- Man skal fremsnakke mat, ikke baksnakke mat
Det er et talent å spise riktig for prestasjon, mener ernæringseksperter fra Olympiatoppen.

Olympiatoppen, OSLO (SIDE2): Å velge næringsrik mat er avgjørende for prestasjonen og dine treningsmål.
Velg riktige karbohydrater
- Det er et talent å spise riktig for prestasjon, sa Heidi Holmlund i et foredrag på «Fagseminar om idrettsernæring» tidligere denne uka.

Hun er klinisk ernæringsfysiolog og har jobbet i Olympiatoppen siden 2006. I sitt foredrag snakket Holmlund blant annet om karbohydrater i forhold til utholdenhet og lagspillidretter.

Ernæringsfysiologen er glad «lavkarbo-bølgen» nå ser ut til å ha roet seg.
- Det handler ikke om man ikke kan spise karbohydrater, det handler om mengde, uttalte hun i sitt foredrag.
- Man må se på hva som er næringsrike karbohydrater og hva som er tomme kalorier, mener Holmlund som også påpekte viktigheten av å lære barn og unge riktige kostholdsvaner fra de er små.
- Barn og unge trenger ikke å lære om næringsstoffer eller bare at det finnes karbohydrater, men om mat og for eksempel ulike type karbohydrater.
Positiv holdning
Ernæringsfysiologen fra Olympiatoppen er også opptatt av matglede og det sosiale aspektet rundt et måltid.
Blant annet sier Holmlund at man skal man snakke positivt om maten som blir servert når man sammen setter seg rundt bordet.
- Man skal fremsnakke man, ikke baksnakke mat, forklarte hun.

- Hvis man sitter rundt et bord og noen sier «Æsj, der er den fisken igjen» eller «det er ikke lov med dessert» så kan det skape negative tanker og holdninger til maten og det å spise.
Muskelvekst
Ernæringsfysiolog André Baumann er enig med sin kollega at hovedfokuset når det gjelder karbohydrater bør være komplekse karbohydrater.

Han mener også det er viktig å understreke at når det gjelder muskelvekst så er det ikke bare proteiner som er viktig.
- Karbohydratbehovet er ikke like stort for muskelstyrke som ved utholdenhet, men det skal være fokus på komplekse karbohydrater. Og for å bygge nok muskelmasse så kan man ikke ligge i kaloriunderskudd, forklarte Baumann i sitt foredrag på fagseminaret.
Når det gjelder inntak av proteiner så understrekte Baumann at det ikke bare er den klassiske proteinshaken eller sjokolademelken etter trening som er avgjørende for å bygge muskler.
- Man må sørge for større proteinsyntese enn proteinnedbryting, forklarte ernæringsfysiologen som anbefaler å spise 4-6 hovedmåltider om dagen med et proteininntakk hver tredje-fjerde time (med 20 - 25 gram protein per måltid). Videre i sin oppsummering mener Baumann at man skal spise mellommåltider etter behov. Få i deg cirka 1,5 - 2 gram protein per kilo kroppsvekt per dag, og 5 - 7 gram karbohydrat per kilo kroppsvekt per dag. Når det gjelder inntak av fett er rådet fra Baumann å bruke de generelle anbefalingene fra Helsedirektoratet.
