Derfor føles det ut som at du må kaste opp på trening
Kvalmen trenger ikke å være et tegn på at du er i dårlig form.

(SIDE2): Har du noen gang vært på en treningsøkt og plutselig fått følelsen av at du må kaste opp? Slapp av, du er ikke alene, skriver Shape.com.
Ifølge helsenettstedet kan det være flere årsaker til at du blir kvalm og føler deg dårlig.
Fysiske og psykiske årsaker
Kanskje ikke så overraskende så er det mange som opplever å bli kvalm på grunn av høy intensitet og korte pauser på trening, men ifølge idrettslegen Daphne Scott så kan treningskvalme relatert til anstrengelse skje helt uavhengig av hastighet og intensitet.
Hun forklarer at kvalmen delvis oppstår på grunn av kondisjonsnivået ditt, men at også følelser og angst spiller en stor rolle.
- Hvis du prøver et nytt treningsprogram eller er på et nytt treningsstudio kan den nervøse spenningen i kroppen gi deg urolig mage, sier Scott og anbefaler derfor å redusere hastigheten eller motstanden du trener på slik at kroppen gradvis kan tilpasse seg de nye belastningene.

Drikk nok
«Prestasjon er nært knyttet til kroppens væskebalanse og muskulaturens tilgang på rask energi», skriver Olympiatoppen på sine hjemmesider.
Når du trener så strømmer blodet bort fra tarmen og til musklene som arbeider. Utilstrekkelig med væskeinntak påvirker både blodvolum og hvor effektivt blodet pumpes rundt i kroppen, og dehydrering kan gi både kvalmefølelse og hodepine. Den enkle løsningen er rett og slett at du passer på å drikke nok, både før, under og etter treningsøkten.
LES OGSÅ: Beste snacks før og etter trening
Matvalg
Det er ikke bare væskeinntaket som kan påvirke hvordan kroppen føles under treningsøkta. Hva og hvor mye du spiser kan ha stor betydning for energinivået på trening.
Olympiatoppen anbefaler at måltidet før trening inneholder både protein og karbohydrater, mens fiber- og fettinntaket bør være moderat for å redusere magetrøbbel under økten.
Du bør også unngå store måltider med tungt fordøyelig mat da dette øker sjansen for kvalme, hold, sure oppstøt og magesmerter. Det er selvfølgelig stor forskjell fra person til person på hvordan man reagerer på ulike måltider, men generelt rådes det om å spise et hovedmåltid 2-3 timer før trening og/eller et lett måltid 30-60 minutter før økta hvis du er sulten.
Hormoner
De fleste av oss er godt kjent med hormonet endorfin som ofte omtales som «kroppens eget lykkehormon». Etter en treningsøkt er det mange som opplever å «bli høy» på kroppens egen endorfinrus, men lege Scott forteller at det også er flere teorier om hormoner som kan provosere frem kvalme under treningsøkta.
- For eksempel er det en teori om at hormoner skilt ut av hjernen fører til en frigjøring av katekolaminer som blant annet kan gi til en forsinkelse av tømming i tarmen, sier eksperten.
Medisiner
Noen medikamenter kan gi kvalme som en bivirkning og dette kan i tillegg forverres når kroppen presses til å utføre hard fysisk aktivitet.
Scott anbefaler også at man skal være ekstra oppmerksom på at inntak av antiinflammatoriske medisiner, som for eksempel ibuprofen, da dette kan øke risikoen for å bli kvalm.