Tre dager før Camilla skulle giftet seg, fikk hun vite at eks-kjæresten hadde smittet henne med hiv
- Jeg visste ingenting om hiv, så jeg ble veldig redd, sier Camilla.

(SIDE2): For noen dager siden fortalte skuespiller Charlie Sheen en hel verden at han er hiv-positiv.
Skuespilleren har kanskje levd et utsvevende liv, med ubeskyttet sex, dop og forbruk av prostituerte, men for mange som lever med hiv i dag, er det ikke slik de fikk viruset.
Ifølge FN lever det i Europa én million mennesker med hiv som ikke er klar over det selv. Her i Norge anslår Folkehelseinstituttet at et sted mellom 500 og 700 personer lever med hiv uten å vite om det, skriver HIV Norge.
I fjor var det totale antallet nordmenn med hiv-diagnose 5.622.
- Det var bare uflaks
Camilla Trøen Tobekk (35) er en av dem som ble smittet med hiv - av ekskjæresten sin.

- Jeg har fått mange kommentarer, noen lurer på om jeg har vært prostituert eller sprøytenarkoman, men det var bare uflaks. Jeg ble smittet av en gutt på min egen alder, som jeg var i et forhold med, sier Camilla til Side2.
Hun skriver bloggen jentamedhiv og har valgt å være åpen om at hun er hiv-smittet.
- Jeg syns det er viktig at min stemme høres, ikke minst fordi jeg er kvinne og man hører lite om kvinner som er smittet med hiv. Mange tror også at hiv kun rammer menn som har sex med menn, men slik er det ikke, forteller Camilla som også tidligere har vært i media.
- Hvem som helst kan få hiv og det er ganske stille i media om akkurat dette, men mye fokus på den største gruppen med hiv-smittede, sier hun til Side2.
Camilla fikk vite at hun var hiv-smittet bare tre dager før hun skulle gifte seg, i 2006.
- En kjæreste fra flere år tilbake testet positivt for hiv, og oppga meg som tidligere seksualpartner, forteller hun.
Camilla og forloveden blir begge testet, og Camilla får beskjed om at hennes test er positiv, mens forlovedens test er negativ.
- Jeg fikk sjokk! Jeg visste heller ingenting om hiv, så jeg ble veldig redd. I tillegg ble jeg redd for at forloveden min ville gå fra meg, at han ikke vil ha meg nå som jeg hadde hiv, sier Camilla.
Men det ville han.
- Det var surrealistisk
De to giftet seg, og var de eneste i bryllupet som visste om hiv-diagnosen.
- Det var helt surrealistisk og jeg husker omtrent ingenting fra seremonien. For oss to ble dette etter hvert for stort, og vi skilte oss kun seks måneder etter bryllupet, forteller hun.
Noen uker etter at hun fikk diagnosen, fortalte hun det til moren sin og etter hvert til mange av de nærmeste.
- Jeg måtte fortelle det gradvis, jeg var redd for hva andre ville tenke, jeg var redd for at de ikke ville være venn med meg og det var en lang prosess. Jeg tenkte at jeg aldri kom til å gifte meg igjen eller få barn, at ingen ville ha en jente med hiv.
Folk rundt henne så at hun ikke hadde det bra, og Camilla slet med depresjoner og angst noen år etter diagnosen.
- Jeg syns det var tøft å fortelle det til folk. De ble selvsagt lei seg på mine vegne og i tillegg måtte jeg på en måte være «læreren» . Mange visste ikke så mye, og det gjorde jo ikke jeg heller, så det er forståelig. Men det tok på kreftene å skulle være eksperten også når jeg hadde nok med å fortelle om noe så vanskelig til folk rundt meg.
Camilla gikk i samtalegrupper med andre kvinner med hiv, hun fikk god oppfølging i helsevesenet og følte gradvis at livet ble litt bedre.
- Det var fint å møte jenter med hiv på min egen alder. Mamma tok meg med til Aksept, Bymisjonens senter for alle berørt av hiv. Det gjorde at jeg ikke følte meg så alene. Det er så mye hemmelighold rundt diagnosen og mange vil ikke at andre skal vite. Mange holder det skjult, og jeg husker at vi ikke hilste på hverandre dersom vi støtte på hverandre utenfor gruppa. Det er mye frykt som ligger bak, for hva andre vil si og mene. Mange vil gjerne beholde denne kontrollen selv.
- I dagliglivet tenker jeg ikke på det
Camilla er for tiden i fødselspermisjon og nyter livet som mor til en liten gutt på fem måneder. Til opplysning så har ikke gutten hiv.
- Jeg er gift på nytt og har fått barn, og har det veldig fint nå.
Livet som småbarnsmor beskriver hun som en omveltning.
- Det er både hektisk og koselig, sier hun.
Å leve med hiv merker hun heldigvis ikke så mye til, i hverdagen.
- Jeg går på gode medisiner uten bivirkninger nå, så i dagliglivet tenker jeg ikke så mye på at jeg har hiv, sier hun.
Hiv-smittede i dag lever like lenge og bra som alle andre. Medisinene for hiv-smittede er så gode nå at de kan leve som andre mennesker, få barn og ellers leve som normalt. Å finne rett medisin kan dog være en famlende prosess.

De første årene etter at Camilla oppdaget at hun var smittet, slet hun mye med voldsomme bivirkninger som kvalme og mareritt. I tillegg opplevde hun å være deprimert og ha angst.
- Jeg slet veldig psykisk de første årene, i tillegg hadde jeg bivirkninger som gjorde meg syk, så det tok noen år før jeg kom meg på beina.
- Han tok det overraskende bra
I 2011 giftet Camilla seg igjen.
- Jeg fortalte ham om hiv-diagnosen da vi møttes, og jeg syns han tok det overraskende bra. Han ville ha informasjon og undersøkte mye selv omkring hiv. Han var også med meg til min lege, slik at han kunne stille spørsmål og få god informasjon.
Camilla har valgt å være åpen og syns det er fint at kvinner med hiv, kommer mer fram.
- For meg var det bare uflaks. Det tok litt tid å akseptere at dette er noe jeg må leve med livet ut. Veien hit har til tider føltes lang, men åpenheten har hjulpet meg og derfor ville jeg også blogge for å skape mer åpenhet og gi informasjon og håp til andre, sier hun.