Normal sæd

Derfor bør du sjekke sæden

Farge, lukt og konsistens på sæd kan avsløre helseproblemer.

NORMAL SÆD: Mange menn har spørsmål om sæd, men tør ikke spørre.
NORMAL SÆD: Mange menn har spørsmål om sæd, men tør ikke spørre. Foto: colourbox.no
Sist oppdatert

«Hvor mye sæd er det vanlig å ha ved utløsning? Hvilken farge? Er det vanlig med klumper?» er alle eksempler på spørsmål menn stiller androlog, Ken Purvis.

Det er tydelig for meg at menn ikke snakker med hverandre, og kanskje heller ikke med fastlegen, om disse tingene. Derfor har de også mange bekymringer rundt hva som er normalt og ikke, sier Purvis.

Gynekologi for menn

Andrologi er læren om menn, de mannlige hormoners funksjon, menns fruktbarhet og sykdommer, og utviklingsfeil i de mannlige kjønnsorganer.

Ifølge Purvis finner spesielt unge menn informasjon på nett, hvis de tror noe er galt.

Dette kan gi unødige bekymringer.

- De har mange bekymringer. Er det normalt å ha klumper i sæden, for eksempel. Eller blod. Så finner de kanskje opplysninger på nettet, men det er ikke alltid disse stemmer. De kommer til meg og tror de har kreft, fordi det er blod i sæden, sier andrologen.

- Det er pasientenes spørsmål som har inspirert meg til å skrive bøker, sier Purvis.

Les også: Kjønnsvorter er vanligere enn du tror

Har du gul, grønn eller rosa sæd?

Forskningsjournalist Åsmund Eikenes har en doktorgrad i cellebiologi og har akkurat gitt ut boka «SPRUT - Historia om kroppsvæskene våre»

Han forteller at sæd har normalt en gråhvit eller lys beige farge.

- Dersom sæden farges gul, grønn eller rosa, kan det være et tegn på infeksjoner eller skader i urinrøret eller i noen av kjertlene i mannens underliv, sier han.

- Normal sæd skal endre konsistens når den kommer ut av penis. Først er den klumpete for å bidra til at sædcellene kommer i kontakt med livmorhalsen. Noen minutter senere blir sæden gjennomsiktig og tyntflytende, trolig for å gi sædcellene mulighet til å svømme fritt oppover.

Eikenes mener du bør oppsøke lege dersom du opplever endringer i farge, konsistens eller lukt som varer lengre enn en uke.

- Nyanser av gult, rødt, brunt og grønt kan forekomme, og forteller ulike ting om mannens helsetilstand, sier doktor Purvis.

Han mener du bør dra til urologen eller andrologen hvis du har grønn- eller rødbrune nyanser i ejakulatet.

Sæden er gul eller gulaktig: Dette er normalt. Sæden blir mer gulaktig jo lenger den «lagres».

Sæden er rødaktig: Frisk rød, rødbrun sæd eller sæd med små mørkebrune partikler tyder på blod i sæden. Den vanligste årsaken til blod i sæden er infeksjon i kjønnskjertlene. Gjentatt ejakulering i korte tidsrom kan medføre blod i ejakulatet på grunn av slitasje på de små blodkarene.

Sæden er grønnaktig: Tyder som regel på en gonoré-infeksjon.

Hva er normal mengde sæd?

Hva som er normal mengde ejakulat kan variere fra person til person, men en vanlig utløsning er omtrent som en teskje, mellom to og seks milliliter væske.

- Utløsningen inneholder omtrent 300 millioner sædceller, like mange som hele USAs befolkning, sier Eikenes.

Konsistensen varierer

- Ved romtemperatur, eller i den varme skjeden, vil sæden bli gradvis mer tyntflytende fordi spermiene, som er bundet til proteinmassen, skal komme seg løs og lettere kunne svømme til livmorhalsen, forteller Purvis.

Ejakulatet er tykkere: Kan skyldes skade på prostatakjertelens funksjon.

Ejakulatet er tynnere: Kan skyldes tette kanaler i sædblærene.

Ejakulatet er mer klumpete: Kan skyldes infeksjon i prostatakjertelen (prostatitt).

- Men vi skal merke oss dersom man har sex hyppig, som flere ganger om dagen, klarer ikke kjønnskjertlene å fylle seg mellom hver gang de tømmes. Resultatet er at sæden kan forandre konsistens, sier Purvis.

Dehydrering i forbindelse med store treningsmengder og medisiner (spesielt alfablokkere) kan på virke ejakulatets konsistens og mengde.

Les også: Dette forteller urinen om helsen din

Maten du spiser påvirker smak og lukt

Stoffet som gir sæden sin karakteristiske lukt heter spermin, og dannes i prostata.

- Min teori går ut på at spermin har ren bakteriedrepende funksjon, og et tradisjonelt tegn på kronisk infeksjon i prostata var at det dukket opp sperminkrystaller i sæden, forteller androlog Ken Purvis.

Lukten og smaken på sæd kan også påvirkes av hva du spiser.

- Det er stor individuell variasjon i hvordan sæden lukter og smaker. Den kan beskrives som brie, kakedeig, mandler, salt, krydder, alfagress, gjær, kokos eller frukt, ifølge biolog Eikenes.

Han forteller at kosthold kan bidra til å påvirke lukt og smak, for eksempel gjennom røyking.

Denne saken ble første gang publisert 20/09 2018, og sist oppdatert 20/09 2018.

Les også