- Sliter med å si nei til alkohol på jobbfest

Én av tre synes det drikkes for mye i jobbrelaterte situasjoner.

Publisert

(SIDE2:) Mange synes det er vanskelig å si nei til et glass vin eller en øl under «fredagspilsen», på seminaret eller under en kundemiddag.

- Det er til en viss grad individuelt hvorfor folk synes det er vanskelig å si nei. Men i denne sammenheng er arbeidsplassens alkoholkultur viktig. Vi kan undres over hvorfor det er slik at man må forklare hvorfor man ikke drikker, sier direktør Elisabeth Ege i Akan kompetansesenter, og legger til:

- Hvis man ikke tar et glass vin så må det gjerne forklares, men man må ikke forklare hvorfor man tar et glass vin.

Etterlyser en «alkoholkultur»

En ny undersøkelse, som Side2 har fått tilgang til, viser at 1 av 3 synes det drikkes for mye alkohol på arbeidsplassen.

På det første spørsmålet svarer nærmere 34 prosent at de mener det drikkes for mye alkohol ofte, eller av og til i jobbsammenheng. Dette vil si i sammenhenger som for eksempel seminar, fredagspils, konferanser eller andre jobbrelaterte begivenheter.

I undersøkelsen har 1500 personer svart. Respondentene er ledere, tillitsvalgte, verneombud, HR-ansvarlig, bedriftshelsetjeneste og andre ansatte. De svarte på spørsmål om de synes det drikkes for mye på jobbrelaterte arrangementer, og om de har opplevd at kolleger har vært beruset i jobbsammenheng.

- Mange opplever at der er for mye alkohol i jobbsammenhenger, og det er et signal om at ikke alle inkluderes i norsk arbeidsliv. Et bevisst forhold til alkohol bør diskuteres internt i bedriften. Oppfordringen er at det lages en «alkohol policy», sier daglig leder Kari Randen i alkovettorganisasjonen AV-OG- TIL.

Randen tenker at resultatet gir ledere en spesiell utfordring med tanke på å finne nye arenaer for å bygge god kultur.

Her kan du se resultatet fra spørreundersøkelsen.

- Mange opplever hverdagen som hektisk og at alkohol blir en del av stadig flere anledninger. Godt alkovett i arbeidslivet handler ikke om å drukne de ansatte i drikkebonger, men om å skape en kultur som inkluderer alle, sier hun i undersøkelsen.

Hele 52 prosent svarer at de har opplevd kolleger beruset på feiringer i regi av jobben.

Det er  AV-OG-TIL, som sammen med Akan og Actis som står bak undersøkelsen.

Annet i fokus...

Ege mener det viktigste med tanke på de nye tallene, er at arbeidsplasser utarbeider enkle kjøreregler og jobber mer med å redusere alkoholens fokus i møteplasser utenfor jobbens fire vegger.

-Det må gjøres sånn at alle føler seg velkommen. Arbeidsplassen bør ha en bevisst holdning, diskutere hva som er greit og ikke greit i slike situasjoner. Vi ser at bedrifter setter kjørereglene ned på papiret, tydeliggjør og det skaper bedre forutsigbarhet for både ansatte og ledere.