Ny helsetrend bekymrer eksperter

- Mange sier at de sliter.

Styrkesalen er på ingen måte forbeholdt menn lenger. Martina Torrissen (20), Solveig Marit Magnadottir (18) og Lisa Fjordtun (19) mener styrketrening gir energi og bedre selvfølelse. Samtidig er de sikre på at trenden kan føre til kroppspress og spiseforstyrrelser dersom en ikke tilegner seg nok kunnskap.
Publisert

Skjønnhetsidealene forandrer seg stadig. For noen tiår siden skulle kvinnekroppen helst være «skinny», og radmagre modeller var forbildene. De senere årene har en ny trend vokst fram: «Strong is the new skinny», skriver Avisa Nordland.

Misvisende

Martina Torrissen (20), Solveig Marit Magnadottir (18), Lisa Fjordtun (19) trener styrke fem til seks ganger i uka.

– Det gir så mye energi, sier Torrissen.

Hun begynte med styrketrening i det små for omtrent fire år siden. Interessen og kunnskapsnivået har økt gradvis.

– Styrketrening har mange helsegevinster, og gir meg en god selvfølelse. Jeg har det bedre med meg selv nå, sier 20-åringen, som for tiden studerer for å bli ernæringsfysiolog.

Hun og venninnene synes begrepet «strong is the new skinny» kan være litt misvisende.

– I mine ører er begrepet bare positivt, men det er alltid noen som misforstår. For noen betyr «strong» ekstremt lav fettprosent og det å ha mageruter hele året. Det er ikke sunt, og kan føre til at enkelte havner på feil bane, sier Torrissen.

Må ha fett

I det siste har det vært en debatt om hvorvidt den nye treningstrenden blant jenter er sunn. Debatten skjøt fart etter at fitnessbloggeren Nora «Fitnessnora» Mathisen innførte begrepet «fitnessforstyrret».

Jentene fra Bodø tror denne forstyrrelsen først og fremst er forbeholdt de som har tatt interessen til et høyere nivå enn de fleste.

– Jeg tror noen av dem som stiller i fitnesskonkurranser kan bli så opphengt i hvordan de ser ut når de er i konkurranseform, at de får en slags forstyrrelse. Jenter må huske at kvinnekroppen faktisk må ha fett for å fungere, sier Torrissen.

Dette utsagnet styrkes av allmennlege Brynjulf Barexstein. I en nettartikkel skriver han at for lav fettprosent blant kvinner har mange alvorlige bivirkninger, som for eksempel bortfall av menstruasjon. Det er ifølge ham også uheldig for beinbygning og hud.

Solveig Marit Magnadottir mener trenden med jenter og styrketrening er usunn dersom jenter ikke sitter med denne kunnskapen.

– Trenden kan nok være en trigger til for eksempel spiseforstyrrelser – men det ligger noe mer bak. Mangel på kunnskap er et problem, sier hun.

Lov å være fornøyd

Sosiale medier er sannsynligvis med på å rekruttere jenter til styrkesalen. Instagram bugner av lettkledde kropper som skal gi treningsmotivasjon.

– Hva synes dere om slike bilder?

– Det bør være greit at jenter er fornøyde med en sunn kropp, og at de vil vise den fram. Samtidig er det viktig å ha en sunn holdning til dette. Alt på Instagram stemmer ikke nødvendigvis med virkeligheten, sier Fjordtun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Venninnene mener det blir feil å slutte å vise fram hva en driver med, bare fordi noen kan reagere negativt.

– Styrketrening blant jenter er en bra greie, og jeg synes det er synd hvis også denne trenden skal bli sett på som usunn, sier Torrissen.

Magnadottir legger til:

– Opp i alt dette må en forstå at alle kropper er forskjellige. Det er viktig å sammenligne seg selv med nettopp seg selv. Denne treningsformen handler ikke bare om å få en sterk kropp, men også om å være sterk mentalt.

Negativ respons

En naturlig del av styrketrening er ifølge jentene et sunt og næringsrikt kosthold.

– En får ikke resultater av å sulte seg. Dette er nok en grunn til at jeg synes trenden er bra, sier Fjordtun.

Selv om fokus på sunn mat høres utelukkende positivt ut, forteller 19-åringen at hun overhodet ikke bare har fått god respons.

– Flere har gitt meg negative tilbakemeldinger på at jeg spiser sunt og trener. Det er jeg lei av, sier Fjordtun.

Martina Torrissen mener treningstrenden kan ha en effekt på fedmeproblemet.

– I dagens samfunn er det supert at det blir mer fokus på trening, og på hva en putter i seg, sier hun.

– Samtidig er det viktig at et sunt kosthold ikke skal gå til hodet på deg. Jeg spiser gjerne sjokolade innimellom – og det uten å få dårlig samvittighet, smiler Fjordtun.

Merker presset

Jenter ned i 13-årsalderen kontakter Klara Klok for å få svar på hvor gamle de må være for å melde seg inn i treningssenter.

– De ønsker som oftest en slankere kropp og sterke muskler. Det er helt tydelig at vi ser et kroppspress i den nye trenden. Mange sier helt konkret at de sliter, sier Cathrine Holm, leder i Klara Klok.

Hun tror presset blant annet skyldes mediefokus.

– Media skriver mye om fitness. Folk tar etter det som skrives, og i denne sammenhengen merker vi at det først og fremst er snakk om unge jenter, sier Holm.

Bilder av fitnessutøvere i konkurranseform er spesielt med på å skape press, mener hun.

– Det kommer ikke godt nok fram at dette er konkurransekropper. De har ikke sixpack hele tiden. Mange unge jenter har problemer med å forstå dette. Det handler om kunnskapsmangel. Jeg synes «fitnessforstyrret» er et veldig passende begrep på dette.

Ekstremt sunt kosthold

Fokus på sammenhengen mellom trening og kosthold har økt blant Klara Kloks brukere den siste tiden.

– Før skulle man gjerne spise så lite som mulig for å få «bra kropp». Nå er trenden at en må spise, men at maten skal være ekstremt sunn til enhver tid.

I ytterste konsekvens tror Holm denne trenden kan føre til spiseforstyrrelsen ortoreksi.

– Dette er ikke særlig utbredt, men i ekstreme tilfeller er jeg sikker på at ortoreksi kan forekomme.

Les flere saker fra Avisa Nordland!