Smitteekspert: -  Barn med feber kan gå i barnehagen

Følger du barnehagens sykdomsregler?

Publisert

(SIDE2):- Feber er et symptom på at man har en infeksjonssykdom, men feber i seg selv er ikke noe som krever at barnet må være hjemme, sier Siri Helene Hauge i Folkehelseinstituttet. Hun er avdelingsdirektør ved avdeling for influensa og spesialist i samfunnsmedisin.

- Men ofte så fører feber med seg slapphet og at barnet ikke drikker eller spiser nok, derfor kan det være greit for barnets del å være hjemme, legger hun til.

- Unødvendig feberregel

Hauge påpeker at hvis feber er eneste symptom, så må foreldre vise skjønn.

Når det gjelder feber, har de fleste barnehager regler om at barnet må være feberfri i 24 timer før det kan sendes i barnehagen.

- En slik generell regel er verken nødvendig eller anbefalt, sier Preben Aavitsland, leder for Smittevernlegene - nettverk for smittevernansvarlige kommunelege. 

I fjor skrev Side2-bloggeren Tine Monsen innlegget:Ikke send sykt barn i barnehagen.

Når kan du sende barnet i barnehagen?

For noen få uker siden var det barnehage- og skolestart for de minste, og med nye barn og høst, fører det gjerne med seg smitte og sykdom. Allerede merker mange av oss rennende nese og sår hals. Diskusjonen kommer hvert år: Noen foreldre sender sykt barn i barnehagen, andre holder dem overdrevent mye hjemme. Så, hva er egentlig riktig?

- Ofte er det allmenntilstanden, ikke smittefare, som avgjør om barnet skal gå i barnehagen, sier leder for Smittevernlegene.

De fleste barnehager har regler for når barnet bør og skal være hjemme. Foruten regelen om feber, har mange føringer om 48 timer uten oppkast eller diaré ved omgangssyke.

- Vi har gode anbefalinger på våre nettsider, som er greit å følge for foreldre. Diare og oppkast smitter lett i barnehagen, derfor er det anbefalt å holde seg hjemme i 48 timer etter at symptomene forsvant. Noen barnehager har strengere regler enn andre, men foreldre bør sette seg inn i de anbefalingene barnehagen har. Også er det viktig for familien selv å holde god hygiene også hjemme, slik at man selv ikke blir smittet. Særlig er det viktig at barn under ett år unngår smitte, da disse fort kan bli dehydrerte. Det er også viktig at barnehagene har rutiner på håndhygiene for å stoppe mulig smittespredning der, sier Hauge.

Aavitsland viser også til Folkehelseinstituttets anbefalinger.

- Ofte er det allmenntilstanden, ikke smittefare, som avgjør om barnet skal gå i barnehagen. Erfaringsmessig er det mest spørsmål om forkjølelse, hoste, influensa og ørebetennelse. Ved disse tilstandene kan barnet gå i barnehagen når det er i form til det, altså når det kan delta i vanlige aktiviteter i barnehagen

Høst = vond hals

I disse dager har mange vondt i halsen, har feber eller hoster. Hvilke sykdommer går nå?

- Når høsten kommer er det mye luftveissykdommer. Vi får ofte spørsmål om influensaene er kommet siden mange hoster og har feber, men nå handler det om start i barnehage og skole, og det gir lokale utbrudd. Mange er syke nå, men det skyldes vanlig virus og forkjølelse, sier Hauge.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Forkjølelse:
- Kan gå i barnehage når allmenntilstanden er ok.

Hoste:
- Ved hoste uten feber kan barnet gå i barnehage når allmenntilstanden tilsier det.

Diaré:
- Kan gå i barnehagen to døgn etter at det har vært symptomfri.

Øyekatarr:
- Ved mild til moderat øyekatarr kan barnet gå i barnehage. Ved kraftig øyekatarr bør det være hjemme til pussdannelse har avtatt. Dette på grunn av smitte.

Ørebetennelse:
- Kan gå i barnehage når allmenntilstanden tilsier det.

Hos FHI kan du få stor oversikt over ulike sykdommer: Når må barnet være hjemme fra barnehage?