Kristian var lat og tjukk. Så inngikk han et veddemål med faren ...

Nå trener han over 500 timer i året og er blant Norges beste maratonløpere.

NYTT LIV: I starten av 20-årene livnærte tromsøgutten Kristian Ulriksen seg som pokerproff og reiste verden rundt for å spille kort. Sene netter og festing førte ofte til møter med kjendiser som tidligere Barcelona-stjerne Ronaldinho.
Publisert

Mange har sett deg selv i speilet og innsett at sine beste dager er over. Magen er større, håret er tynnere og ansiktet gir inntrykk av at det du trenger aller mest er fire måneder med søvn.

USUNN LIVSSTIL: På midten av 2000-tallet livnærte Kristian Ulriksen seg som pokerproff. Sene netter rundt filten førte til en usunn livsstil.

Men dersom det er motivasjon du trenger for å komme i litt bedre form, la deg inspirere av Tromsø-mannen og tidligere pokerproff Kristian Ulriksen.

Siden han var 18 år livnærte han seg som pokerproff. Tromsøværingen reiste verden rundt og spilte om millioner av kroner. Men desto flere kroner som rullet inn på konto, jo flere sene netter med fest, alkohol og usunn mat. Det tok ikke mange år før vekten økte i takt med bankkontoen.

Ulriksen begynte å bli lei den usunne livsstilen. Som gamblere flest, klarte han derfor ikke å la være da faren la dette veddemålet på bordet i 2011: Kristian skulle klare å løpe et maraton på under tre timer.

Seks måneder senere løp den da 25-år gamle pokerproffen Midnight Sun Maraton på 2 timer og 59 minutter.

Veddemålet med faren ga mersmak, og i dag, fem år etter sitt første maraton, er Ulriksen blant Norges beste maratonløpere. Pils og pokersjetonger er byttet ut med asfalt og løpesko. Ulriksen, som har rukket å fylle 29 år, trener mellom 500 og 700 timer i året. I tillegg har han full jobb ved siden av.

ALLTID PÅ FARTEN: Kristian har full jobb ved siden av maratonløpingen, men forsøker å klemme inn 500-700 treningstimer i året.

- Jeg prøver å leve som en toppidrettsutøver for å se hvor god jeg kan bli, sier Ulriksen.

I 2015 hadde han Norges niende beste tid i Berlin Maraton 17. september er Ulriksen klar for å løpe Oslo Maraton. Her deltar han som en del av Team Maxim, sammen med kjente utøvere som tidligere langrennsløper Anders Aukland, håndballspiller Heidi Løke og roer Olaf Tufte.

Knallhardt program

Men hvordan klarer man å være i 100 prosent jobb, men samtidig løpe for harde livet året rundt? På oppfordring fra Side3, deler Ulriksen sitt treningsprogram med dere kjære leser.

- Jeg har full jobb, men prøver å leve som en toppidrettsutøver ved siden av. I hovedsak trener jeg to økter om dagen – før og etter jobben. I tillegg prøver jeg å utnytte helgene så godt det lar seg gjøre med mye trening og mye hvile, sier Ulriksen.

Ifølge han selv er det ikke mye "hokus pokus" rundt treningsprogrammet.

Kristians personlige rekorder

10000m: Hytteplanmila gateløp - 32.06 (2015)

Halv: Drammen Halvmaraton - 1.11.06 (2015)

Helmaraton: Berlin Maraton - 2.27.30 (2015)

- Det er ingen hokuspokus ved treningsarbeidet mitt. Prinsippene ved utholdenhetstrening som fungerer, er velkjente. I praksis betyr det at jeg kjører to tøffe intervalløkter i uka samt én lengre tempoøkt. Resten er svært rolig mengdetrening, forklarer maratonløperen.

Etter noen år med trening og løp, mener Ulriksen at det er først nå at den virkelige jobben starter.

- Jeg har trent meg opp til et bra nivå de siste årene, men tenker at det egentlig er nå jobben begynner. Jeg har gitt meg selv to år fra nå til å trene for fullt, og det blir spennende å se hvor langt det er mulig å drive det. Jeg trener etter det prinspippet om at du kun blit så god som innsatsen du legger ned. Det betyr at jeg ikke tror på lettvinte løsninger, men mye og hard trening.

Forklaring på pulssoner

Sone 1: 60–72,5 % av makspuls

Sone 1 er den laveste intensiteten i skalaen for utholdenhetstrening. Trening i denne sonen er rolig langkjøring og du forbrenner hovedsakelig fett.

Sone 2: 72,5–82,5 % av makspuls

Sone 2 har veldig mange likhetstrekk med sone 1. Du forbrenner hovedsakelig fett, treningen gjennomføres som sammenhengende løping og intensiteten skal være såpass lav at du kan prate underveis.

Sone 3: 82,5–87,5 % av makspuls

Sone 3 er sonen som skiller mellom aerob og anaerob trening. Øvre grense for sone 3 er den høyeste farten du kan holde hvor kroppen produserer mindre melkesyre enn den fjerner fra musklene. Dette skillet kalles anaerob terskel.

Sone 4: 87,5–92,5 % av makspuls

I Sone 4 trener du så intensivt at kroppen produserer mye melkesyre. Tiden du kan trene i denne sonen før du stivner er begrenset.

Sone 5: 92,5–100 % av makspuls

I sone 5 løper du opp mot makspuls. Makspulsen din er ikke trenbar, den er som den er.

Treningsprogrammet

Mandag

Langintervaller i sone 3 - 40-50 minutter

Tirsdag

Økt 1: Rolig løp - 45 minutter

Økt 2: Rolig løp - 70 minutter

Onsdag

Hurtig langtur/fartslek - 70 minutter

Torsdag

Økt 1: Rolig løp - 45 minutter

Økt 2: Intervaller sone 3-4

Fredag

Rolig løp - 70 minutter

Lørdag

Økt 1: Langtur rolig – 100 minutter

Økt 2: Rolig løp: 45 minutter

Søndag

Økt 1: Rolig løp – 70 minutter

Økt 2: Rolig løp - 60 minutter

AKTIVE: Kristian Ulriksen og kjæresten Kathrine Kvernmo har en aktiv livsstil. Kathrine er ultraløper. Årets ferie gikk til St. Moritz og høydeopphold.

- Kjører ingen diett

Ved et slik program, er det nok mange som stiller spørsmål rundt kosthold og diett. Ulriksen sier til Side3 at han kun fokuserer på å spise sunn kost.

- Jeg kjører ingen diett eller spesielt regime på kosthold, men er opptatt av å spise normal sunn kost. Det betyr 4-5 måltider i døgnet, der jeg er påpasselig med å ikke spise for mye hver gang.

Godteri og brus har jeg kuttet ut. Det går på at når kroppen får mye sukker, så vil den gjerne ha mer. Lavkarbo er derimot ikke tingen for meg som trener såpass mye.

Balansegangen er å spise så mye at jeg har energi til trening, men ikke så mye at vekta går i været, humrer tromsøværingen.