Slik trener du hele kroppen på femten minutter - på kontoret!

- Du kan oppnå utrolig mye for egen helse ved å gå fra å gjøre lite eller ingenting til litt mer, sier personlig trener.

Publisert

(SIDE2): Mange av oss har en hverdag der mye av tiden tilbringes på en kontorstol foran en dataskjerm.

I 2014 utga Helsedirektoratet egne anbefalinger om å redusere stillesitting der de blant annet skriver at lang tid foran PC, TV eller annen skjerm bør reduseres og at dette også gjelder på arbeid - også for dem som ellers er i mye aktivitet.

Pause for hode og kropp

- Mange lar seg begrense av at de tenker trening må være noe langvarig, stort og voldsomt, og at det ikke nytter med mindre de tilbringer timevis på treningssenteret hver uke. Det stemmer ikke, du kan oppnå utrolig mye for egen helse ved å gå fra å gjøre lite eller ingenting til litt mer, sier personlig trener Mariann Deila til Side2.

Med andre ord så er det ikke så dumt å legge inn litt «kontortrening» i løpet av dagen, for å gi både kropp og sinn noen minutters pause fra sosiale medier, tastaturaktivitet og skjermtitting.

MARIANN DEILA er personlig trener og mental trener. Hun har blant annet skrevet bøkene «Prosjekt Sterk» og «Tren der du er».
MARIANN DEILA er personlig trener og mental trener. Hun har blant annet skrevet bøkene «Prosjekt Sterk» og «Tren der du er». Foto: (Foto: Privat)

Ikke bare er det godt og sunt å strekke litt på kroppen, men noen minutters avkobling kan også føre til at arbeidsaktivteten og energinivået får en liten boost.

Tren der du er

Vi ga derfor Mariann Deila utfordringen med å gi oss noen gode øvelser man kan gjøre på nettopp kontoret.

Hun er for tiden nemlig aktuell med sin nye bok «Tren der du er» hvor leseren blant annet får tips til 100 øvelser man kan gjøre hvor som helst.

Alle de ulike øvelsene utføres med egen kroppsvekt og Deila forklarer i sin bok at hun har valgt øvelser som gir mest mulig igjen for tida man investerer i trening.

Vi har tidligere skrevet om Marianns 7 gode grunner til å trene med egen kroppsvekt.

Vi i Side2 har også lagd vår egen «slik trener du på kontoret»-video, den kan du se på (og le litt av) her:

Screen9na04

- Alle monner drar!

Treningsforfatteren har satt sammen en video som viser en rekke ulike øvelser som trener både bein, kjernemuskulatur, rygg, rumpe og armer.

Mariann gir også tips til tøyeøvelser som et fint avbrekk fra kontorstolen.

Så hvorfor ikke bruke et kvarter av lunsjpausen din hver dag til å utføre tre til fire øvelser for kroppen på kontoret?

- Utfør for eksempel totalt tre runder med 10 repetisjoner hver av armhevinger, kroppshev under pult, knebøy og hofteløft, og du har trent hele kroppen på et kvarter, sier Deila.

- Du trenger ikke varme opp for slike egenvektøvelser, og du trenger heller ikke bli kjempesvett. Hvis du sliter med nakke- og skulderplager, korsryggssmerter eller andre typiske kontorvondter som følge av mye stillesitting, vil litt trening kunne gjøre underverker! forklarer PTen.

- Og pass på å variere sittestillingen din, og reis deg for å strekke på beina minst en gang i timen, legger hun til.

Personlig trener Mariann Deila viser hvordan du kan tøye og strekke:

Screen9na04

Denne saken ble første gang publisert 26/02 2016.

Les også