Norske Jon kan bevege kroppen på måter du ikke tror er mulig

Den personlige treneren mener treningssentre kan begrense treningen din.

Publisert

Optimal Trening, Oslo (SIDE2):  - Det er mange som tar den mengden arbeid bak slike prestasjoner for gitt.

Se flere videoklipp lenger ned i artikkelen!

- Virker som talent betyr mer enn innsats

Jon Yuen (27) er personlig trener på Optimal Trening i Oslo og han arbeider også som foreleser ved Akademiet for Personlig Trening.

I tillegg til å hjelpe andre med trening og kroppsbeherskelse, så har Jon selv fått stadig mer og mer oppmerksomhet på grunn av sin treningsfilosofi og sine kreative øvelser.

PERSONLIG TRENER Jon Yuen er opptatt av at trening skal være gøy.
PERSONLIG TRENER Jon Yuen er opptatt av at trening skal være gøy. Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)

Flere tusen følger 27-åringen på Instagram der han blant annet imponerer med videosnutter som viser en kombinasjon av rå styrke med kreative dansebevegelser og fleksibilitet som tillater Jon å bøye kroppen i ulike vinkler og retninger du ikke trodde var mulig. 

Den personlige treneren påpeker at genetikk er med påvirke for hvor tøyelig hver og enkelt person kan bli, men understreker samtidig at den grensen er ikke noe man vil finne ut av før man legger inn et stort, godt stykke arbeid.

- De fleste har en forståelse av både den tid og arbeid det krever å forandre en kropp hva estetikk og prestasjoner innen enkeltøvelser gjelder, men når det kommer til kroppsbeherskelse og bevegelighet så virker det som om dette er noe vi krediterer talent mer enn innsats, sier Jon Yuen til Side2.

- De kvalitetene jeg har tilegnet meg kommer først og fremst av at jeg har fokusert på de over tid i mange forskjellige aktiviteter. Det er rart, men når det kommer til bevegelighet er det mange i treningsbransjen som tar den mengden arbeid bak slike prestasjoner for gitt.

Helt umulig?

I tilllegg til å være utdannet personlig trener har Jon også tidligere jobbet som danser. Han forteller at han blir smigret av responsen han får på blant annet Instagram, men at responsen ofte er todelt.

- Du har de som tolker det som inspirasjon, og de som tolker det som underholdning. Sistnevnte er som oftest av de som sier og tror at det som legges ut er «umenneskelig» eller «umulig», sier PTen.

- Det er smigrende å høre, men samtidig så går det som et lite stikk i hjertet å høre at noen tror slike prestasjoner er uoppnåelige. Ikke fordi det nødvendigvis sier noe om den enkeltes selvtillit eller fordi at slike prestasjoner er så viktige å oppnå, men heller fordi det bekrefter hvor sterk «treningssentermentaliteten» er, og hvor mye den begrenser folk med hensyn til hva slags fokusområder de tillater seg å ha og hva de kan få til.

- Hvordan kommer du på alle de ulike øvelsene? 

SPREK: Jon har i flere år trent ulike øvelser som har bidratt til en mer fleksibel og mykere kropp.
SPREK: Jon har i flere år trent ulike øvelser som har bidratt til en mer fleksibel og mykere kropp. Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)

- Å finne på slike øvelser går ganske hånd i hånd med min egen målsetning. Min eneste plan med egen trening er å være gjennomsnittlig i så mye som mulig. Gjennom visse perioder vektlegger jeg visse bevegelser, eller konsept, mer enn andre. Når jeg så føler jeg har fått tilstrekkelig innsikt i hvordan en slik bevegelse fungerer og at dette «sitter» både i kropp, så vel som hode, går jeg over til neste bevegelse.

For Jon blir det mye eksperimentering, noe som igjen fører til mange «nye» bevegelser og øvelser.

- Utenom denne eksperimenteringen forsøker jeg å opprettholde og vedlikeholde styrkenivået og gjør aktive tiltak for gjøre denne styrken til noe anvendelig ved å, til eksempel, se hvor mange måter jeg kan gjøre en knebøy på, kontra å prøve å bli så god i kun en knebøystil som mulig. For min egen del føles det da som jeg faktisk trener, og ikke bedriver meg til styrkeidrett.

Mange overdriver oppvarmingen

- Kan hvem som helst bli like bevegelige som deg?

- Det er viktig å ta hensyn til den enkeltes anatomi og fysiologi. Sånn sett så er det, foruten grundige undersøkelser, vanskelig å si hvor stort potensiale den enkelte har for å bli mykere. Dette gjelder ikke bare bevegelighet, men også evnen til å legge på seg muskelmasse, styrkeøkning og annet, er svaret fra PT-en.

- Så hva er de beste øvelsene for å bli mer fleksibel i hele kroppen?

- Det kommer veldig an på hva man ønsker å oppnå. Kroppen vår tilpasser seg spesifikt til de kravene vi påfører den. Dersom en spagat er målet, så burde man i all sin enkelhet tøye ut i en spagatposisjon statisk. Ønsker man å komme seg ned til og opp fra en dyp knebøyposisjon burde man bruke mange forsøk på å komme seg ned til og opp fra en dyp knebøyposisjon. Dette er mobilisering og fokuserer på å komme seg både inn og ut fra visse posisjoner. Uavhengig hva slags mål man skulle ha; Det som gjør prosessen mye mer effektiv er å respektere det faktum at kroppen liker trygghet i posisjonene.

Samtidig forklarer Jon at fleksibilitet er en ferskvare og at det er viktig å tenke på vedlikehold for å opprettholde bevegeligheten. Mange mener at bedre bevegelighet og større fleksibilitet kan være gunstig med tanke på å redusere skaderisiko under treningsøktene, men Jon tror at mange samtidig har en tendens til å overdrive oppvarmingen - særlig når det gjelder styrketrening. 

PUSHER SEG SELV: Den personlige treneren liker å utfordre seg selv med nye bevegelser og øvelseskombinasjoner.
PUSHER SEG SELV: Den personlige treneren liker å utfordre seg selv med nye bevegelser og øvelseskombinasjoner. Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)

- Det betyr ikke at oppvarming ikke har en effekt, men vi behøver ikke å løpe på tredemøllen i 20 minutter for så å tøye samtlige ledd i forkant av treningen. Det kan være lurt å øke kroppstemperaturen da vevets egenskaper tillater det til å bli mer føyelig ved høyere temperatur, men det er vel så viktig å inkludere bevegelser som har som hensikt å påminne en om hvordan bevegelsen kjennes ut, sier han.

Likevel så mener Jon at mange treningsprofesjonelle ønsker å tilegne fleksibilitet mystiske og magiske kvaliteter.

- En vanlig påstand er at økt bevegelighet er skadeforebyggende. Det er det rett og slett ikke nok bevis bak for å hevde og reflekteres i prinsippet bak hvordan kroppen tilpasser seg til påførte krav. Andre vanlige påstander er at uttøyning er prestasjonsfremmende og at det minsker stølhet. Dette er det heller ikke noe bevis for og er bare noen av de mange mytene som nekter å dø.

- Tøy ofte, tøy mye

Ifølge den personlige treneren vil det å bli mer fleksibel være positivt fordi du rett og slett blir mykere, noe som kan gjøre det mulig å komme inn i nye posisjoner, nye bevegelser og rett og slett gi et bedre utgangspunkt til å mestre flere aktiviteter.

Hans nøkkelråd til de som ønsker å bli mykere er enkelt og greit å la uttøyningen bli en varig rutine, og ikke et kortvarig «prosjekt».

Ble du engasjert av denne saken? Lik oss på Facebook for å bli tipset om flere lignende saker!

Denne saken ble første gang publisert 09/04 2015.

Les også