Er det normalt at personlige trenere flørter med medlemmene?

Se hva treningseksperten svarer her.

Foto: Petter Berg
Publisert

(SIDE2): Torsdag svarte treningsekspert Helene Høimyr Side2-leserne. Mange lurte på hvordan de kunne opprettholde formen gjennom julen mens andre hadde mer konkrete spørsmål.

En fikk «vel god hjelp» av en personlig trener på sitt senter.

SPØRSMÅL:

«Jeg var å trente så kommer det en personlig trener bort til meg og begynte å snakke voldsomt med meg (har ikke betalt for personlig trener) han så at jeg hadde litt vont i foten og foreslo at han skulle hjelpe meg med å trene. Vi gjorde en øvelse til han avbrøt meg og spurte om han kunne holde på hoftene mine(det var bedre for øvelsen hvis hoftene mine ble holdt) han stod bak meg og tok meg nærmest på rompen. Antar at han var ca 24 år gammel, jeg er 15. Er det normalt at personlige trenere flørter med medlemmene?»

SVAR:

«@Mia: Hei! Jeg forstår at dette føltes ubehagelig, og det det er viktig å si fra om noen tråkker over streken. Noen ganger er det slik at personlige trenere kanskje må berøre kundene sine, men dette avklares alltid først, slik at kunden sier fra om det er ok. Han/hun ville helt sikkert bare hjelpe deg, selv om du ikke har kjøpt timer hos en personlig trener. Håper du fortsetter å trene likevel, også i juleferien! Mvh Helene Høimyr.

SE SPØRSMÅL OG SVAR PÅ SKJEMA UNDER:

Tren i julen!

Julen er kanskje den tiden på året hvor mat er den viktigste delen av feiringen. Å kose seg betyr ofte å spise og drikke mer enn vanlig, og gjerne matvarer vi ellers ikke spiser så mye av. Lurer du på hvordan du kan opprettholde treningen gjennom høytiden?

Vår treningsekspert Helene Høimyr svarer på dine spørsmål.

Foto: kunnskapsriktrening.blogg.no

- I tillegg til kaker, sjokolade, marsipan, juleøl og brus, blir dessverre ofte treningen lagt på hylla i julen. Mange har en hektisk juletid, hvor dagene handler om å sitte til bords i mange timer, og gjerne kjøre fra selskap til selskap, sier Høimyr.

Hun har en mastergrad i molekylærbiologi/fysiologi med skjelettmuskler som spesialitet og har også utdannet seg til kost- og treningsveileder og personlig trener på NIH. I tillegg jobber hun som personlig trener, spinning- og salinstruktør, og er kvinnen bak Side2 bloggen Kunnskapsriktrening. hun mener at mye er gjort dersom man tenker litt på hva man spiser.

- Kombinasjonen av høyt inntak av mat og drikke, og mindre aktivitet enn vi ellers har, eller burde ha, gir en dårlig start på det nye året. Det skal ikke mye til for å balansere inntak med forbruk av energi, slik at formen og vekten opprettholdes i løpet av julen. Tenker du litt på hva du får inn, er mye av jobben allerede gjort, sier Høimyr.

Foto: Kunnskapsriktrening.blogg.no

- Ikke dropp treningen!

- Det skal ikke så mye til for å opprettholde formen i ferien, særlig fordi julen ikke er en veldig lang ferie for de fleste. Klarer vi to økter i uken i løpet av juleferien, er vi langt på vei mot en god start på 2014! Her er det ikke snakk om blodslit og milevis med jogging eller langrenn, men effektiv trening der det passer deg. Hjemmetrening i stua, jogging i snøen, eller trening på studio.

Høimyrs råd er å planlegge når du skal trene, og få med deg familien eller venner på en sosial juleøkt i stedet for julemat. Ikke vent med treningen for å se om du får tid, men skap tid i løpet av dagen.

- Få opp pulsen 30 minutter hver dag, som anbefalt av Helsedirektoratet. I hverdagen har vi kanskje ikke tid, men i ferien kan vi gå til juleselskap, ake med barna, eller ha snøballkrig. Pulsen øker heldigvis med lek og aktivitet også!

Julens treningsprogramHer får du Helenes forslag til 3 treningsøkter som passer godt i en hektisk juleuke. Programmet består av en styrkeøkt og to utholdenhetsøkter. Alle tre øktene kan kombineres med hverandre, eller utføres hver for seg. Fokuset på treningen i julen bør være effektivt og helhetlig, særlig om du har liten tid mellom selskapene. Felles for treningsøktene er å varme opp godt på lav intensitet i 10-15 minutter. Velg en aktivitet som passer deg, enten det er raskt gange, løping, sykling eller styrkeøvelser.Økt 1 - Styrketrening med fokus på høy puls og utholdende styrke. Sirkeltrening med 1 minutts jobb pr øvelse, totalt 3-4 runder. Ingen pauser mellom øvelsene, men 1-2 minutters pause mellom hver runde.
  • Øvelse 1: Dype knebøy med kroppsvekt eller kettlebell.
  • Øvelse 2: Push ups, smale eller brede.
  • Øvelse 3: Bulgarsk utfall med kroppsvekt eller kettlebell.
  • Øvelse 4: Opptrekk til stang/kjøkkenbord. Strake eller bøyde ben.
  • Øvelse 5: Dips for tricps på kjøkkenstol. Bena i bakken, eller på en annen stol.
  • Øvelse 6: Crunch med eller uten ekstra motstand.
Økt 2 - LangkjøringLangkjøring kjennetegnes som utholdenhetstrening ved moderat intensitet (pratetempo) over lengre tid enn ved trening på høy intensitet. Finn en aktivitet du liker, som kan utføres på stedet du tilbringer julen. For eksempel jogging, rask gange, ski, sykkel, roing eller svømming.Etter oppvarming opprettholder du, eller øker intensiteten til moderat nivå. Her skal du kunne prate med en treningskamerat uten veldig store problemer, og helt uten følelsen av å stivne i muskulatur. Oppretthold aktiviteten fra 30 minutter og oppover. Jo lengre du holder ut, jo bedre blir treningseffekten av denne økten.Økt 3 - IntervallIntervalltrening er en type utholdenhetstrening som kjennetegnes som effektiv trening ved svært høy intensitet, ved kortere arbeidsperioder. Svært høy intensitet er arbeid med puls over 85% av maksimal hjertefrekvens, eller arbeid med følelsen av å ligge på kanten til å stivne av melkesyre og svært høy pustefrekvens. Melkesyreterskelen er ikke absolutt, så her finnes det individuelle forskjeller.Intervalltrening kan utføres med de ulike aktivitetene nevnt ovenfor, men for å få opp pulsen så høyt som anbefalt i løpet av arbeidsperiodene, anbefales det en aktivitet vi kjenner og har kontroll på. Det er mange måter å utføre intervalltrening på, men felles for alle opplegg er at total arbeidstid bør nå opp mot 20 minutter, med kortere pauser enn intervaller. Varm opp godt og planlegg hvordan du skal gjennomføre økten.Her får du eksempel på intervalltrening mange kan gjennomføre:Intervaller:3 minutter på svært høy intensitet. Her tilpasses hastighet og stigning etter ønske og form. Pulsen øker både ved raskere hastighet og ved brattere stigning enn flatmark. Få opp pulsen til nivået du skal ligge på så raskt som mulig, og hold deg på omtrent samme nivå slik at du ikke sprekker midt i økten.Aktiv pause: 2 minutter på moderat intensitet. Pass på å ikke stoppe, for eksempel å stå på siden av båndet på mølla, eller stå stille med sykkelen. Oppretthold aktivitet og stopp pulsnedgangen for å være klar til intervallet som kommer.Start gjerne med økning i hastighet og/eller stigning i slutten av pausen, slik at du får mest mulig ut av intervallene. Fullfør 6 -7 intervaller før du trapper rolig ned.God juletrening!

Denne saken ble første gang publisert 17/12 2013.

Les også