i miles. Dette må eventuelt endres manuelt.

Det er grenser for hvor godt GPS-mottaket blir i en klokke, og jeg synes det er underlig at ikke Garmin utnytter den fordelen at folk gjerne har med seg en smarttelefon på tur som også har GPS-mottaker.

Med kun GPS-måling opplevde jeg at Fenix 5 ga unøyaktige målinger av turer, særlig i skog. Tilsynelatende gikk jeg stadig i sikksakk langs stien tilsvarende flere ekstra kilometer sammenlinet med hva mobilen målte.

KUN GPS: I skog og med kun GPS har Garmin Fenix 5 store problemer med å registrere riktig posisjon. Her har jeg tilsynelatende svinset rundt som en hund langs stien.

Løsningen er å slå på kobling mot det russiske satellittnavigasjonssystemet GLONASS i tillegg.

Med 24 ekstra satellitter tilgjengelig, som attpåtil er spesielt godt egnet for posisjonering ved høye breddegradene her i nord, ga Fenix 5 omtrent identisk måling som mobilen.

GPS + GLONASS: Etter å ha slått på tilgang til det russiske satellittnavigasjon-systemet GLONASS ble det mer samsvar mellom målingene på mobil og klokke - og virkeligheten. Dette er en rute Fenix 5 registrerte.
GPS PÅ IPHONE: Dette er den samme ruta som på bildet over, registrert med en iPhone 7 via appen Endomondo. Fenix 5 logget en tur på 4,4 km mens iPhone logget den samme turen på 4,6 km.

Ulempen er at klokken bruker mer av batteriet, men likevel ikke så mye at det utgjorde noe praktisk problem på turer som kun varte i noen timer.

Etter endt tur eller treningsøkt, oppgir klokka hvor stor del av treningen som har aerob og anaerob og anbefaler antall timer med restitusjon.

I turaktiviteter viser klokken også hvor du har gått, slik at du kan følge ruta tilbake ved behov. Fenix 5 er for øvrig utstyrt med barometrisk høydemåler, kompass, registrering av favorittsteder og veipunkt og et lass av andre funksjoner vi ikke har testet.

Via appen Garmin Connect på mobilen vises mer detaljert informasjon om økter og aktiviteter. Her kan en "nerde" på omtrent det nivået en selv ønsker.

HALVSMART: Fenix 5 kobler seg til smartklokken din og videreformidler alle innkommende samtaler, meldinger og varsler. Som du ser på bildet over kan en svare på eller avvise anrop, men samtalen må gjøres med mobilen. Tilsvarende kan du lese tekstmeldinger, men ikke svare.

Får alle varslene fra mobilen

Som med Apple Watch foreslår Fenix 5 du beveger på deg i løpet av en arbeidsdag.

Men mens Apple høflig foreslår å reise seg og gå litt rundt, er Fenix mer imperativ: "Beveg deg!" kommanderer den, og er ikke fornøyd før du har travet minst et par runder rundt i lokalet og helst løpt opp og ned noen trapper.

Fenix 5 later som den er smart. Det vil si at den speiler alle varsler som tikker inn på mobilen.

Jeg kan åpne og lese tekstmeldinger, men ikke svare. Jeg kan se hvem som ringer og hvem som har sendt en snap, men i praksis gir bare klokka beskjed om at det foregår noe på mobilen jeg kan ignorere eller respondere på.

På mange måter liker jeg det bedre enn Apple Watch, som ikke bare later som om den er smart, men prøver - og feiler. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har forsøkt å diktere en tekstmelding med Apple Watch eller få taleassistenten Siri til å ringe noen før jeg må gi opp og fiske fram mobilen.

Jeg har tall på hvor mange ganger jeg har forsøkt det samme med Fenix 5: Null. Det er ikke mulig. Garmin 5 er ikke bedre, men mindre irriterende - fordi den ikke prøver å gjøre noe den ikke kan.

IKKE ET STILIKON: Fenix 5 har vel et så klassisk sportsklokke-utseende det er mulig å få det. Selv synes jeg Apple Watch gjør litt mer ut av seg designmessig. Her ser du også forskjellen på skjermene. Apple Watch har en farge- og lyssterk skjerm som aktiveres når du løfter armen. Garmin Fenix 5 er vesentlig mørkere, men alltid aktiv.

Men stilig er den ikke ...

Design er smak og behag. Jeg synes ikke Fenix 5 er en spesielt stilig klokke. Det er en sportsklokke, og ser ut som en. En del har kommentert på at de synes den er stor. Jeg plages ikke av størrelsen, verken til skjorte eller fleece.

Når det gjelder design av menyer og navigasjon kunne ingeniørene lært litt av Apple. Selv etter åtte ukers bruk, kan jeg finne på å lete rundt i menyene på jakt etter funksjoner som strengt tatt burde vært enkelt å finne.

Likevel, og alt i alt: Om du er på jakt etter en hverdagsklokke med smarte funksjoner du samtidig kan bruke til trening og turer eller en sportsklokke du også kan bruke til hverdags er valget etter min mening enkelt: Jeg ville valgt Fenix 5 på grunn av den overlegne batterikapasiteten og vanntettheten.

PS. Fenix 5 kommer i litt forskjellige utforminger, fra den noe mindre 5S via 5 til den noe større 5X. Safirglass kan velges for den som er redd for riper. Modellen som er testet her, er en Garmin Fenix 5 med safirglass. Batterikapasiteten på 5S rapporteres å være noe dårligere enn på de større modellene.