Øk forbrenningen ved å spise dette

Slik hjelper du vektnedgangen.

Publisert

(SIDE2): Metabolisme - eller stoffskifte som det kanskje er bedre kjent i dagligtalen - er omsetting av energi, og er derfor også avgjørende for å holde eller gå ned i vekten. Dermed er hvor mye og hva man spiser med på å avgjøre hvor effektivt man når vektmålet.

Når man hviler, går forbrenningen ned. En måte å sørge for at forbrenningen skal være større også da, er å øke muskelmassen. Muskler forbrenner nemlig mer, noe som er lurt å huske på - og kanskje særlig for jenter. Men det finnes også mat som har egenskaper som er med på å øke forbrenningen, og dermed bør være del av kostholdet.

Metabolisme Stoffskifte eller metabolisme er et komplett sett av livsnødvendige kjemiske reaksjoner som skjer i levende celler. Kort sagt dreier metabolisme seg om nyttiggjøring av næringsstoffer – som karbohydrater, proteiner og fett – til vevsbygging og energi, og å kvitte seg med avfallsstoffer. Metabolisme kan derfor inndeles i anabolisme (oppbygging) og katabolisme (nedbryting).Med alderen synker forbrenningen, og dermed også energibehovet. Styrketrening øker muskelmassen, som igjen øker forbrenningen - som kan bety at en person på 50 har bedre metabolsk alder enn en på 20. Det betyr også at menn stort sett forbrenner flere kalorier enn kvinner, i og med de har større muskelmasse.Også kardiotrening er med på å øke forbrenningen, derfor er en kombinasjon av aerob og vektløfting å anbefale ved ønske om å gå ned i vekt.For lite inntak av næringsstoffer fører til at kroppen går på «sparebluss». Mao - for å forbrenne kalorier, må man få i seg kalorier - ellers kan vektnedgangen være minimal eller utebli. Har man derimot et for stort inntak av kalorier og blodsukkernivået går opp, vil den ekstra energien lagres som fett.(Kilde: Wikipedia)

Fisk
Fisk er full av B-vitamin, som er med å omdanne mat til energi. Svin og kylling er også bra ettersom de er fulle av proteiner, men fisk inneholder også omega-3. Det er med på å øke forbrenningen av fett og karbohydrater.

Avocado
Avocado er rik på kalorier, men inneholder mye L-carnitine. Denne aminosyren er med på å bryte ned fettet. Avocado regulerer også blodsukkeret, og er rik på omega-3 og andre stoffer som er med å hindre blant annet leddplager.

Kakao
Denne lille bønnen er full av vitaminer og mineraler, og er med på å dempe appetitten, øker blodsirkulasjonen og stimulerer enzymer. Kakao er rik på magnesium, som blant annet er med på å øke forbrenningen.

Krydder
Chili, cayenne og jalapeño er alle med på å øke forbrenningen. Det samme er sort pepper, ingefær, kanel og kummin. Sort pepper, ingefær og chili øker kroppstemperaturen, som igjen forbrenner kalorier. Kanel effektiviserer prosessen rundt metabolismen ved å øke blodsirkulasjonen og regulere insulinet - som igjen er en faktor i forbrenningen.

Grapefrukt
Denne frukten er med på å regulere insulinnivået, øke nivået av det «gode» kolesterolet og hjelpe på vektnedgangen. En grapefrukt etter måltidet vil altså sørge for at insulinnivået ikke går for høyt, og dermed benytte seg av den tilførte energien og sørge for at mindre lagres som fett.

Havregryn
Dersom du vil starte forbrenningen i det du starter dagen, er havregryn fint. Det er fullt av fiber som bryter ned fettet, og som krever mer energi (kalorier) for å fordøyes. det er også med på å få ned kolesterolet og dermed en bra ting også set i forhold til hjertelidelser.

Brokkoli
denne grønnsaken inneholder mye C-vitamin og kalsium. Disse er med å bruke kalorier effektivt og raskt. C-vitamin er med på å ta opp kalsiumet., som igjen er me på å øke forbrenningen.

Yoghurt naturell
Yoghurt - med lav fettprosent og uten sukker - er full av proteiner og kalsium. Det er med på å bygge muskler, som altså er bra for å øke metabolismen.

(Kilder: healthierfoods.com, dailymail.co.uk, Wikipedia)

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!