Hemmeligheten for å holde seg skadefri
Noen løpere har aldri hatt en eneste skade.

(SIDE2): For mange er det å løpe et maraton noe man gjør en gang, mens andre løper maraton på maraton, som for eksempel komiker Eddie Izzard som allerede har begynt på sine 27 maraton.
For den 54 år gamle komikeren skal de 27 maratonene han løper i Sør-Afrika symbolisere de 27 årene Nelson Mandela satt fengslet under apartheid
Han skal altså løpe over 100 mil og selv om han helt sikkert har ladet opp med rett trening og har utstyret i orden så vil den tøffe utfordringen gi risiko for skader, skriver Daily Mail.
10k in on my 4th marathon in 4 days @bbcthree @sportrelief pic.twitter.com/0TKya55Ujb
— Eddie Izzard (@eddieizzard) 26. februar 2016
Men hva er det egentlig som gjør at man klarer å unngå skader og hvorfor får noen skader, mens andre slipper unna?
En studie i British Journal of Sports Medicine slår fast at det fins noen som aldri har hatt en treningsskade, ikke engang en krampe, på tross av mye hard trening.
Aldri hatt en treningsskade i hele sitt liv
Forskerne ved Harvard undersøkte 249 kvinnelige løpere som løp minst 30 kilometer hver uke over en toårsperiode. De fant at 100 av dem utviklet alvorlige skader og 40 av kvinnene opplevde mindre skader. I studien identifiserte også forskerteamet 21 kvinner som var så heldige at de aldri hadde hatt en eneste treningsskade i sitt liv.
Tidligere studier har vist at dersom du tidligere har opplevd en skade forårsaket av trening er det en god målestokk på om du vil oppleve en ny en.
Forskerne ville finne ut om grunnen til at disse kvinnene aldri hadde opplevd en skade var på grunn av hvordan de løp, om de løp på en måte som var mer skånsom for legger og føtter.
De analyserte hvordan hælen treffer underlaget, og hvorvidt dette påvirket om kvinnene hadde større risiko for skade.
Kvinnene ble plukket ut fordi de løp på en måte hvor hælen treffer underlaget først, istedenfor tåballen. Forskerne fant at gruppen som aldri hadde opplevd en skade landet lettere på hælene enn den gruppen som hadde opplevd alvorlige skader.
- Et lett steg er viktig
- Vi er i stor grad enig i mange av poengene som blir tatt opp, sier butikksjef ved Løplabbet i Pilestredet, Ørjan Strandberg-Jensen til Side2.
Selv er han aktiv mosjonist, og trener 5-6 ganger pr. uke. I tillegg løper han 10 km og halvmaraton-løp.
- Et lett steg ser ut til å bidra til at de fleste løper mer økonomisk og skadefritt. Generelt sier vi at god løpeteknikk er viktig.
Ifølge Strandberg-Jensen er det i hovedsak fem punkter som er avgjørende for å ha en god teknikk.
1. Utgangsposisjon – god holdning
2. Det kontrollerte fallet
3. Høyere frekvens – flere steg og kortere skritt
4. Retning og armbruk
5. Kneløft
- Det er viktig at all endring i teknikk foretas gradvis og over lengre tid, ellers vil man kunne få belastningsskader. I mange tilfeller er det flere årsaker til at en belastningsskade oppstår, og både indre og ytre faktorer spiller inn, sier han.

Indre faktorer kan være alder, vekt, redusert bevegelighet, feilstilling i ledd, svak muskulatur, ugunstig løpeteknikk og tidligere skader, mens ytre faktorer kan være underlag, sko, utstyr og vær.
Han anbefaler å forebygge skader og viktig for de som løper mye er følgende:
1. Riktig treningsprogresjon.
2. Riktige sko.
3. Trening som ikke er for ensformig. Når du løper, variér øktene, intensiteten og distansen. Kombiner for eksempel rolige langturer med intervalløkter og løping i motbakker, og suppler gjerne med annen type trening.
4. Styrke-, balanse- og stabilitetstrening
5. Forbedring av teknikk. For eksempel ved å delta på et teknikkurs, ta en teknikkanalyse eller få hjelp av en fysioterapeut.
6. Nok restitusjon