- Nok av ekteskap som har gått fyken på grunn av Birken

Johan Kaggestad er full av lovord om Birken, men sier prestisjen har blitt så stor at strikken kan dras for langt.

- Det skal jo sies at det er nok av ekteskap som har gått fyken på grunn av Birken, sier Johan Kaggestad. Her avbildet i Oslo i 2012.
Publisert

– Birkebeinerrittet har betydd veldig mye for sykling, spesielt for mosjonister som har en gulrot å trene mot. Mange har dette som årets store mål og det gjør det lettere å ha kontinuitet i treningen, sier TV2-eksperten til Østlendingen.

– NSB ønsker ikke sykler på toget

Birkebeinerrittet favner om alt av syklister, de som er der for å vinne, kapre merket og de som har som eneste mål å komme seg over fjellet innen sperrefristen.

Slik blir birkenværet

– Det positive er at det i et ritt som Birken er rom for alle. Så er det også viktig at rittet ikke blir for stort, slik at folk husker opplevelsen og ønsker å komme tilbake, sier han til Østlendingen..

Mye trening

Flere og flere sykler fort i Birkebeinerrittet.

Det trenes mye, utstyrsjaget, både på ski og sykkel har vært der i mange år og kravene for å ta det ettertraktede Birkebeinermerket blir bare større.

– Det er mange birkebeinere som trener langt mer enn Eliteserie-spillerne i fotball, sier Kaggestad, som ikke vil gå med på at Birken har blitt hysterisk, men mener likevel enkelte kan dra det for langt.

– Hysterisk er det ikke, spesielt ikke fra arrangørens side som jeg synes gir gode og fornuftige råd i forkant. Men det er jo hva man gjør det til selv. Det finnes jo gærninger som investerer mye i dette, men de har også mål de vil oppnå. Det er et voldsomt nivå på de beste i aldersklassene, det er en hobby som de trives med og det er det viktigste. Akkurat som andre liker å fiske, eller spille klarinett, liker disse å sykle. Men det skal jo sies at det er nok av ekteskap som har gått fyken på grunn av Birken, sier han humrende.

– Er Birken utelukkende sunt?

– Det gjøres mye studier rundt akkurat det, spesielt med tanke på hjertefeil og lignende. Det er interessante studier som viser at flere utholdenhetsutøvere får hjertefeil. Også må man jo se på konsekvensene av det å bli 20 minutter bedre i Birken. Hvor lykkelig blir du selv av det og hvor lykkelig blir de rundt deg av det. Jeg vil si at god nok fysisk form er de som er midt på treet i Birken, sier Kaggestad til Østlendingen.

Tøff dobbel

Av 17.000 syklister i Birkebeinerrittet, sykler omlag 80 av disse også Ultrabirken fredag, 120 kilometer fordelt på 2.450 høydemeter, der 41 prosent av løypa er på sti.

– Det er en knalltøff kombinasjon. Det er ingen tvil om at fredagens kraftprøve sitter i kroppen når du stiller til start lørdag, sier daglig leder i Birken, Jo Gunnar Ellevold, som ikke er bekymret for helsa til de som stiller i begge.

– De som er i den kategorien er så godt trent at de vet akkurat hva de begir seg ut på.

Johan Kaggestad sammenligner det med det tøffeste syklister kan gjøre.

– Det spørs selvfølgelig hvor mye du gjør ut av det, men kjører du full pinne kan det sammenlignes med to fjelletapper i Tour de France. Vanligvis trenger du 24 timer på å restituere deg til et nytt ritt, men det får ikke deltakerne her. Det er ikke en oppgave du bestemmer deg for gjennom et veddemål på nyttårsaften, sier han med et smil.

Les flere saker fra Østlendingen.