Kjøpeguide: Skallbekledning for vinterbruk

Skalljakke for vinterbruk

Dette må du tenke på når du kjøper skalljakke eller skallbukse for vinterbruk.

God valg: På turer med våt snø og veksling mellom pluss- og minusgrader er membranklær et godt valg, Men det er vanskelig å finne jakker som går godt nedover rumpa.
God valg: På turer med våt snø og veksling mellom pluss- og minusgrader er membranklær et godt valg, Men det er vanskelig å finne jakker som går godt nedover rumpa.
Sist oppdatert

Vinterstid er ytterplaggene svært viktige. Riktig valg av skalljakke og skallbukse handler både om materialer og design.

Bomull for tørre forhold

For tørre og kalde vinterturer er bomullsklær fortsatt et veldig godt alternativ. Tettvevd bomull har god vindtetthet samtidig som den slipper fuktighet ut. Vanntettheten er brukbar så lenge bomullen er godt impregnert, men plagget vil uansett trekke vann i større eller mindre grad.

Våt bomull bruker lang tid på å tørke. Ved våte forhold som veksler mellom pluss- og minusgrader, fryser bomull til et ispanser. Bomullsplagg er relativt rimelige.

Sponset innhold
Se bestselgerene hos Fjellsport

Mikrofiber er materialer lagd av tråd som er så tynn at 9000 meter veier mindre enn ett gram. I turklær er mikrofiber av polyester vanlig. Plagg i mikrofiber er lette og bevegelige. De har god vindtetthet og pusteevne, mens vanntetthet og slitestyrke er dårligere, men de tørker svært fort om de blir våte. På lange skiekspedisjoner, spesielt i Antarktis, velger mange plagg i mikrofiber. Til røffere bruk som gir mer slitasje kan de fort bli litt skjøre.

Tradisjonsrik: Bomulls­ano­rakken er like god som den alltid har vært, og er fortsatt et godt valg i vinterfjellet.
Tradisjonsrik: Bomulls­ano­rakken er like god som den alltid har vært, og er fortsatt et godt valg i vinterfjellet.
Både Bergans og Norrøna har 
bomullsanorakker (grønn jakke). Prisen her 
ligger rundt 1500 kroner. Bergans sin Antarctic-dress (rød og blå dress til venstre) er et godt alternativ om du velger mikrofiber. Den får du til rundt 3000 kroner pr. plagg. Klättermusen Freke Salopette (bukse til høyre) er en ekstremt solid og gjennomarbeidet bukse. Du må fort ut med over 6000 kroner for den, men da har du antagelig bukse i årevis. Den blå jakken er Norrøna Svalbard Gore-Tex-jakke.
Både Bergans og Norrøna har bomullsanorakker (grønn jakke). Prisen her ligger rundt 1500 kroner. Bergans sin Antarctic-dress (rød og blå dress til venstre) er et godt alternativ om du velger mikrofiber. Den får du til rundt 3000 kroner pr. plagg. Klättermusen Freke Salopette (bukse til høyre) er en ekstremt solid og gjennomarbeidet bukse. Du må fort ut med over 6000 kroner for den, men da har du antagelig bukse i årevis. Den blå jakken er Norrøna Svalbard Gore-Tex-jakke.

Skalljakker med Gore-Tex

Membranmaterialer som Gore-Tex, Dermizax og eVent er i utgangspunktet vanntette og pustende. Velger du vinterdress i et slikt materiale, kan den også fint brukes i våte forhold vår, sommer og høst.

Ulempen er at pusteevnen er dårligere enn for mikrofiber og bomull, og prisen er ofte høyere. Blir det riktig kaldt, kan dampen fra kroppen fryse på innsiden av jakka eller i verste fall mellom lagene i membranen. Men siden membranene stadig blir bedre, har dette problemet blitt mye mindre nå enn det var for 10–20 år siden.

Sjekkliste før kjøp av skalljakke og skallbukse

Passform – jakke

Til vinterbruk i fjellet bør jakka gå godt nedpå rumpa. Kommer stormen settende, må det ikke lekke inn luft mellom jakke og bukse. Vinterjakka kan gjerne være mer romslig enn sommerjakka, med plass til tjukk genser under. Ermene må være lange nok med god margin.

Hette

Vinterjakka må ha skikkelig hette, som er sydd fast til jakka eller festet med glidelås. Trykknappfesting er ikke bra nok i uvær. Jeg foretrekker en romslig hette som dekker godt langs siden av ansiktet. Ulempen er at sidesikten blir dårligere. Fronten av hetta må være avstivet, og den må kunne reguleres i ulike posisjoner. Sjekk hvor enkel hetta er å få på og at den har plass til lua.

Lufting

Lufting under ermene på jakka og i siden av buksa er svært praktisk, men sjekk at glidelåsen glir godt og er enkel å lukke helt. Selv små hull kan bli veldig kaldt i storm og kulde. Stoffklaff med borrelås, trykknapper eller annen lukking over alle glidelåser er en ekstra sikkerhet.

Lommer

Antall og størrelse på lommer varierer. Tenk gjennom ditt behov. Sjekk også om lommer kommer i konflikt med ryggsekk eller pulksele.

Buksehøyde

Bukse og jakke må ha god overlapp. Ei vinterbukse må minst være livhøy, og gjerne gå helt opp til brystet. Vanlige, hoftehøye bukser passer vinterstid kun sammen med svært lange jakker.

Forsterkninger

Kraftig stoff og forsterkninger øker holdbarheten, men gir høyere vekt og stivere stoff. Dette må du vurdere ut fra eget bruksområde. Buksa slites normalt mer enn jakka, og du må ikke ha bukse og jakke av samme modell. Mulighet for å legge inn isolasjonsplater på knærne er en fordel.

Om du kjøper brukt...

Mange bra vinterklær ligger ubrukt rundt omkring. Sjekk at glidelåsene glir godt og se etter slitasje rundt ermene eller anklene, på borrelåser og på de tapede sømmene inne i klærne.

Betjening

Vinterklær skal kunne opereres med hansker, helst også med votter. Glidelåser bør ha anheng, eventuelt kan du binde på dette selv. Sjekk at stramminger, lommer etc. kan betjenes med én hånd, uten at du må ta av vottene.

Dobesøk

På lengre turer er det et absolutt krav at du kan gjøre ditt fornødne uten å måtte ta av jakka. På liv- eller brysthøye bukser betyr det at glidelåsen i siden må gå helt opp, eller at det må være såkalt "drop seat".

Plass til støvler

Vinterfottøy tar gjerne mye plass, derfor er det viktig at buksebeina er vide nok nederst. Har buksa integrert snølås, kan du ofte droppe gamasjer.

Denne saken ble første gang publisert 14/11 2017, og sist oppdatert 22/11 2017.

Les også