- Nå kan du spise masse karbohydrater
Skal du løpe Oslo Maraton i morgen? Da kan du få bruk for disse rådene.

(SIDE2:) Uansett hvor mange kilometer du skal løpe, eller hvor god form du er i, er det viktig å være bevisst på løpeteknikk. Har du dårlig teknikk, kan du faktisk bruke krefter på å bremse din egen fart, uten at du er klar over det.
- Det er viktig å ha best mulig løpsøkonomi, forteller friidrettsutøver og motbakkeløper Sindre Buraas.
Han har flere NM-medaljer og debuterte i VM i friidrett i august i år.

- Det går ut på å løpe billigst mulig, ved at bevegelsene går i fartsretningen, og at du ikke bruker unødvendige krefter på å gå mye opp og ned i steget. Det skal gå mest mulig framover, sier han.
Særlig armene er noe mange ikke tenker nok på når de løper, men det at de peker framover og ikke svinger til siden, er viktig. Dessuten bør du ha det løperne kaller en majestetisk holdning.
- Det betyr at man ikke skal klemme seg sammen og bli krokete, men løfte brystet fram, sier Sindre.
- Vær agressiv
- Et annet tips er å lene seg litt forover. Lener man seg for mye bakover blir man fort veldig sei. Man bør heller være litt aggressiv, og møte underlaget. Kommer det en liten kneik, så løper man litt kjappere, så man får man mer flyt. Det er viktig å hele tiden være litt «på».
Han har hjulpet mange med løpeteknikken, og ser tydelig framgang.
- Jeg løper gjerne ved siden av, og så sier jeg at de skal lene seg litt framover. Og så løper de plutselig veldig mye fortere. De blir liksom veldig giret, sier han.
Sindre anbefaler også å tenke på hvor man plasserer foten.
- Et tips er å ha litt høy frekvens på stegene, og forsøke å sette beina rett under hofta, slik at man ikke stemmer imot, forklarer han.
Har du lyst å komme i gang med løpingen? Sjekk ut Side2s løpeprogram!
PROGRAM FOR DEG SOM TRENER TRE GANGER I UKEN
PROGRAM FOR DEG SOM TRENER FIRE TIL FEM GANGER I UKEN
Dette gjør du frem til løpet
Lørdag denne uken er det Oslo Maraton, og over 20 000 personer, fra både inn og utenbys skal løpe. Selv om teknikk er viktig, bør du imidlertid ikke henge deg for mye opp i dette under selve løpet.
- Det er mange forskjellige stiler, også blant de beste. I selve konkurransen handler jo bare om å løpe og være aggressiv og på. Hvis man da skal tenke på det å være kjempe oppå tærne og sånn, så blir man fort veldig sliten, sier Sindre.
Nå som det bare er timer igjen til løpet, er det viktigste å slappe av.
- Bare ro ned og gled deg, sier han.
- Spis godt, og få i deg mineraler. Jeg liker å spise potetgull dagen før lange løp. Og drikk gjerne litt brus også, sier han.

Også friidrettsutøver og Norges-mester Ingvill Måkestad Bovim anbefaler å bruke kvelden før løpet til å kose seg litt.
- Nå handler det bare om å samle energi, så man kan presse seg mest mulig på konkurransedagen, sier hun.
- Spis bra. Nå kan du gjerne spise en karbohydratrik middag. Pasta eller noe annet enkelt, sier hun.
Både hun og Sindre understreker viktigheten av å få i seg mer karbohydrater enn ellers.
- Betyr det at man gjerne kan skeie ut dagen før et løp?
- Ikke sånn altfor mye, for har man spist en stor godteriskål, så blir man jo ofte litt oppblåst og får vondt i magen. Jeg ville ikke gjort altfor mye sprell, men man kan gjerne spise en sjokolade.
- Fokuser på å drikke nok, men styr helst unna alkohol. Ta heller de vinglassene etter løpet, råder hun.
- Hold deg til planen
Å spise en god frokost på løpsdagen er også svært viktig.
- For eksempel havregrøt eller brødskriver, ettersom hva man liker. Men det er veldig viktig at man får i seg noe mat, selv om man er nervøs, sier hun.
Hun anbefaler å planlegge hva du skal spise dagen før, og holde seg til planen.
- Ikke begynn å tenke på hva du har lyst på selve dagen. Det er det dummeste du kan gjøre, for da har du ofte ikke lyst på noe, sier hun.
Også når det gjelder selve gjennomføringen av løpet, mener Invgvill det er lurt å ha en plan. Hun anbefaler å gå inn på løpsarrangørens nettsider og sjekke ut kart og løypeprofil. Slik blir det lettere å sette seg mål, og avpasse farten etter målet, forklarer hun.
- Jeg vil virkelig anbefale å løpe med klokke. Det er jo kilomerspasseringer underveis, slik at du kan se hvordan du ligger an tidsmessig i løypa, sier hun.
- Det er lett å bli kjempeivrig til å begynne med når det er publikum, masse folk og kult å løpe. Men hold deg til planen din likevel, så du ikke går på en smell, råder hun.