De beste racinghanskene

Mange bra, to får terningkast 6

Publisert Oppdatert

Om testen:

Testen av skihanskene er utført ved at en gruppe erfarne skiløpere har brukt hanskene over en periode på to uker, til trening, tur og konkurranser. Alle hanskene er brukt på minst to skiturer av hver tester, i forskjellig temperatur - fra minus 13 grader til pluss 5 på det varmeste. Hanskene er vasket én gang i tråd med produsentenes anbefalinger. 

Testpanelet for racinghansker har bestått av Erik Bråten, Wenche Bråten, Harald Tesaker, Håkon Tesaker, Ingjerd Tesaker, Astrid Tesaker, Astrid Bertelsen, Jorunn Haugen, Fredrik Petersen, Lasse Petersen, Trude Antonsen, Sivert Eggen, Stine Eckmann Farstadvoll og Bjørnhild Fjeld.

Hanskene er vurdert og gitt poeng ut fra følgende kriterier:

Passform, kvalitet, varmeegenskaper og pusting, og brukervennlighet. For å sette terningkast er hanskene gitt en totalvurdering ut fra hvor godt de dekker de gitte kriteriene og dermed fungerer som racinghansker til aktive skiløpere og mosjonister. Pris er ikke tatt med i vurderingen når vi har satt karakter på hanskene.

Testutvalget dekker de fleste merkene som føres av ledende sportsbutikker over hele landet. 

Når vær og føre er så nydelig som det er nå i deler av landet, er det bare å finne frem skiene og legge i vei. Men for å ha maks glede av skituren, hjelper det veldig å ha et par skihansker som fungerer optimalt for ditt behov.

Vi har fått en gjeng aktive skiløpere og supermosjonister fra Rustad Idrettslag i Oslo til å hjelpe oss med å finne de beste racinghanskene for langrenn som er til salgs i ledende sportsbutikker. 

Tynn, men varm nok

En racinghanske er en tynn skihanske som først og fremst er ment for de som går ganske fort på ski. Under konkurranser og raske treningsturer i lysløypa er det viktig å ha en hanske som sitter godt på hånda, samtidig som den puster slik at du ikke blir klam, og at den er varm nok til å tåle å være ute i vær og vind.

Vårt testpanel har prøvd hanskene på skiturer, trening og konkurranser i ulike temperaturer, og etter mange, mange kilometers testing funnet fram til sine favoritter.

De racinghanskene som kommer best ut i denne testen er hanskene fra henholdsvis Swix og Craft. Begge disse er tynne hansker, som ikke tåler mer enn 4-5 minusgrader, men da er de til gjengjeld utrolig gode.

Det som skiller testvinnerne fra de andre, med hårfin margin, er at de klarer å kombinere god passform og grep, med andre brukervennlige egenskaper som at de ikke har borrelås. De er også tynne nok til å funke bra som racinghansker, for de bør ikke være for varme heller.

Ulike modeller til ulike hender

Det finnes antagelig like mange forskjellige hender som det finnes mennesker, og det er ikke gitt at en hanskemodell passer alle. Det kan være stor forskjell både i størrelser og passform fra merke til merke, og modell til modell. Det lønner seg derfor å prøve hanskene i butikken før du kjøper, så du er sikker på at de passer. Sjekk spesielt at fingrene er lange nok, og at du får hansken til å sitte godt rundt håndleddet. Sitter den for løst, kan den i verste fall skli av hånden mens du går. 

OBS: Husk at skihansker er beregnet på å holde rundt skistaven - så knytt neven når du prøver. Mange hansker vil kjennes for små når du retter ut fingrene, men passer likevel perfekt når du skal gå på ski.

Lurt med flere par

Går du veldig mye på ski, vil du nok ønske å ha flere par skihansker - både varme og tynne. Alle hansker trenger dessuten å vaskes like ofte som annet treningstøy, så det er greit å ha litt å bytte på. Men hvis du bare skal ha ett par til alle type forhold, er racinghanskene fra Johaug, Kollen Thermo, et godt alternativ. Disse kan brukes både ved pluss og minus, og kjøper du en egen ullvante i tillegg, en såkalt liner, kan den fint brukes på alle skiturer. 

Uansett hvilken hanske du velger å bruke, er det lurt å ha med ekstra hansker eller votter i sekken på lengre turer. Du vet aldri, plutselig blir du overrasket av dårlig vær, og hvis du kun har med tynne racinghansker, kan du risikere forfrysningsskader som plager deg resten av livet. Og om det ikke er så mange minus; blir du våt, blir du også kald.

Kvalitet koster

Som du ser i vår test, er det ganske stiv pris på de fleste racinghanskene vi har prøvd ut. Mange synes nok det er dyrt å bruke 6-700 kroner på et par hansker som i praksis bare kan benyttes til en type aktivitet, nemlig langrenn. 

Går du på ski for å ta det som en tur, kan du helt sikkert ha stor nytte av rimeligere modeller - vi har testet toppmodeller som først og fremst brukes av de som trener på ski flere ganger i uken.

Vår konklusjon er uansett at det er en sammenheng mellom pris og kvalitet når det gjelder racing skihansker. 

Les også:

Vi har testet 21 langrennsski

Slik blir du skikkelig god på ski

Du kan forbrenne 840 kalorier i timen på ski

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen