Bruk av gassbrennere

Temperaturer ved bruk av gassbrenner

Det du trenger å vite om trykk og temperaturer når du bruker gassbrenner.

BEST OVER NULL GRADER: Koketiden øker når det er kaldt.
BEST OVER NULL GRADER: Koketiden øker når det er kaldt. Foto: FOTO: colourbox.com
Publisert Oppdatert

Selv om vi har fått disse gassbrennerne til å fungere i temperaturer ned mot 15 minusgrader, er det ikke optimalt å bruke brennerne når det er under null grader.

Trykk og temperatur

Selv om gassboksen er full, må du regne med at koketida - for f.eks. vann - øker med opptil 30 prosent ved fem kuldegrader sammenlignet med fem varmegrader. Ved ca. 15 minusgrader øker koketida for vann med rundt 60 prosent. Kuldetoleransen synker i tillegg kraftig når innholdet i gassbeholderne minker - noe som vil gi enda lengre koketid enn våre enkle forsøk viste. De ble gjort med fulle gassbokser.

Som eksempel vil en boks med 80 prosent butan og 20 prosent propan teoretisk ha overtrykk (fungere bra) ned til ca. seks minusgrader når boksen er ny, mens den trenger ca. 4 plussgrader når boksen er ca. 2/3 full. Dette gjelder brennere der gassboksen skal stå med ventilen opp under bruk.

I tillegg er gass relativt dyrt i forhold til bensin, og skal du på langtur, vil gassboksene (selve emballasjen) både veie mer og ta mer plass enn tilsvarende mengde flytende drivstoff. Skal du imidlertid være ute én eller to dager og det er plussgrader ute, er en god gassbrenner en meget god løsning - både med tanke på praktisk bruk, vekt, volum og effekt på brenneren.

Ulike kokepunkt på gass

Årsaken til at gass fungerer dårlig i kulde, handler om kokepunkt for de ulike gassene. Under kokepunktet vil gass opptre i flytende form. For å få den til å virke godt i en brenner, bør den omliggende temperaturen ligge et godt stykke over kokepunktet.

For de to mest kjente gassene som brukes - propan og butan - ligger kokepunktet på henholdsvis -42 grader og -0,5 grader. Av dette kan en se at propan faktisk kan fungere ved veldig lave temperaturer. Men propan krever høyt trykk og meget solide flasker, slik at ren propan ikke er egnet på små turapparater. Ved å blande propan med andre gasser, f.eks. butan, kan gassen oppbevares på lettere bokser, men da mister du mye av propanens toleranse for kulde.

Når det er kaldt ute, kan det bli for dårlig trykk på gassboksen til at brenneren fungerer optimalt. Om brenneren har et system som forvarmer gassen (tilførselen går om brennerhodet), kan du prøve å legge boksen på siden eller med ventilen ned etter at du har fått fyr på blusset for å ta ut gass i væskefase/væskeform.

På enkelte brennere står det at de takler gass både i gassfase og væskefase, men dette er ikke merket på alle. Sjekk med leverandør, og prøv for all del ikke dette for første gang inne i teltet!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning