Rent til jul

6 ting du «glemmer» å vaske

Men som du helt klart ikke burde overse når du tar julerengjøringen.

HUSK Å VASKE DETTE: Du må også rengjøre verktøyene du bruker til å gjøre rent med, ekempelvis kluter og svamper, for å unngå at også disse begynner å lukte.
HUSK Å VASKE DETTE: Du må også rengjøre verktøyene du bruker til å gjøre rent med, ekempelvis kluter og svamper, for å unngå at også disse begynner å lukte. Foto: Carol Yepes / Getty Images
Sist oppdatert

(SIDE2): Desembermåneden er en tid hvor julebaking, julegaveshopping og julebord er populære og hyggelige aktiviteter, men for mange er førjulstiden også en periode hvor vasking og rengjøring kanskje blir litt ekstra prioritert.

Nå som mange er i full gang med den store julevasken for å få et skinnende rent hjem til høytiden, er det flere ting som lett blir oversett.

Nina Bakken Bye er designer, ryddekonsulent og står bak bloggen Rydd bort rotet. Her gir hun sine tips til hva du bør huske på:

1) I kriker og kroker

En av årsakene til at det er viktig å ta for seg grundig rengjøring av kriker og kroker er brannfaren. Bak TV, stasjonære PC-er, spillkonsoller og lignende hvor det gjerne er et virvar av ledninger, kan støv og skitt føre til at viftene og kjølesystemene ikke virker. I verste fall kan overoppheting føre til brann.

– Viften over komfyrtoppen er også lett glemme, men desto viktigere å få tatt før jul når vi steker og braser ekstra mye. En ren vifte suger bedre enn en som er tett, den er mindre brannfarlig og selvsagt er det mer delikat med en ren vifte, forteller Bye.

– Har du panelovner og fyrer på for fullt, er det klokt å løsne disse fra veggen og få fjernet skitt og støv som samler seg. Det gjør inneklimaet bedre og reduserer brannfaren, legger hun til.

HUSK PÅ DETTE: Vask i kriker og kroker, under og oppå hyller.
HUSK PÅ DETTE: Vask i kriker og kroker, under og oppå hyller. Foto: Maskot / Getty Images

2) Helt øverst

Støv, skitt og fett skaper et dårligere inneklima enn rene overflater. Derfor er det smart å vaske grundig på toppen av skap, hyller og lignende en eller flere ganger i året.

– Legg gjerne aviser eller kjøkkenpapir på toppen av kjøkkenskapene. Da kan disse fjernes når det er tid for det, og du slipper å skrubbe og gnikke, råder ryddekonsulenten.

3. Små elektroniske duppedingser

Smittsomme bakterier er viktigste årsak til at elektroniske duppedingser må rengjøres med jevne mellomrom. Håndhygiene når forkjølelse, omgangssyke og lignende florerer er vi ofte gode på, men glemmer gjerne duppedingsene vi holder i hendene over lang tid.

– Utover dette er det jo lite delikat med skitne tastatur, mobiler og iPader, og det i seg selv bør være en god nok grunn til å rengjøre disse med jevne mellomrom, påpeker Bye, og legger til:

– Kaffetraktere, kaffemaskiner, vannkokere og brødristere er også duppedingser vi er lite flinke til å rengjøre. Når vi rengjør disse, så vil smaken på det vi lager bli mye bedre.

Sjekk ut lista: Dette trenger du ikke vaske til jul

4. Oppvaskmaskin og kluter

Joda, det er nødvendig å rengjøre de tingene som gjør andre ting rent. Små matrester vil ofte bli liggende igjen i oppvaskmaskinen, og det kan etter hvert føre til både vond lukt og dårligere vask.

– Generelt er jeg opptatt av at både oppvaskmaskmaskin, vaskemaskin og tørketrommel bør rengjøres jevnlig for å fungere optimalt, hindre brannfare og vaske rent, sier Bye.

– Glem heller ikke at det lett samler seg bakterier i kluter og kjøkkenhåndlær, og at disse bør byttes jevnlig.

Hvor ofte du bør bytte og vaske disse er avhengig av hva du bruker dem til, men bruk sunn fornuft. Du både lukter og ser når du bør bytte!

Les også: Derfor skal du vaske tannbørsten i oppvaskmaskinen

5. Overmadrasser, sengetepper og puter

I følge Bye er dette noe som mange rengjør altfor sjelden, og som gjerne kan bli en naturlig del av den store julevasken.

– Også her er det viktig å rengjøre av hygienemessige årsaker, men også for at produktene skal fungere optimalt og at det skal være godt og fristende å bruke, forteller hun.

6. Hodeplagg, skjerf og votter

Rene plagg er godt både for egen og andres del. Det lukter godt og ser bedre ut. Mange bruker både parfyme og hårprodukter som smitter av på luer og skjerf. En vott kan lett tørke bort noen dråper under nesen på en kald vinterdag.

– Etter hvert vil egenskapene i stoffet brytes ned, og plaggene vil fungere og kjennes annerledes. Isoleringsevnen vil kunne reduseres og plagget kjennes ikke lenger like varmt ut, forklarer Bye.

– Det viktigste budskapet er at du ved å holde hjemmet ditt og tingene dine rene, bevarer de lenger. Skitt og smusss som får lov til å «gro fast» lager flekker, skjolder og misfarging det kan være umulig å få bort. Dette gjelder både elektronikk, harde og myke overflater.

Tips

Sett gjerne opp en liste på innsiden av skapet slik at du får en god oversikt og kan krysse av etter hvert som de ulike punktene er gjort:

- Kaffetrakter/kaffemaskin. Glem heller ikke å vaske bak kjøleskap og komfyren.

- Kjøre rens på vaskemaskinen + sjekke det lille filteret på maskinen. Rengjør samtidig både bakside, under og oppå maskinen.

- Før julemiddagen/juleselskapene er det lurt å sjekke servise og glass du har tenkt å bruke. Kanskje trenger de en runde i oppvaskmaskinen? Det er greit å slippe dette en time før alle gjestene er på vei inn døren.

- Ikke glem soverommet! Rengjør hodeputer og dyner, og støvsug under og rundt madrassene.

- Husk sluket i dusjen, vask og badekar.

- Vask bak TV-en, stereo, PC-er. Spesielt der det er mye ledninger samlet.

Kilde: Bjørg Anita Såtendal, ryddekonsulent og eier av firmaet Ryddemagi AS

Denne saken ble første gang publisert 19/12 2019, og sist oppdatert 20/12 2019.

Les også