Sykkelhenger

Kjøperåd for sykkelhenger

Dette bør du vite før du kjøper sykkelhenger.

FRIHET MED SYKKELHENGER: Mange barn trives bedre i egen vogn enn i et trangt sykkelsete.
FRIHET MED SYKKELHENGER: Mange barn trives bedre i egen vogn enn i et trangt sykkelsete. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: iStock
Publisert Oppdatert

Markedet for sykkelvogner vokser seg stadig større, og det er i dag et stort utvalg i både rimelige og dyre modeller.

Ekstrautstyr øker ballasten

De siste årene har det også kommet mange flerbruksvogner på markedet. I tillegg til sykkelhenger kan noen av dem brukes til vogn, pulk og til og med hundedrag.

- Men husk: desto mer ekstrautstyr, desto tyngre blir det. Skal vognen bare brukes til sykkel, anbefaler jeg en ren sykkelhenger, sier Svein Fagervold i Syklistenes Landsforening.

Han har tidligere gitt en vurdering av sykler for de minste barna.

Ett eller to barn?

Før du går til innkjøp av en sykkelvogn bør du altså tenke godt gjennom hvilke behov du har. Det er for eksempel forskjeller på egenskapene til en enmannsvogn sammenlignet med en henger med plass til to barn.

- Vogner med plass til to barn er tyngre og trekke på grunn av luftmotstanden. I tillegg er vogner for to barn breiere, og det blir mer å ta hensyn til når du er ute og sykler. Enmannshengere er utvilsomt hendigere, sier Fagervold.

TOPPMODELL: Burley  D'Lite ST er en sykkelvogn for ett til to barn med har en rekke bruksmuligheter: sykkelvogn, trillevogn og joggevogn. Priseksempel: 6499 kroner (antonsport.no).
TOPPMODELL: Burley D'Lite ST er en sykkelvogn for ett til to barn med har en rekke bruksmuligheter: sykkelvogn, trillevogn og joggevogn. Priseksempel: 6499 kroner (antonsport.no). Foto: FOTO: Anton sport

Ekstra hengerfeste

Hvis du skal bruke vognen på flere sykler, finnes det ekstrautstyr som gjør det enklere å koble fra en sykkel til en annen.

- Kjøp ekstra hengerfeste for mer fleksibelt bruk hvis dere har to sykler, råder Marius Jensen, som jobber som innkjøper av sykler i sportskjeden XXL.

Sjekk størrelsen sammenslått

Man bør også tenke mulighetene for oppbevaring og frakt. Det kan være en fordel at det er plass til sykkelhengeren i bagasjerommet på bilen. Prøv om vogna passer i bilen før du slår til.

De fleste sykkelhengere er sammenleggbare, men det er store variasjoner på hvor små de blir sammenslått.

- Du bør absolutt vurdere størrelsen på sykkelhengeren når den er sammenslått. Sjekk også hvor kjapp den er å legge sammen, råder Fagervold.

Store prisforskjeller

SYGGELVOGN FOR TO BARN: Modellen Croozer KID2
 er en sykkelhenger for to barn som enkelt kan slås sammen eller gjøres om til joggevogn. Pris: Ca 3500 kroner.
SYGGELVOGN FOR TO BARN: Modellen Croozer KID2 er en sykkelhenger for to barn som enkelt kan slås sammen eller gjøres om til joggevogn. Pris: Ca 3500 kroner. Foto: FOTO: XXL

Prisene på en sykkelvogn varierer fra under tusenlappen til opp mot sju tusen.

- Hva er forskjellen på dyre og billige sykkelhengere?

- Kopistene lager ofte sykkeltraller som ligner på de dyre, men detaljene og de tekniske løsningene er ofte ikke like gjennomtenkte, sier Fagervold.

Les også: Riktig bruk av barnesete i bil

Billige sykkelvogner ofte tyngre

Forskjellene går på vekt, tekniske detaljer og materialer. De billige sykkelhengerne har ofte tung stålramme, mens de dyrere gjerne har lett aluminiumsramme.

- Kvalitetsforskjellene kan også påvirke hvordan sykkelvognen følger sykkelens bevegelser, påpeker Fagervold.

Her er en liste du kan ta med i butikken:

Sjekkliste før du kjøper

  • Får sykkelhengeren plass i bagasjerommet? Prøv i bilen.
  • Hvor enkel er vogna å slå sammen? Det er en fordel at den er enkel å håndtere.
  • Hvor liten blir sykkelvogna når du slår den sammen? Tenk oppbevaring.
  • Hvor mye veier den? Jo tyngre sykkelvogna er, dess mer vil den som regel påvirke sykkelens kjøreegenskaper. Tunge sykkeltilhengere kan gi en tung sykkelopplevelse.
  • Hard eller myk bunn? En sykkelhenger med hard plastbunn er mer slitesterk. På den andre siden er den ofte tyngre og tar større plass sammenslått enn en henger med nylonbunn.
  • Flerbruksvogn eller ren sykkelvogn? Flerbruksvogner kan være tyngre og ha dårligere kjøreegenskaper enn en ren sykkelvogn.
  • Ett eller to barn? Større vogner er ofte tyngre å sykle med enn vogner beregnet på ett barn. Tenk behov. Det kan være en fordel at sykkelhengeren har bagasjeplass, enten dere skal på telttur, ha med sekker fra barnehagen eller mat fra butikken.
  • Hvordan sitter barna? Hvordan virker ryggstøtten? Hvordan sitter barna? Har barna godt utsyn? Er det gode støtdempere? Ta med barna i butikken og la dem prøvesitte.
Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen