De beste varme skihanskene

Det er en utfordring å finne skihansker som både er varme nok og samtidig gir godt grep om staven. Vi har testet 9 ulike typer.

Publisert Oppdatert

Når gradestokken kryper under 5 minusgrader, blir det for kaldt å gå i tynne racinghansker for de fleste. Derfor er det kjekt å ha et par langrennshansker som er litt tykkere, som kan brukes til roligere turer og trening i lave temperaturer. 

Men det kan være vanskelig å finne hansker som dekker begge disse behovene; altså at de er varme nok til å kunne brukes i kulde, samtidig som de har god nok passform og grep til å fungere som langrennshanske.

På fjellet og i Marka

Vårt testpanel har prøvd hanskene i forskjellig vintervær, fra et par plussgrader og regnvær i marka, til mange minus og vind på fjellet. De er også prøvd av skiløpere som har veldig lett for å fryse på hendene, og derfor trenger varme hansker nesten uansett hva temperaturen er.

Fire hanskemodeller er så gode at de fortjener terningkast 5, mener vårt testpanel. Dette er Swix Star XC100, Bjørn Dæhlie Flame Thermo, Johaug Kuusamo Split og Roeckl Landas. Dette er alle hansker som har et godt grep og god passform, i tillegg til at de er så varme at de fungerer som langrennshanske på fjellet eller i lavere temperaturer i marka.

Skal du gå konkurranser, for eksempel Birkebeinerrennet, kan du gjerne velge en av disse hanskene, enten fra start eller som skiftevott i sekken.

Vurder votter

Det er dessuten viktig å være klar over at ingen hansker er varme nok hvis temperaturen nærmer seg 10 minus, da må de aller fleste gå over til votter. Et annet tips er å bruke en tynn ullhanske inni votten, eller trekke vindvotter utenpå hanskene. Blant annet Johaug selger tynne såkalte linere i merinoull, disse fungerer godt i de aller fleste hansker og tar nesten ikke plass.

En god regel kan dessuten være å aldri gå ut på langtur uten å ha med ekstra hansker eller votter i sekken, blir syntetiske hansker våte vil de omtrent garantert bli kalde.

Fryser du lett på hendene er det greit å vite at det finnes godt utvalg av langrennsvotter med god passform som ikke tar særlig mer plass i stavhempen enn en hanske. Dersom du fryser lett i begynnelsen av økten er også et godt tips å starte med votter eller varme hansker, og deretter skifte til tynnere hansker når du har fått opp tempen.

Prøv hansken først

Alle hanskemodellene i testen er prøvd ut på skiturer av flere erfarne langrennsløpere. Det var litt forskjellig hvilke modeller de ulike hadde som sine favoritter, men gjennomgående var de samstemte om hvilke modeller som fungerte bra og mindre bra.

Skal du kjøpe nye hansker bør du uansett prøve hansken først, hva slags passform som passer din hånd kan variere veldig. Husk også at størrelsene kan variere fra modell til modell. 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning